616
Διασώστης στο Ιντλίμπ παίρνει κάποιες ανάσες οξυγόνου. Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο | REUTERS/Ammar Abdullah

Πόλεμος δηλώσεων πάνω από τα αθώα θύματα των χημικών στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 11:06
Διασώστης στο Ιντλίμπ παίρνει κάποιες ανάσες οξυγόνου. Τουλάχιστον 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με φρικτό τρόπο
|REUTERS/Ammar Abdullah

Πόλεμος δηλώσεων πάνω από τα αθώα θύματα των χημικών στο Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2017, 11:06

Ο χημικός εφιάλτης ήρθε από τον ουρανό. Και μετά μετεξελίχθηκε σε αλληλοκατηγορίες, απειλές και αλληλομετάθεση ευθυνών μεταξύ των δυνάμεων που εμπλέκονται στη σύρραξη στη Συρία· είναι οι φορές που αυτό το πολιτικό «μετά» είναι ακόμα πιο φρικτό από το ίδιο το έγκλημα. Διότι οι νεκροί υπάρχουν, τουλάχιστον 70 άμαχοι, μεταξύ τους πολλά παιδιά, που βρήκαν φρικτό θάνατο από χημικά αέρια στο Ιντλίμπ της Συρίας. Και τώρα όλο αυτό μετασχηματίζεται -και υποβαθμίζεται- σε μια συνηθισμένη μάχη εντυπώσεων.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έπειτα από αεροπορική επιδρομή στην πόλη Χαν Σεϊχούν που κατέχουν οι αντάρτες, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους –ανάμεσά τους 20 παιδιά και 17 γυναίκες. Αυτό ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που προειδοποίησε όμως ότι ο «αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να αυξηθεί, διότι υπάρχουν αγνοούμενοι».

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα που εμφανίσθηκαν στα θύματα είναι αντίστοιχα με τα συμπτώματα που ακολουθούν χημική επίθεση, κυρίως διεσταλμένες κόρες, σπασμοί και αφρός στο στόμα.

Απαντώντας στα γεγονότα της Τρίτης, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία πρότειναν ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το οποίο καταδικάζει την φονική επίθεση. Διπλωμάτες ανέφεραν ότι θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη.

Στο σχέδιο καλείται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να δίνει αναφορά κάθε μήνα για το αν η συριακή κυβέρνηση συνεργάζεται ή όχι με τη διεθνή έρευνα στη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Η Δαμασκός καλείται ακόμη να δώσει  σχέδια και ημερολόγια πτήσης και τα ονόματα όλων των διοικητών μοιρών ελικοπτέρων, και να επιτρέψει την πρόσβαση σε αεροπορικές βάσεις όπου οι ερευνητές πιστεύουν ότι ξεκίνησαν οι επιθέσεις που χρησιμοποιήσαν τοξικά χημικά.

Και οι τρείς χώρες-μόνιμα μέλη του ΣΑ αποδίδουν την ευθύνη για την τους θανάτους και τραυματισμούς στις δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ, ευθύνη που η Δαμασκός φυσικά αρνείται. Πηγή από τον συριακό στρατό δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι δεν διαθέτει χημικά όπλα και υπονόησε ότι οι κατηγορίες ενδέχεται να αποτελούν μέρος της προπαγάνδας κατά της Δαμασκού.

Την επίθεση καταδίκασε ο Ντόναλντ Τραμπ και επέρριψε την ευθύνη στον σύρο πρόεδρο, Ασαντ, ωστόσο δεν αποκάλυψε ποια θα είναι η απάντησή του. Επιτέθηκε όμως και στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος «είπε το 2012 ότι θα έθετε “κόκκινη γραμμή” εναντίον της χρήσης χημικών όπλων, και μετά δεν έκανε τίποτα».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η μόλυνση από δηλητηριώδη αέρια στην πόλη Χαν Σεϊχούν ήταν συνέπεια της διαρροής αερίων από αποθήκη χημικών όπλων των ανταρτών, μετά το βομβαρδισμό της από μαχητικά αεροσκάφη της Συρίας. Απορρίπτει δηλαδή η Μόσχα κάθε σενάριο ότι υπήρξε επίθεση με χημικά!

Σύμφωνα με την εκδοχή της ρωσικής κυβέρνησης, στην αποθήκη οι αντάρτες παρασκεύαζαν βλήματα με χημικό φορτίο τα οποία προορίζονταν για τρομοκράτες που δρουν στο Ιράκ. Τον ισχυρισμό της Μόσχας απέρριψε άμεσα εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Ελεύθερος Στρατός της Ιντλίμπ, που επιχειρεί στην περιοχή, αντιτείνοντας ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα για να χτυπήσει την πόλη. «Ολοι είδαν το αεροπλάνο ενώ βομβάρδιζε με αέριο», είπε ο εκπρόσωπος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι διαθέτει αποδείξεις από τις οποίες προκύπτει ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, καθώς περίπου 30 τραυματίες μεταφέρθηκαν από τα σύνορα της Συρίας σε τουρκικά νοσοκομεία. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη βορειοανατολική επαρχία Ερζερούμ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τα ευρήματα των Αρχών.

Η χρήση χημικών αερίων στη Συρία δεν είναι καθόλου νέα.

Το ότι το καθεστώς Ασαντ είχε χημικά όπλα ήταν γνωστό πριν ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο που άρχισε το 2011, ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου πήρε πρωτοβουλίες αφενός να ασφαλίσει το οπλοστάσιό του και αφετέρου να καταστρέψει ένα μέρος του.

Παρά ταύτα, τα περιστατικά και οι καταγγελίες για χρήση όπλων είναι πολλά, χωρίς να είναι σαφές ποια μεριά τα χρησιμοποιεί. Κάποιες ουσίες, μάλιστα, σαν το αέριο της μουστάρδας, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατασκευαστούν σε ποσότητες ικανές να προκαλέσουν πολλά θύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...