563
Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά της γειτονιάς σου... Είναι δημιουργία τoυ Σταμάτη Μήτσιου | Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ομαδική έκθεση: «Πόλις – ροές – εντάσεις – Ωσμωση» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 16:29
Θα μπορούσαν να είναι τα παιδιά της γειτονιάς σου... Είναι δημιουργία τoυ Σταμάτη Μήτσιου
|Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ομαδική έκθεση: «Πόλις – ροές – εντάσεις – Ωσμωση» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2017, 16:29

Είναι μια έκθεση η οποία αφορά στην ίδια την πόλη.
Αποτελείται από έργα (ζωγραφική, φωτογραφία, video art και εγκαταστάσεις) 30 σύγχρονων δημιουργών που προσέγγισαν και οπτικοποίησαν ερωτήματα και προβληματισμούς που αφορούν την ιδέα του σύγχρονου άστεως και των σχέσεων όσων διαμένουν σε αυτό.

Πώς η πολύμορφη κρίση των καιρών επηρεάζει την πληθυσμιακή ανακατανομή; Ποιοι είναι οι σύγχρονοι ικέτες και από ποιους ζητούν ικεσία; Ποια είναι η αμφίσημη σχέση που δημιουργείται μεταξύ πόλης – πόλου και νέων κατοίκων; ποιες ωσμώσεις γίνονται και ποιοι είναι οι καταλύτες τους;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο πρώτος άξονας του Προγράμματος: «Αρχαίο Δράμα και Σπουδές Αστικού Χώρου / Urbanism» που υλοποιεί φέτος το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της Πράξης Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική, «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις».

Οι δημιουργοί προσεγγίζουν και αναδεικνύουν στιγμές, παραμυθίες, σχέσεις, συγκρούσεις και ωσμώσεις, μεταξύ πληθυσμών, πολιτισμών, πολιτείας και πολίτη, ομάδων και ατόμων, ανθρώπου και φύσης, στη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο δράμα αποτελεί το αρχετυπικό υπόβαθρο της έκθεσης, αλλά όχι το θέμα της.

b_21905_or_a
(Μάρω Κουρή)

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες

Κατερίνα Ασλανίδου, Κέλλυ Βαρδάκα, Στρατής Βογιατζής, Θαλασσινή Δούμα, Πωλίνα Ζιώγα, Μάρω Κουρή, Νατάσα Κοτσάμπαση, Kωνσταντίνος Kουκούλης, Αφροδίτη Κροντήρη (Ende Neu), Θέκλα Μαλάμου, Αντρέας Μαράτος, Νεκτάριος Μαρίνος, Ελένη Μουζακίτη, Κώστας Μπομπός, Ισμήνη Μπονάτσου, Νίκος Παπαδημητρίου, Αφροδίτη Παπαδουλή, Μαρία Πάστρα, Aλεξάνδρα Σαλίμπα, Μαρία Σεβαστάκη, Άντζελα Σβορώνου, Φοίβος Σοφικίτης, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Sonke, STΜTS (Σταμάτης Μήτσιος), Δημήτρης Ταξής, Μάρθα Τσιάρα, Utonom (Utn), Νίκος Χριστοφάκης, Θοδωρής Χρυσικός.

Οπως σχολιάζει η ιστορικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου στον κατάλογο της έκθεσης «Μπορεί η πόλη να αποτελεί πεδίο κοινωνικών τριβών, αλλά αξίζει και να εξερευνηθεί, να ιδωθεί πέρα από τα κλισέ της τουριστικής ματιάς, να περπατηθεί με όρους ψυχο-γεωγραφίας, να εκτιμηθεί για τις μικρο-κουλτούρες που επιτρέπει να αναφύονται και για τις προσπάθειες αντίστασης στα δεινά που της έχουν επιβληθεί. Μέσα από τα έργα των καλλιτεχνών ο θεατής καλείται να αναλογιστεί το δικό του ρόλο στο δημόσιο χώρο, τη συμμετοχή στα κοινά και την ιδιώτευση».

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν ανάμεσα στα έργα στον πρώτο, το δεύτερο όροφο και θα παρακολουθήσουν τις προβολές στο video room στο ισόγειο του Ιδρύματος έχοντας την ευκαιρία να διαβάσουν τα σχόλια των ίδιων των καλλιτεχνών και να καταλήξουν στις προσωπικές τους διαπιστώσεις.

fghfghfg
(Κέλλυ Βαρδάκα)

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 19:30 και η διάρκειά της θα ίναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς  2017, ΠΟΛ(ε)ΙΣ – 22-24 Σεπτεμβρίου 2017

Plus! Εκθεση φωτογραφίας μαθητών 14 – 17 ετών
«Παρατηρώ και Φωτογραφίζω την Πόλη μου»

Παράλληλα, από τις 20 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο ισόγειο του ΙΜΚ, θα εκτίθενται φωτογραφίες μαθητών, 14 – 17 ετών, κατοίκων του Δήμου Ταύρου – Μοσχάτου και άλλων περιοχών της Αθήνας. Οι φωτογραφίες θα δημιουργηθούν στο εντατικό ημερήσιο εργαστήριο «Παρατηρώ και Φωτογραφίζω την Πόλη μου» που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της έκθεσης με εισηγητές την Ελένη Μουζακίτη και ομάδα συνεργατών φωτογράφων – καλλιτεχνών  (Τατιάνα Αγγουράκη, Αργυρώ Γαλάνη, Αργύρης Δρόλαπας, Ιωάννα Μαντζώρου,  Αναστάσης Μελέτης, Σαράντης Ραφτόπουλος, Ιωάννα Τσάκαλου) που το προσφέρουν αφιλοκερδώς.

H είσοδος είναι ελεύθερη.

b_21891_or__natassa
(Νατάσσα Κοτσαμπάση)

Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλέφωνο 210 34 18 550
Χώροι ΙΜΚ: Ισόγειο, 1ος όροφος, 2ος όροφος και video room (ισόγειο)
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 18:00 – 22:00, Σάββατο-Κυριακή 11:00 – 14:00 και  18:00 – 22:00.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...