Ο Guardian για μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία / O διεθνής Τύπος για την επόμενη ημέρα ενός πρώην προέδρου / Η Repubblica για τις 800 συγκρούσεις που δημιούργησαν τη Σελήνη / Και το Politico...
  • The Guardian

    Πέθανε η δημοσιογράφος του «scoop του αιώνα»

    Δεν είχε συμπληρώσει καν τα 28 της χρόνια – αφήστε που ήταν και γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, όπως ήταν αυτός των ανταποκριτών στο εξωτερικό. Κι όμως, ήταν αυτή η νεαρή δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια μόλις λίγων ημερών, που έκανε το «scoop του αιώνα» αποκαλύπτοντας ότι η ναζιστική Γερμανία ετοιμαζόταν να εισβάλει στην Πολωνία – εισβολή που σηματοδότησε την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

    Η Κλαρ Χόλινγουορθ άφησε χθες την τελευταία της πνοή σε ηλικία 105 ετών. Στην πραγματικότητα, γράφει ο Guardian, το scoop ήταν διπλό. Στα τέλη Αυγούστου του 1939, η Κλαρ είχε δώσει την πληροφορία στην εφημερίδα της, την Daily Telegraph, ότι οι Γερμανοί ετοίμαζαν την επίθεση. Όταν άρχισε η επίθεση, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, ήταν εκείνη που ενημέρωσε πρώτη από το Κατόβιτσε τη βρετανική πρεσβεία στη Βαρσοβία. Ο υπάλληλος μάλιστα δεν την πίστευε. Κι εκείνη τέντωσε το ακουστικό για να φτάσει στα αυτιά του ο ήχος από τις ερπύστριες των τανκς.

    Στη συνέχεια της καριέρας της, η Κλαρ Χόλινγουορθ θα βρισκόταν στη Βόρεια Αφρική στο πλευρό του στρατηγού Μοντγκόμερι, ο οποίος, λέει ο μύθος, δεν την άντεχε. Το 1946 ήταν σε απόσταση μόλις 300 μέτρων από ξενοδοχείο Kind David της Ιερουσαλήμ, όταν τον ανατίναξαν σιωνιστές αντάρτες. Εστειλε ανταποκρίσεις από την Αλγερία στον πόλεμο της ανεξαρτησίας αλλά και από το Βιετνάμ. Κι έγινε η πρώτη σταθερή ανταποκρίτρια της εφημερίδας της στο Πεκίνο.

    Μια ζωή πλούσια σαν την Ιστορία.

    Φωτό: H Κλαρ Χόλινγουορθ στην αιγυπτιακή πλευρά της διώρυγας του Σουέζ. Πηγή: telegraph.co.uk
  • BBC, L’ Express, La Repubblica

    Μια δεύτερη πολιτική ζωή για τον Ομπάμα;

    Αστειευόμενος πριν από μερικές ημέρες, ο Μπαράκ Ομπάμα εξομολογήθηκε στον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Στοκχόλμη ότι «περιμένει ακόμη να του δώσει δουλειά το Spotify». Ηταν μια έμμεση αναφορά στο πάθος του για τη μουσική και τις playlist. Αλλά, όπως αναφέρει το BBC, ο σουηδικός κολοσσός του μουσικού streaming δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και δημοσίευσε μια αγγελία: «Ζητείται πρόεδρος των playlists. Απαραίτητα προσόντα: Τουλάχιστον οκτώ χρόνια στην ηγεσία μιας μεγάλης χώρας, τουλάχιστον ένα Νομπέλ Ειρήνης και φιλικός χαρακτήρας».

    Το πράγμα έχει την πλάκα του αλλά το ερώτημα είναι σοβαρό: τι θα κάνει στη ζωή του ο Μπαράκ Ομπάμα μετά τις 20 Ιανουαρίου;  Πάντως δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. Το γαλλικό L’ Express υπενθυμίζει ότι απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος είναι ο πρώτος που θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον μετά τον Γούντροου Ουίλσον, τη δεκαετία του 1920. Ο λόγος επισήμως είναι ότι η οικογένεια Ομπάμα δεν θέλει να αλλάξουν τα παιδιά σχολείο στη μέση της χρονιάς. Αλλά όπως σημειώνει η ιταλική Repubblica η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «υποχρεώνει» τον Ομπάμα να μην αποσυρθεί εντελώς από την πολιτική. Με άλλα λόγια, ο Ομπάμα είναι υποχρεωμένος από τα γεγονότα να ζήσει μια δεύτερη πολιτική ζωή ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

    Είναι κάτι που δεν έκανε κανένας από τους προκατόχους του εάν εξαιρέσει κανείς τον Τεντ Ρούσβελτ πριν από έναν και πλέον αιώνα. Αλλά ο Ομπάμα ξέρει ότι ο χρόνος πιέζει: Σε δυο χρόνια είναι οι ενδιάμεσες εκλογές και αυτές δίνουν την πρώτη ευκαιρία στους Δημοκρατικούς να δημιουργήσουν μια νέα ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο. Εδώ θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ο Ομπάμα. Πρώτον διαφυλάσσοντας (όσο μπορεί) την πολιτική του κληρονομιά. Και δεύτερον, συγκρατώντας (και πάλι όσο μπορεί) τον Τραμπ, ο οποίος κάθε άλλο παρά δείχνει διατεθειμένος να υιοθετήσει ως πρόεδρος μια πιο μετριοπαθή στάση.

