656
H Wikipedia έχει αμέτρητα λήμματα που εμφανίζονται πρώτα στην αναζήτηση στο Google | Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

Τι ψάχνουμε οι Ελληνες στη Wikipedia

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 11 Ιουνίου 2016, 08:02
H Wikipedia έχει αμέτρητα λήμματα που εμφανίζονται πρώτα στην αναζήτηση στο Google
|Photo by Peter Macdiarmid/Getty Images

Τι ψάχνουμε οι Ελληνες στη Wikipedia

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 11 Ιουνίου 2016, 08:02

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά, με τις συστάσεις…

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia, σύμφωνα με τους διαχειριστές της, είναι μία πολυγλωσσική Διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχόμενου. Το όνομα «Wikipedia» είναι μια σύνθετη λέξη – από τις λέξεις wiki (ένα είδος συλλογικού ιστότοπου) και εγκυκλοπαίδεια. Τα λήμματα της Βικιπαίδειας παρέχουν συνδέσμους που οδηγούν τον χρήστη σε σχετικές σελίδες με επιπλέον πληροφορίες.

Η Βικιπαίδεια γράφεται δια χειρός εθελοντών από όλο τον κόσμο. Από την ίδρυσή της, το 2001, η Βικιπαίδεια έχει μεγαλώσει ραγδαία σε έναν από τους μεγαλύτερους ιστότοπους αναφοράς στο Web, προσελκύοντας τουλάχιστον 684 εκατομμύρια επισκέπτες, ετησίως. Υπάρχουν περισσότεροι από 75.000 ενεργοί «συντάκτες» που εργάζονται σε περισσότερα από 30.000.000 λήμματα, σε περισσότερες από 250 γλώσσες.

Πολλοί χρήστες τού διαδικτύου αναζητούν εκεί πληροφορίες για διάφορα θέματα – τις περισσότερες φορές τα κλικ τα επιτάσσει η ίδια η επικαιρότητα. Αν υπάρχει κάποιο θέμα που απασχολεί την ειδησεογραφία ή το «τι συνέβη σαν σήμερα», χιλιάδες άνθρωποι θα μπουν στο εν λόγω site για να ενημερωθούν.  Πιθανώς, να το έχετε κάνει και εσείς.

Τι αναζήτησαν, λοιπόν, οι Ελληνες τον περασμένο Μάιο; Αυτό που έγραφα λίγο πιο πάνω: θέματα που άπτονταν της επικαιρότητας, της ειδησεογραφίας και, κατ’ επέκταση, των συζητήσεων στις παρέες. Οπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, στη θέση Νούμερο 1 ήταν η «Eurovision» -το, δεν το συζητάμε, τεράστιο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός- ακολούθησαν σε αναζητήσεις η «Ελλάδα», αλλά και το λήμμα «Ημέρα της Μητέρας», καταλαμβάνοντας, αντίστοιχα, τη δεύτερη και τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Αναλυτικότερα, δείτε τη δεκαπεντάδα με τα δημοφιλέστερα λήμματα της ελληνικής Βικιπαίδεια για τον πέμπτο μήνα του σωτηρίου έτους 2016. Εντός παρενθέσεων, ο αριθμός των χρηστών που έκαναν τη συγκεκριμένη αναζήτηση.

  1. Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2016 (86.579) Ο φετινός, μας προέκυψε άκρως πολιτικός – με Τζαμάλα και ναζί.
  2. Ελλάδα (33.763) «Είναι χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου», γράφει η Βικιπαίδεια. Τι να ήθελαν να βρουν, άραγε;
  3. Ημέρα της Μητέρας (32.208) Κυριακή, 8 Μαΐου. Αν και μάνα είναι μόνο μία, όσο και να ψάξεις.
  4. Τάμτα (25.375) Λόγω της συμμετοχής της στο X Factor, με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά-«Ετοιμοιιιιιιι;».
  5. Πρωτάθλημα Ελλάδας Καλαθοσφαίρισης ανδρών (24.430) Αναμφισβήτητα, το φετινό ήταν το συγκλονιστικότερο των τελευταίων ετών.
  6. Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (23.187) 19 Μαΐου 1919. «Πρωταγωνιστής» ο Κεμάλ, με φόντο τη Σαμψούντα.
  7. Αλωση της Κωνσταντινούπολης (22.559) Ακόμα, δεν έχω καταλήξει γιατί το αναζήτησαν. Λόγω της μαύρης επετείου ή λόγω της επίσημης επίσκεψης Τσίπρα;
  8. ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ (20.824) Η Ρεάλ του Ζιντάν και ο ρεαλισμός του Σιμεόνε.
  9. Ερνέστο Τσε Γκεβάρα (20.673) Ε, κάποιοι θα έψαξαν για Κούβα, λόγω της επίσκεψης Ομπάμα, συναυλίας Stones, λόγω ντεφιλέ της Ζιζέλ – και το ένα φέρνει το άλλο!
  10. Δημήτρης Διαμαντίδης (20.226) Ο Μήτσος αποχώρησε από την ενεργό δράση. Το ελληνικό μπάσκετ τού χρωστά πολλά.
  11. Βασίλης Σπανούλης (18.658) Ο «Κιλ Μπιλ» πήρε το… τρίποντό του και η ομάδα του το φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ.
  12. Σίγκμουντ Φρόυντ (18.548) Με αφορμή τη γέννησή του, στις 6 Μαΐου 1856, στο Φράιμπεργκ της Μοραβίας (σημερινής Τσεχίας).
  13. Αλίκη Βουγιουκλάκη (17.757) Επειδή ο γιος τής ηθοποιού, Γιάννης, ισχυρίστηκε ότι η μητέρα του είχε και άλλο ένα παιδί – πέραν εκείνου.
  14. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου 2016 (17.720) Στη Γαλλία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
  15. Δημήτρης Ιτούδης (16.581) Επειδή, προφανώς, κατάφερε να ξυπνήσει τη ρωσική «Αρκούδα».

Τα παραπάνω, τα βρίσκω απόλυτα λογικά ως αναζητήσεις για τον μήνα Μάιο 2016. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η αναζήτηση για τον Φρόυντ. Κι άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του πνεύματος γεννήθηκαν ή πέθαναν μέσα στον εν λόγω μήνα, αλλά δεν μπήκαν στη δεκαπεντάδα των κορυφαίων αναζητήσεων. Αλλά αυτή μπορεί να είναι έτσι κι αλλιώς η μοίρα πολλών ερωτήσεων, όπως και πολλών αναζητήσεων στο συγκεκριμένο site.

Για παράδειγμα, ο ίδιος ο αυστριακός ψυχίατρος είχε πει: «Η μεγαλύτερη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ποτέ και που κι εγώ δεν έχω κατορθώσει να απαντήσω -έπειτα από τριάντα χρόνια έρευνας- είναι: “τι θέλει μια γυναίκα;”.».

Αν ζούσε σήμερα, ίσως δεν θα μπορούσε να εξηγήσει τι θέλει να βρει ένας χρήστης στo Ιντερνετ – και γιατί…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...