441
O Nτρέικ, ο Μότσαρτ, η Μπιγιόνσε. Κλάσικ... | CreativeProtagon

Ποιο CD είχε τις περισσότερες πωλήσεις για το 2016;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 14 Δεκεμβρίου 2016, 07:36
O Nτρέικ, ο Μότσαρτ, η Μπιγιόνσε. Κλάσικ... | CreativeProtagon

Ποιο CD είχε τις περισσότερες πωλήσεις για το 2016;

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 14 Δεκεμβρίου 2016, 07:36

Η προφανής απάντηση περί των περισσότερων πωλήσεων δίσκων, παγκοσμίως, είναι δεδομένο ότι περιλαμβάνει κάποιο από τα συνήθη «αστέρια» που μοσχοπουλάνε – βλέπε Μπιγιόνσε, Αντέλ, Τέιλορ Σουίφτ, Ντρέικ, Τζάστιν Μπίμπερ και λοιπούς.

Αυτή η απάντηση, όμως, είναι λάθος. Ο άνθρωπος που πούλησε περισσότερα CD μέσα στο 2016 δεν είναι άνθρωπος, αφού δεν βρίσκεται, πλέον, εν ζωή. Ακόμα κι έτσι, όμως, ο Μότσαρτ κλέβει την παράσταση.

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες κλασικής μουσικής, οφείλει την εμπορική νίκη του σε ένα κουτί το οποίο εφέτος πούλησε 1,25 εκατομμύρια CDs σε, μόλις, πέντε εβδομάδες. Αυτό ανακοίνωσε το Billboard για τις πωλήσεις του «Mozart 225: The New Complete Edition».

To σετ, το οποίο αντιστοιχεί σε 240 ώρες μουσικής, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, με την Universal να το περιγράφει ως «την πιο αξιόπιστη, ολοκληρωμένη και ακαδημαϊκή συλλογή που έχει έως τώρα αφιερωθεί στη δουλειά ενός και μόνο συνθέτη».

Πόσο κοστίζει αυτή η κλασική συλλογή; Αν την αγοράσεις από το Amazon, θα πρέπει να δώσεις, περίπου, 500 δολάρια.

Και, αναφέροντας το Amazon, να τα πρώτα σε πωλήσεις βινύλια, στην ιστορία του…

Τo «Random Access Memories» των Daft Punk κατάφερε να γίνει το πρώτο σε πωλήσεις βινύλιο στην ιστορία του Amazon! Την πρωτιά στη λίστα του Amazon με τα πρώτα σε πωλήσεις βινύλια, από το 1999 που λειτουργεί το site, κατείχε μέχρι πρότινος το «21» της Αντέλ. Οι πωλήσεις βινυλίων έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο ρυθμός αύξησης μεγαλώνει σταθερά από το 2006, με αποκορύφωμα το 2013.

Σύμφωνα με το Amazon, η ροκ μουσική είναι η δημοφιλέστερη ανάμεσα στα είδη μουσικής που πωλούνται σε βινύλιο, σε ποσοστό 55% το 2012.

Τα 10 πρώτα σε πωλήσεις βινύλια μέσω του Amazon, από το 1999

  1. Daft Punk, «Random Access Memories»
  2. Αντέλ, «21»
  3. Εϊμι Γουάινχαουζ, «Back to Black»
  4. Ντέιβιντ Μπάουι, «The Next Day
  5. Pink Floyd, «The Dark Side of the Moon»
  6. Ντέιβιντ Μπάουι, «The Rise and Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars»
  7. Arctic Monkeys, «Whatever People Say I Am, That’s What I’m Not»
  8. Pink Floyd, «The Dark Side of the Moon (30th Anniversary Edition)»
  9. Arcade Fire, «The Suburbs»
  10. The Beatles, «Love Me Do (50th Anniversary Limited Edition 7” Single)».

Βλέποντας τη λίστα με τις πωλήσεις, αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιοι από τους καλλιτέχνες τώρα πια κάνουν καριέρα στην μπάντα του Παραδείσου. Την ίδια στιγμή, πολλοί κριτικοί ισχυρίζονται πως η πραγματική μουσική έχει πεθάνει, αφού δεν υπάρχουν άνθρωποι να γράψουν κλασική μουσική ή, έστω, αξιοπρεπή ροκ τραγούδια. Εάν όντως συμβαίνει αυτό, το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του σύγχρονου πενταγράμμου ήταν ο Μότσαρτ, ο συνθέτης του 18ου αιώνα, ο οποίος -αν και πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 1791- όχι μόνο κάνει ξανά καριέρα, αλλά έφτασε και στην κορυφή των πωλήσεων για την τρέχουσα χρονιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...