692
| Nick Paleologos / SOOC

Μιλάς με γρίφους, Πρόεδρε

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2016, 10:34

Μιλάς με γρίφους, Πρόεδρε

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2016, 10:34

Κάτι η ρήση του Πρωταγόρα, κάτι η αναφορά στο νόμισμα εν μέσω διαπραγμάτευσης, κάτι η πασχαλινή ραστώνη που πάντα δημιουργεί συνθήκες για ανάπτυξη θεωριών συνωμοσίας, κάτι τα όσα ζήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, ε, δεν ήθελε και πολύ να γίνει… χαμός.

Τα όσα δήλωσε από το Αργος ο Προκόπης Παυλόπουλος έχουν γίνει το θέμα των ημερών και μία ολόκληρη χώρα ψάχνει να βρει τι και εάν εννοούσε κάτι συγκεκριμένο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στο Αργος την Τρίτη, 3 Απριλίου, και ανακηρύχθηκε από τις τοπικές Αρχές επίτιμος δημότης της πόλης. Ωστόσο, στην ομιλία του επεφύλασσε μία έκπληξη. Οχι μόνο στους κατοίκους της πόλης, αλλά σε όλους τους Ελληνες.

«Η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει να στηρίξει τον άνθρωπο, την αξία του και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, καθώς και την ανάγκη ενότητας», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και σημείωσε ότι «οφείλουμε να υπερασπισθούμε την εθνική μας κληρονομιά και να διασφαλίσουμε ένα αντάξιο αυτής μέλλον, παραμερίζοντας τα λίγα και μικρά που μας χωρίζουν και υπηρετώντας τα πολλά και μεγάλα που μας ενώνουν, ιδίως σε κρίσιμες περιστάσεις όπως οι σημερινές». Επιπλέον τόνισε πως «η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Ανθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”».

Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιδρούν έντονα στις… έντονες αντιδράσεις και κάνουν λόγο για υποβολιμαία ερμηνεία. Το Προεδρικό Μέγαρο προέβη σε διευκρινίσεις ότι ουδέποτε ο κ. Παυλόπουλος αμφισβήτησε το ευρώ

Και, όπως καταλαβαίνετε, όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την αντίδραση πολιτικών κομμάτων και βουλευτών, αλλά και αρκετά σχόλια στα social media. Το Ποτάμι ήταν το πρώτο που σήκωσε το γάντι και εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα. «Kάθε δήλωση αποκτά ιδιαίτερο νόημα στη χρονική συγκυρία που γίνεται. Μολονότι δεν θα διαφωνήσει κάποιος με την ουσία της φράσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι αναφορές περί νομίσματος εν μέσω μιας ατελέσφορης διαπραγμάτευσης δίνουν λαβή για δεύτερες σκέψεις. Πόσο μάλλον που με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο αρνητικά σενάρια για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σενάρια που εντείνουν τη σύγχυση και την ανησυχία του κόσμου», αναφέρει η Σεβαστουπόλεως.

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία δεν… σήκωσε το θέμα τόσο ψηλά και περιορίστηκε σε δηλώσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δεν αναφέρθηκε ευθέως στο περιστατικό, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι αναφέρεται σε αυτό. «Είμαι βέβαιος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει αμετακίνητα την εθνική στρατηγική επιλογή για μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα μιας ισχυρής Ευρώπης. Την επιλογή αυτή οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος υπενθυμίζεται πως δεν είχε συμμετάσχει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε περισσότερο τη ρητορική του Ποταμιού, παρά αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Η Χαριλάου Τρικούπη έβγαλε ανακοίνωση για το ζήτημα και έκανε λόγο για «αφωνία της κυβέρνησης στην περίεργη αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας για το νόμισμα». Μάλιστα, το Κίνημα αναρωτιέται… «πού το πάνε;» ενώ σχολιάζονται και τα στοιχεία της Κομισιόν. «Μείωση αφορολογήτου, αύξηση ΦΠΑ φόροι στα οχήματα, στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη, στα τσιγάρα. Φόροι που επιβαρύνουν κυρίως τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, πήρε θέση επί του θέματος και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «κινδυνολογία» και αποδίδοντας τις δηλώσεις τους σε «πανικό». «Στην προσπάθειά της να σερβίρει το ξαναζεσταμένο πιάτο της κινδυνολογίας, η αντιπολίτευση φτάνει στο σημείο να στοχοποιήσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», έγραφε η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

«Δεν μας προκαλεί πλέον καμία έκπληξη, ούτε η ανεύθυνη και μικροπολιτική στάση της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή, ούτε βέβαια η στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού που ακολουθούν ασθμαίνοντας τη ΝΔ. Τέτοιες κινήσεις μαρτυρούν μόνο πανικό».

Τον ΠτΔ ήρθε να… υπερασπιστεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

Την ίδια στιγμή, κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας αντιδρούν έντονα στις… έντονες αντιδράσεις και κάνουν λόγο για υποβολιμαία ερμηνεία. Το Προεδρικό Μέγαρο προέβη σε διευκρινίσεις ότι ουδέποτε ο κ. Παυλόπουλος αμφισβήτησε το ευρώ και υπενθυμίζεται πως πολλές φορές στο παρελθόν ο ΠτΔ έχει στηρίξει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Ειδικά δε όταν είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Δείτε τι έγραψε στο twitter ο στενός συνεργάτης του κ. Παυλόπουλου και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...