306
Ο Μαεζάου και το έργο του Μπασκιά που αγόρασε έναντι 110 εκατ. δολαρίων | instagram/yusaku2020

Πίνακας του Μπασκιά πωλήθηκε για 110 εκατ. δολάρια!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 08:07
Ο Μαεζάου και το έργο του Μπασκιά που αγόρασε έναντι 110 εκατ. δολαρίων
|instagram/yusaku2020

Πίνακας του Μπασκιά πωλήθηκε για 110 εκατ. δολάρια!

Protagon Team Protagon Team 19 Μαΐου 2017, 08:07

Το ένα ρεκόρ μετά τον άλλο έσπασε ένας πίνακας του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, ο οποίος πωλήθηκε σε δημοπρασία των Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για 110,5 εκατ. δολάρια (σχεδόν 99 εκατ. ευρώ)!

Αγοραστής είναι ο Ιάπωνας Γιακάζου Μαεζάουα, επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας, ο οποίος πέρυσι είχε αγοράσει για 57,3 εκατ. δολάρια έναν άλλο πίνακα του αμερικανού ζωγράφου. Ο 41χρονος αγοραστής πρόκειται να εκθέσει το νέο του απόκτημα σε μουσείο στη γενέτειρά του Τσίμπα.

Η τιμή των 110 εκατ. δολαρίων συνιστά όπως σημειώνει το BBC ταυτόχρονα τέσσερα ρεκόρ: είναι σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από το προηγούμενο ρεκόρ για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, ο πιο ακριβός πίνακας για μαύρο καλλιτέχνη, αλλά και για αμερικανό καλλιτέχνη, καθώς και το πρώτο έργο που έχει φιλοτεχνηθεί μετά το 1980 και η τιμή του ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια.

Ισως σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και μια άλλη εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Το 1984 αγόρασε το έργο ιδιώτης συλλέκτης για μόλις 19.000 δολάρια, κρατώντας το σε ιδιωτική συλλογή, μακριά από το κοινό. Τρεις δεκαετίες αργότερα ο ιάπωνας αγοραστής μέσα σε 10 λεπτά κατακύρωσε για τον εαυτό του έργο αντί εννεαψήφιου ποσού.

I am happy to announce that I just won this masterpiece. When I first encountered this painting, I was struck with so much excitement and gratitude for my love of art. I want to share that experience with as many people as possible. バスキア落札しました。アートを好きになってよかった。このペインティングをはじめて見た時、心からそう思いました。みなさんにも見てもらえる機会を作れたらいいなと思っています。 #jeanmichelbasquiat #basquiat #バスキア #ありがとう @sothebys

A post shared by Yusaku Maezawa (@yusaku2020) on

Το άτιτλο έργο από το 1982 είναι φτιαγμένο με ακρυλικά χρώματα και σπρέι και απεικονίζει ένα πρόσωπο με τη μορφή κρανίου.

Ο Μπασκιά ήταν από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης και πέθανε το 1988 σε ηλικία μόλις 27 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης. Αν και μόλις επτά χρόνια στον χώρο της τέχνης, είχε αποκτήσει -κυρίως μετά θάνατον- ευρεία αναγνώριση για τη δύναμη του έργου του. Είχε αρχίσει να γίνεται γνωστός στους κύκλους του Μανχάταν ήδη από τα 18 του όταν ζωγράφιζε γκράφιτι στους υπόγειους σταθμούς του μετρό της Νέας Υόρκης.

Από τώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λίγους καλλιτέχνες τα έργα των οποίων έχουν πωληθεί για πάνω από 100 εκατ. δολάρια. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Πικάσο και ο Φράνσις Μπέικον. Συνολικά μόνο δέκα έργα έχουν πωληθεί σε  δημοπρασίες για πάνω από 100 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...