420
Αρχοντική μορφή και, βασικά, από τις πιο εμβληματικές της παλιάς Αθήνας | Youtube

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης – ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 21:39
Αρχοντική μορφή και, βασικά, από τις πιο εμβληματικές της παλιάς Αθήνας
|Youtube

Πέθανε ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης – ο παλαιότερος έμπορος της Αθήνας

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2017, 21:39

Του έχουν αποδοθεί τίτλοι, όπως «βασιλιάς της Ερμού», «έμπορος των Αθηνών», «δανδής του εμπορίου».

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης έφυγε πλήρης ημερών και ενώ μέχρι και πρόσφατα πήγαινε καθημερινά στην επιχείρηση – η οποία ιδρύθηκε το 1860.

Αρχοντικός, κομψός και επιβλητικός, ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης υπήρξε μια εμβληματική και αξιοσέβαστη μορφή για την Ερμού, στον αριθμό 27 – χρονολογείται από την εποχή του Οθωνος. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Στάμο Παπαδάκη. Η χαρακτηριστική του αρχιτεκτονική, εμπνευσμένη από την περίοδο Bauhaus, τα πρωτοποριακά του σχέδια,  αναφέρονται σήμερα στα αρχεία του πανεπιστημίου της Βοστώνης, και το ιδιαίτερα καλλιτεχνημένο εσωτερικό του προσφέρουν μέχρι σήμερα μοναδικό καταφύγιο αισθητικής και αρμονίας στην καρδιά της Αθήνας. Το ισόγειο, το υπόγειο και οι τρεις όροφοι του κτιρίου φιλοξενούν, όχι μόνο ρούχα κλασικά και προσεγμένα, αλλά και πίνακες του αδελφού του, του ζωγράφου Αλέξανδρου Αλεξανδράκη. Μία γκαλερί Τέχνης και κομψότητας.

Πρόσφατα, μάλιστα, το κατάστημά του και ο ίδιος είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του Μπριζίτ η οποία σταμάτησε μπροστά στη βιτρίνα του καταστήματος «Αλεξανδράκης» και στη συνέχεια μαζί με τον σύζυγό της φωτογραφήθηκαν με τον Ευτύχιο Αλεξανδράκη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, κατά την επίσκεψή τους στα καταστήματα της Ερμού, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 (Alexandros Michailidis / SOOC)
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τη σύζυγό του Μπριζίτ, κατά την επίσκεψή τους στα καταστήματα της Ερμού, στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 (Alexandros Michailidis / SOOC)

Ετσι κι αλλιώς, πιστοί πελάτες παρήλαυναν από την επιχείρηση, που βραβεύτηκε από την κυβέρνηση Σημίτη με το βραβείο της παλαιότερης εμπορικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, το 1998, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) απονέμει στον Ευτ. Αλεξανδράκη το βραβείο «Επιχείρηση και Παράδοση». Οταν παρέλαβε το βραβείο, ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό της επιχείρησης με δύο λόγια και ο Αλεξανδράκης απάντησε: «Αν θέλετε δυο λόγια είναι: Σώφρων Διαχείρισις».

Πήγαινε εκεί από παιδί και ήταν φυσικό να γίνει έμπορος. Σπούδαζε στο πανεπιστήμιο, αλλά εργαζόταν εκεί και διαδέχτηκε τον πατέρα του – ο οποίος ήταν και εκείνος πολύ πετυχημένος έμπορος. Στην οικογένειά του ήταν έξι παιδιά. Ολοι πήγαν στον πόλεμο, αλλά όλοι γύρισαν πίσω.

Ο Ευτύχιος Αλεξανδράκης σπούδασε στη Γαλλία σχέδιο μόδας, αντικείμενο συναφές με εκείνο της οικογενειακής επιχείρησής του.

Στο κατάστημα πήγαινε καθημερινά και ήταν τόσο αφοσιωμένος στη δουλειά του που ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας σκεφτόταν πώς θα κάνει ακόμα καλύτερο το κατάστημά του, καταστρώνοντας το πρόγραμμα της επομένης ημέρας.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...