643
| REUTERS/Paulo Whitaker

Ποιος ιός Ζίκα; Εδώ έχουμε καρναβάλι!

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2016, 10:49

Ποιος ιός Ζίκα; Εδώ έχουμε καρναβάλι!

Protagon Team Protagon Team 7 Φεβρουαρίου 2016, 10:49

Μπορεί η Νότιος Αμερική να συγκλονίζεται από τον ιό Ζίκα, ωστόσο σε ένα μέρος της -στο μεγαλύτερο, δηλαδή- αυτό δεν ισχύει. Και ο λόγος είναι προφανής. Το καρναβάλι.

Οσοι έχετε στο μυαλό σας πως το καρναβάλι και γενικώς ο εορτασμός της Αποκριάς είναι ένας καταναγκασμός χαράς και κεφιού -για εμάς τους Ευρωπαίους- καλύτερα να μην το πείτε σε Βραζιλιάνο. Κι αυτό γιατί ο χορός και το γλέντι αυτές τις ημέρες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα για τους κατοίκους της χώρας του Πελέ. Είναι στο αίμα τους, είναι στο DNA τους, είναι ριζωμένο βαθιά μέσα τους.

Ο King Momo πήρε την Παρασκευή το χρυσό κλειδί της πόλης από τον δήμαρχο Εντουάρντο Παές και έδωσε μία υπόσχεση που όλοι είμαστε σίγουροι πως θα τηρήσει. «Το μεγαλύτερο και καλύτερο καρναβάλι του κόσμου θα είναι ό,τι πιο θεαματικό έχετε δει ποτέ σας». Κι ας λένε οι ειδικοί πως δεν πρέπει ο κόσμος να έρχεται σε στενή επαφή με τους γύρω του, εξαιτίας της ξέφρενης διάδοσης του ιού Ζίκα.

Οι διοργανωτές του καρναβαλιού του Ρίο Ντε Τζανέιρο είναι σαφείς. Το καρναβάλι θα γίνει… ό,τι και να γίνει. Και, μάλιστα, οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και αυτές τις ημέρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Σε άρματα, σε στολές, στα σώματα τα ίδια. Βλέπετε, δεν φορούν και πολλά ρούχα οι Βραζιλιάνες και οι Βραζιλιάνοι αυτό το διάστημα.

2016-02-06T021631Z_501265236_GF10000297787_RTRMADP_3_BRAZIL-CARNIVAL
REUTERS/Ricardo Moraes

Με βάση τις εκτιμήσεις, οι τουρίστες που θα επισκεφτούν την ευρύτερη περιοχή αυτό το διάστημα, με αφορμή το καρναβάλι, θα ξεπεράσουν τα πέντε εκατομμύρια, κάτι που κάνει -όπως φαντάζεστε- τις τιμές των ξενοδοχείων και γενικά των καταλυμάτων να εκτοξεύονται στα ύψη.

Ωστόσο, όλοι αυτοί που θα βρεθούν στη χώρα του καφέ αυτό το διάστημα έχουν ένα πράγμα στο μυαλό τους, εκτός από τις φανταχτερές στολές και τα καλλίγραμμα κορμιά. Τον ιό Ζίκα. Ο Ζίκα μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων μολυσμένων κουνουπιών και έχει προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, η οποία και θεωρείται το σημείο εκκίνησής του. Μάλιστα, οι Αρχές της χώρας επιβεβαίωσαν στα μέσα του περασμένου μήνα πως ο ιός εξετάζεται ως ύποπτος παράγοντας για την αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης μικροκεφαλίας στα νεογέννητα βρέφη. Αυτό έχει κάνει -εκτός από τη Βραζιλία- και τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κολομβία και την Τζαμάικα να συστήνουν στις γυναίκες να καθυστερήσουν τη διαδικασία εγκυμοσύνης και να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές με τους συντρόφους τους, εάν δεν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους. Τα κοινά συμπτώματα όσων νοσούν είναι ο πυρετός, ο πόνος στις αρθρώσεις και η επιπεφυκίτιδα. Κοινώς, ό,τι έχει κανείς και σε μία συνηθισμένη γρίπη…

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους αρμοδίους εάν ο ιός μεταδίδεται και με τα σωματικά υγρά, το περασμένο διάστημα δημοσιοποιήθηκαν δηλώσεις καθηγητών που τονίζουν πως τα ούρα είναι ένας τρόπος μετάδοσης, κάτι που έκανε αρκετούς τουρίστες να ακυρώσουν εισιτήρια και κρατήσεις σε ξενοδοχεία της χώρας.

Αυτές ακριβώς οι επιπτώσεις του ιού στις έγκυες έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν παιδί ή είναι στο μέσο θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αναφέρουν οι Sunday Times. Τα αιτήματα για αναβολή της θεραπείας φτάνουν το 10% ακόμα και 20% των περιπτώσεων στις περιοχές όπου καταγράφεται έξαρση του ιού. Αλλά ακόμα και αυτό αναδεικνύεται σε ταξικό ζήτημα: τόσο οι θεραπείες, όσο και οι παράνομες εκτός εξαιρέσεων αμβλώσεις κοστίζουν αρκετά και στην πράξη είναι επιλογή μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα να τις πληρώσουν.

Το κράτος εν τω μεταξύ, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πείσει τους κατοίκους να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο στην εκκαθάριση των πιθανών εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών: πρόστιμα σε όσους δεν το κάνουν, πληρωμές για να παρακινήσουν τους κατοίκους, μέχρι και drone για την τήρηση των μέτρων.

Ιός ή όχι, επιδημία ή όχι, ένα είναι σίγουρο. Τίποτα δεν είναι ικανό να χαλάσει το κέφι των Βραζιλιάνων. Τίποτα δεν τους κάνει να σταματήσουν τον χορό. Και τίποτα δεν τους κάνει να… ρίξουν ένα ρούχο πάνω τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...