824
Θα τους καθαρίσουμε όλους τους «τρομοκράτες» από την Αφρίν μέχρι το Ιράκ, διεμήνυσε σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν | Reuters

Πήρε φόρα ο «εκκαθαριστής» Ερντογάν: «Μετά την Αφρίν σειρά έχει η Μανμπίτζ» [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 12:28
Θα τους καθαρίσουμε όλους τους «τρομοκράτες» από την Αφρίν μέχρι το Ιράκ, διεμήνυσε σε ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του ο Ερντογάν
|Reuters

Πήρε φόρα ο «εκκαθαριστής» Ερντογάν: «Μετά την Αφρίν σειρά έχει η Μανμπίτζ» [βίντεο]

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2018, 12:28

Η απουσία αντίδρασης του διεθνούς παράγοντα για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία σε συνδυασμό με την ανοχή της Μόσχας και τη -τουλάχιστον αρχική- διστακτικότητα της Ουάσινγκτον, φαίνεται ότι έδωσαν θάρρος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό και να διευρύνει τη στρατιωτική επιχείρηση για την «εκκαθάριση» των κούρδων πολιτοφυλάκων της YPG (Kurdish People’s Protection Units).

Με τη γνωστή εμμονή του τον διακατέχει για τον κουρδικό κίνδυνο, ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε την Παρασκευή να διευρύνει την επιχείρηση και σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας, καθ’ όλο το μήκος των συνόρων της με την Τουρκία και μέχρι το Ιράκ προς ανατολάς, με στόχο  -όπως υπογράμμισε- να εξαλειφθεί κάθε παρουσία της κουρδικής πολιτοφυλακής.

Μιλώντας προς επαρχιακούς αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι μετά το μέτωπο της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, η τουρκική επίθεση θα συνεχιστεί προς ανατολάς, δεσμευόμενος ότι θα «καθαρίσει» και τη Μανμπίτζ, πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 100 χλμ. ανατολικά της Αφρίν και στην οποία είναι παρούσες και αμερικανικές δυνάμεις στο πλευρό των κούρδων πολιτοφυλάκων.

«Θα τους καθαρίσουμε όλους», τόνισε ο τούρκος πρόεδρος, δίνοντας την υπόσχεση ότι«δεν θα αφήσει κανέναν τρομοκράτη μέχρι τα ιρακινά σύνορα» (δείτε το προπαγανδιστικό βίντεο του πρακτορείου Anadolou κάτω).

Μπροστά στο κίνδυνο να υπάρξει ένοπλη εμπλοκή αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων (δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ) το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήκωσε τους τόνους έναντι της Αγκυρας. Μία ημέρα μετά το τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν -και μετά την απόπειρα της Αγκυρας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το περιεχόμενό του- η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Χέδερ Νιούαρτ, σημείωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την Τουρκία να είναι προσεκτική και να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα είχε τον κίνδυνο να οδηγήσει σε σύγκρουση τις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις.

«Αυτό», είπε, «είναι προφανώς μια μεγάλη ανησυχία για εμάς. Και ο πρόεδρος επανέλαβε ότι όλες οι χώρες πρέπει να εστιάσουν στον στόχο για την οριστική εξαφάνιση του ISIS.  Όπως γνωρίζετε -συνέχισε η κυρία Νιούαρτ- ο πρόεδρος είχε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον π ρόεδρο Ερντογάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον συμμετείχε σε αυτή την επικοινωνία. Ο Λευκός Οίκος έδωσε τις σημειώσεις αυτής της συνομιλίας. Θα έλεγα ότι ήταν μια πολύ ξεκάθαρη και αυστηρή κλήση γιατί είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στην Αφρίν».

Οσον αφορά τα όπλα που χρησιμοποιούνται από διάφορες ομάδες στις συγκρούσεις, η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει όπλα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) για να χρησιμοποιηθούν στη Ράκα και να απελευθερωθεί η πόλη από το ISIS. Πέτυχαν σε αυτή την αποστολή. Αυτά τα όπλα παραδόθηκαν για συγκεκριμένες αποστολές και δεν παρέχουμε όπλα σε καμία άλλη ομάδα της περιοχής για κανένα λόγο».

Τούρκος δημοσιογράφος του TRT επέμεινε να ρωτά εάν αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν οικισμούς εντός της τουρκικής επικράτειας, με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαντά: «Δεν έχω επιπλέον πληροφορίες να δώσω για την χρήση αυτών των όπλων. Το υπουργείο Άμυνας είναι αρμόδιο για να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση».

Όσο για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι παραποιήθηκε το κείμενο της συνομιλίας του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν, η εκπρόσωπος ήταν σαφής: «Δεν μας εκπλήσσει που η ανακοίνωση της Τουρκίας έχει άλλο περιεχόμενο. Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν ξεκάθαρος. Νομίζω ότι ο πρόεδρος ήταν σκληρός απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν. Το ίδιο έχει κάνει και ο ΥΠΕΞ Τίλερσον γιατί έχουμε τεράστια ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας και το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Τουρκία. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και εμείς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένουμε για την ορθότητα των πρακτικών αυτής της τηλεφωνικής κλήσης».

Σε άλλο ερώτημα για το γεγονός ότι ανώτατος σύμβουλος του Ερντογάν υπονόησε ότι αμερικανοί κομάντο που βρίσκονται στη Συρία και συνεργάζονται με τους Κούρδους μπορεί να χτυπηθούν από τον τουρκικό στρατό, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών με μία σκληρή δήλωση για τον Ταγίπ Ερντογάν: «Πολλές χώρες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Οι ηγέτες θα πουν εξωφρενικά πράγματα. Δεν θα σχολιάσω την κάθε τοποθέτηση που κάνει ο κάθε ηγέτης στον κόσμο».

Τουρκικές απώλειες στο μέτωπο της Αφρίν

Την ίδια ώρα ωστόσο, η στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν μόνο «περίπατο» -όπως θέλουν να την παρουσιάζουν τα τουρκικά μέσα και η κυβέρνηση στην Τουρκία- δεν θυμίζει, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι νεκροί στρατιώτες από τις πρώτες ημέρες της επίθεσης έχουν φθάσει τους 14 και οι τραυματίες τους 130.

Κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες στρατιώτες, ο υπουργός Υγείας της γείτονος  διευκρίνισε ότι στις συγκρούσεις με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής τρεις τούρκοι στρατιώτες και 11 μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA, σύροι αντάρτες).

Το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα των κουρδικών περιοχών στη βορειοδυτική Συρία προκάλεσε την επίσημη έκκληση κούρδων αξιωματούχων προς τη Δαμασκό για την άμεση αποστολή στρατευμάτων προκειμένου να προστατέψουν τη συριακή κυριαρχία από τον «τούρκο καταπατητή».

5a6aa1a0fc7e938c0c8b4568
Στα όπλα οι κούρδοι πολιτοφύλακες, καλούν τώρα σε βοήθεια τον Ασαντ / Rodi Said / Reuters

Από την πλευρά της η Αγκυρα δηλώνει σε όλους τόνους ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωσή της η περιοχή θα επιστραφεί στον «αρχικό της ιδιοκτήτη» αφού θα έχει απελευθερωθεί από τους «τρομοκράτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...