    Αν είναι έτσι, τότε θα έχει πραγματικά πολλή δουλειά έπειτα από εκείνες τις δυο εβδομάδες που, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα κοιμάται συνεχώς για να ξεκουραστεί.

    Φωτό: Ο Μπαράκ Ομπάμα αποχαιρετά το κοινό μετά την ομιλία του στο Σικάγο. Αλλά πραγματικά φεύγει; Πηγή: Reuters/ Jonathan Ernst
  • La Repubblica

    Νέα θεωρία / Το φεγγάρι γεννήθηκε από «ψίχουλα» της Γης

    Υπήρχαν κάποτε, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, όχι ένα αλλά πολλά μικρά φεγγάρια γύρω από τη Γη. Αλλά κάποια στιγμή, και αφού ήρθαν σε επαφή με τον πλανήτη μας, ενώθηκαν για να σχηματίσουν το φεγγάρι που ξέρουμε σήμερα.

    Ακούγεται σαν παραμύθι έτσι όπως το διηγείται η Repubblica. Αλλά δεν είναι. Το πιο τραγουδισμένο αντικείμενο του ουρανού μας, γράφει η ιταλική εφημερίδα, παραμένει από πολλές απόψεις ένας άγνωστος. Δεν ξέρουμε, για παράδειγμα, πότε ακριβώς γεννήθηκε, αλλά ούτε και από πού προέρχεται. Η πλειονότητα των αστροφυσικών υποθέτει ότι δημιουργήθηκε από ένα γιγάντιο διαστημικό «ατύχημα» ανάμεσα στη Γη και ένα σώμα στις διαστάσεις του Αρη. Αλλά τώρα μια νέα θεωρία που διατυπώνουν οι ερευνητές του ισραηλινού ινστιτούτου Weizmann λέει ότι όχι ένα αλλά πολλά ουράνια σώματα συγκρούστηκαν με τον πλανήτη μας όταν αυτός ήταν ακόμη νέος. Από τα «ψίχουλα» αυτής της σύγκρουσης γεννήθηκε η Σελήνη.

    Πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα; Με προσομοιώσεις 800 συγκρούσεων στον υπολογιστή  ανάμεσα στη Γη και αντικείμενα ίσα με το ένα εκατοστό ή το ένα δέκατο της γήινης μάζας. Κάθε επαφή υποτίθεται ότι δημιουργούσε μια μάζα από θραύσματα. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν στη διάρκεια εκατομμυρίων χρόνων πολλά, ίσως δεκάδες «πρωτοφέγγαρα». Μικροί δορυφόροι, δηλαδή, που στη συνέχεια αναμείχθηκαν μεταξύ τους δημιουργώντας το φεγγάρι που όλοι ξέρουμε.

    Στο παρελθόν είχαν αναπτυχθεί και άλλες θεωρίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της παρθενογένεσης. Οι περισσότερες έχουν εγκαταλειφθεί και αυτή της επαφής της Γης με ένα μεγάλο ουράνιο σώμα, τη Θεία, αμφισβητείται πλέον. Όπως και να ‘χει, έχει πανσέληνο απόψε. Και είναι ωραία.

    Φωτό: Οπως και να βρέθηκε κοντά μας, είναι υπέροχο. Πηγή: Reuters/ Christian Hartmann
  • Politico

    «Προδότης του λαού» / H χειρότερη λέξη της χρονιάς

    Volksverräter. Σημαίνει «προδότης του λαού». Και ανακηρύχθηκε από τους γερμανούς φιλολόγους η χειρότερη λέξη της χρονιάς στη Γερμανία. Ποιοι τη χρησιμοποιούν; Κατά κόρον οι ακροδεξιοί για να χαρακτηρίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

    Ο όρος, σημειώνουν οι φιλόλογοι σε ανακοίνωσή τους, είναι προσβλητικός και δυσφημιστικός, ενώ αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου που έχει ανάγκη κάθε δημοκρατία. Κι έγινε ψωμοτύρι στο στόμα τόσο των μελών του ξενοφοβικού κινήματος Pegida όσο και του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» παρά το γεγονός ότι ο όρος είναι ένα κατάλοιπο των δικτατοριών και του ναζιστικού παρελθόντος.

    Αποδέκτης αυτού του χαρακτηρισμού, υπενθυμίζει το Politico, είχε γίνει τόσο ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ο οποίος είχε απαντήσει μάλιστα υψώνοντας το μεσαίο δάκτυλο), όσο και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση στη Δρέσδη για την επανένωση της Γερμανίας.

    Και τώρα θυμηθείτε: ποιοι χρησιμοποιούσαν εδώ τις λέξεις «γερμανοτσολιάς», «κουίσλινγκ» και «προδότες» για να δυσφημίσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους; Αλίμονο, δεν ήταν μόνο οι ακροδεξιοί.

    Φωτό: Αυτοί τώρα υποτίθεται ότι είναι πατριώτες; Πηγή: Politico/ Getty Images Carsten Koall



text
  • Ο ξάδερφος Κασσελάκη θέλει τις ψήφους των Σπαρτιατών. Δεν το συζητά καλύτερα με τον ξάδερφο Τσίπρα, να δει πώς τα χειρίζονται αυτά τα θέματα;


    25 Απριλίου 2024, 13:54