433
Βασικό ζητούμενο παραμένει πόσοι τελικά θα προσέλθουν στην κάλπη | INTIMEnews / φωτ. αρχείου

Ποιος ξεχωρίζει στην πρώτη μέτρηση για την κούρσα της Κεντροαριστεράς

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 11:06
Βασικό ζητούμενο παραμένει πόσοι τελικά θα προσέλθουν στην κάλπη
|INTIMEnews / φωτ. αρχείου

Ποιος ξεχωρίζει στην πρώτη μέτρηση για την κούρσα της Κεντροαριστεράς

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 11:06

Αυξημένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, καθώς όπως προκύπτει από τα ευρήματα της πρώτης μέτρησης από την εταιρεία Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο αριθμός όσων τελικά θα προσέλθουν στην κάλπη της 5ης Νοεμβρίου ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις (200.000 άτομα).

Η έρευνα της Marc πραγματοποιήθηκε το διάστημα μεταξύ 4 και 7 Σεπτεμβρίου, προτού κλείσει η προθεσμία για την υποβολή του συνόλου των υποψηφιοτήτων (χωρίς δηλ. να περιλαμβάνει τους τρεις υποψηφίους που μπήκαν στην κούρσα την περασμένη Παρασκευή). Επίσης, όσον αφορά την επιλογή δείγματος, στη μέτρηση υπάρχει η διαφοροποίηση μεταξύ γενικού πληθυσμού και εν δυνάμει ψηφοφόρους (στη διαδικασία της 5ης Νοεμβρίου), με τη διαχωριστική γραμμή ωστόσο να είναι δύσκολο να χαραχτεί, καθώς ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσοι εκ των ερωτηθέντων θα πάνε τελικά να ψηφίσουν.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας στους δέκα ψηφοφόρους αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το εγχείρημα της νέας Κεντροαριστεράς και είτε έχει αποφασίσει, είτε εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσέλθει στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το προβάδισμα έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με δεύτερο τον Γιώργο Καμίνη και τρίτο τον Σταύρο Θεοδωράκη. Τα ποσοστά της Φώφης Γεννηματά είναι υψηλότερα στις γυναίκες και στους άνω των 45 ετών, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει μεγαλύτερη απήχηση στις νεότερες γενιές.

Ειδικότερα στο ερώτημα «Ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς;», η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται τόσο στον γενικό πληθυσμό με 19%, όσο και στους εν δυνάμει ψηφοφόρους, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 32,3%.

Ακολουθεί ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 8,5% στον γενικό πληθυσμό και 20,2% στην προτίμηση εκείνων που δηλώνουν ότι πιο πιθανό να ψηφίσουν.

Στην τρίτη θέση έπεται ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με 7,4% και 12,9% αντίστοιχα, ενώ ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης -ο οποίος από τους επτά που μετρήθηκαν, ήταν ο τελευταίος που μπήκε στην κούρσα-  από το χαμηλό 4% στο σύνολο των ερωτηθέντων ανεβαίνει στο 12,1% μεταξύ των πλέον αποφασισμένων.

Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία του Γιάννη Μανιάτη, με 3,4% στο σύνολο και 11,3% στους εν δυνάμει ψηφοφόρους, ενώ πιο χαμηλά κινούνται ο Γιάννης Ραγκούσης (2,1% και 4,8%) και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (2,1% και 2,4%).

pasok1 (1)
Οι πίνακες με τα ευρήματα της έρευνας της Μarc (πηγή «Πρώτο Θέμα»)

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από την παρουσία των υποψηφίων το δίμηνο της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ όπως όλα δείχνουν η εκλογή της νέας ηγεσίας πάει, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, σε «μάχη» δύο γύρων.

 

pasok2

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...