494
Μια πανέμορφη γυναίκα | INTIMEnews / INTIMEsports

Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2017, 15:48
Μια πανέμορφη γυναίκα
|INTIMEnews / INTIMEsports

Πέθανε η Ζωή Λάσκαρη

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2017, 15:48

Μία από τις πιο λαμπρές ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, η Ζωή Λάσκαρη, πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 72 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε νεκρή στην κατοικία της στο Πόρτο Ράφτη το πρωί της Παρασκευής.

Η Λάσκαρη είχε γεννηθεί το 1944 στη Θεσσαλονίκη. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ζωή Κουρούκλη.

Μετά τη νίκη της στα καλλιστεία το 1959 ασχολήθηκε επαγγελματικά με την ηθοποιία και από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 εμφανίστηκε σε δεκάδες ταινίες, δραματικές, κωμικές και μιούζικαλ. Μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη ήταν μία από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου της εποχής.

laskari-kannes-forema
Οταν η Λάσκαρη έκλεψε τις εντυπώσεις στις Κάννες με διχτυωτό φόρεμα…

Φοίτησε στη σχολή Βαλαγιάννη και στη σχολή του Πέλλου Κατσέλη.

Εγινε ιδιαίτερα γνωστή από την ταινία «Ο Κατήφορος» του 1961 σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλαινίδη. Η ταινία είχε τεράστια επιτυχία και έφερε στην Λάσκαρη ένα αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Φίνος Φιλμ. Ο ίδιος ο Φίνος πρότεινε το νέο όνομά της για να μην είναι ίδιο με αυτό της διάσημης εκείνη την εποχή τραγουδίστριας Ζωής Κουρούκλη, με την οποία ήταν εξαδέλφες.

Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Μερικοί το προτιμούν κρύο», «Νόμος 4000», «Κορίτσια για φίλημα», «Στεφανία» και «Μια κυρία στα μπουζούκια». Πολλές από τις ταινίες είχε σκηνοθετήσει ο Γιάννης Δαλιανίδης, με τον οποίο τους ένωνε εξάλλου και η κοινή καταγωγή. Η Λάσκαρη στις ταινίες της υποδύονταν τη δυναμική αλλά μοιραία και σέξι γυναίκα.

Είχε ακόμη μέχρι πρόσφατα παρουσία στο θέατρο στο οποίο στράφηκε από τα τέλη της δεκαετία του ’60 όταν ο εμπορικός ελληνικός κινηματογράφος σταδιακά έχανε έδαφος.

MV5BYTg0MjhlODQtMmZkMC00MDdiLTk2YjctMGI4NjQ0YTk2NDQxXkEyXkFqcGdeQXVyNDE5MTU2MDE@._V1_
Η Ζωή Λάσκαρη με την Μαίρη Χρονοπούλου και τον Αλέκο Αλεξανδράκη στην ταινία «Δάκρυα για την Ηλέκτρα»

Τη δεκαετία του ’70 πύκνωσε τις εμφανίσεις της στο θέατρο, με μεγάλη απήχηση στο κοινό και τους κριτικούς. Το 1982 πρωταγωνιστεί για τελευταία φορά στον κινηματογράφο, στην ταινία του Γιώργου Καρυπίδη «Αναμέτρηση». Τα επόμενα χρόνια συνέχισε να εμφανίζεται στο θέατρο σε έργα κλασικού ρεπερτορίου, όπως το «Ποιος Φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ» και τις «Τρεις Ψηλές Γυναίκες» του Εντουαρντ Αλμπι και τα δύο σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

Το 2003 ίδρυσε την δική της θεατρική σκηνή στον πολυχώρο Αθηναΐδα και ανέβασε, μεταξύ άλλων, το έργο «Διαμάντια και μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη. Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις της ήταν το 2011 στο έργο «Ρόουζ» του Μάρτιν Σέρμαν. Είχε παντρευτεί δύο φορές, με τον επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο και, το 1976, με τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Απέκτησε δύο κόρες, μία από κάθε γάμο, την Μάρθα και τη Μαρία-Ελένη.

235349
Με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της Ζωής Λάσκαρη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς της, η κηδεία θα γίνει την Τρίτη 22 Αυγούστου και ώρα 13:00 από τον Ιερό Ναό Αγ. Διονυσίου, οδός Σκουφά. Η ταφή θα γίνει στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένεια της σημαντικής ηθοποιού παρακαλεί, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στην Κιβωτό του πατέρα Αντώνιου (τηλ.: 210 5141953).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...