941
Tο χειρότερο αποτύπωμα άνθρακα έχει το έτοιμο σάντουιτς | Shutterstock

Προσοχή, το σάντουιτς σκοτώνει… το περιβάλλον!

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 31 Ιανουαρίου 2018, 17:29
Tο χειρότερο αποτύπωμα άνθρακα έχει το έτοιμο σάντουιτς
|Shutterstock

Προσοχή, το σάντουιτς σκοτώνει… το περιβάλλον!

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 31 Ιανουαρίου 2018, 17:29

Ο μύθος λέει ότι ο Τζον Μόντεγκιου, τέταρτος κόμης του Σάντουιτς και δεινός χαρτοπαίκτης, μια νύχτα του 1762 και ενώ είχε συμπληρώσει ένα ολόκληρο 24ωρο στην πράσινη τσόχα, μη θέλοντας να εγκαταλείψει τους συμπαίκτες του παράγγειλε λίγο μοσχάρι και μερικές φέτες ψωμιού. Αναμφίβολα δεν ήταν η πρώτη φορά που κάποιος άνθρωπος έτρωγε δυο φέτες ψωμιού με κάτι τι ανάμεσα.

Εκείνο το βράδυ όμως αυτό το πρόχειρο φαγητό βαφτίστηκε σάντουιτς και έκτοτε θα γινόταν το πιο δημοφιλές σνακ του κόσμου. Σχεδόν δύο αιώνες αργότερα, την άνοιξη του 1980 για την ακρίβεια, στο τμήμα τροφίμων του πολυκαταστήματος Marks & Spencer εμφανίστηκαν για πρώτη φορά συσκευασμένα σάντουιτς. Εκείνα τα πρώτα δεν ήταν κάτι περισσότερο από τριγωνικές φέτες ψωμιού του τοστ  με σολομό και αγγουράκι ή ροδέλες αυγού και κάρδαμο. Σύντομα όμως θα γινόντουσαν μόδα σε όλα τα σούπερ μάρκετ του κόσμου προς εξυπηρέτηση των βιαστικών.

Having sandwich for lunch #sandwich #lunch #eat #food

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη foodiest.frenzy (@foodiest.frenzy) στις

Στις μέρες μας, πάντως, το σάντουιτς σπιτικό ή αγορασμένο, είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα, και βασικό στοιχείο της διατροφής κυρίως των εργαζομένων τόσο στη Βρετανία, όσο και αλλού.

Αλλά, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το αποτύπωμα άνθρακα του ταπεινού σάντουιτς -δηλαδή το συνολικό διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία εκπέμπονται κατά τη διάρκεια ζωής (κύκλο ζωής) του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του, της χρήσης και της τελικής απόρριψής του- θα μπορούσε να έχει βλαβερές συνέπειες στον πλανήτη. Μάλιστα, ότι ο χειρότερος δράστης είναι το έτοιμο σάντουιτς με αυγά, μπέικον και λουκάνικο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πραγματοποίησαν την πρώτη μελέτη για το αποτύπωμα άνθρακα των σάντουιτς – τόσο των σπιτικών όσο και των έτοιμων. Μελέτησαν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των σάντουιτς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής των συστατικών, της συσκευασίας, της ψύξης και των απορριμμάτων τροφίμων.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 40 διαφορετικούς τύπους σάντουιτς, συνταγές και συνδυασμούς και βρήκε τα υψηλότερα αποτυπώματα άνθρακα στα σάντουιτς που περιέχουν χοιρινό κρέας (μπέικον, ζαμπόν ή λουκάνικα) αλλά και εκείνα με τυρί ή γαρίδες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα έτοιμο (και με πολλές θερμίδες) σάντουιτς παράγει 1.441 γρ. ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα – ποσότητα ίση με τις εκπομπές αερίων που προκαλούνται από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου για 19 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί που φτιάχνεται στο σπίτι μπορεί να έχει το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, ανάλογα με τη συνταγή. Διαπιστώθηκε επίσης ότι φτιάχνοντας σάντουιτς στο σπίτι μας θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά το ήμισυ σε σύγκριση με αυτά που αγοράζουμε στα καταστήματα.

Η συντήρηση των σάντουιτς στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και άλλων καταστημάτων αυξάνει επίσης το αποτύπωμα άνθρακα, αφού αντιστοιχεί μέχρι και στο ένα τέταρτο του ισοδύναμου εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συσκευασία ανέρχεται σε ποσοστό έως και 8,5% και, τέλος, τα υλικά μεταφοράς και ψύξης των σάντουιτς προσθέτει ένα 4% επιπλέον.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Σάντουιτς, περισσότερα από 11,5 δις σάντουιτς καταναλώνονται κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου τα μισά από αυτά γίνονται στο σπίτι και τα υπόλοιπα αγοράζονται σε καταστήματα, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανά περισσότερα από 9 δις ευρώ (8 δις λίρες στερλίνες) ετησίως για σάντουιτς, με μέσο κόστος περίπου 2,28 ευρώ (2 λίρες).

«Δεδομένου ότι τα σάντουιτς αποτελούν βασικό στοιχείο της βρετανικής διατροφής καθώς και σημαντικό μερίδιο της αγοράς στον τομέα των τροφίμων, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη συμβολή του τομέα αυτού στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», δήλωσε η καθηγήτρια Αντίζα Αζαπάτζικ, από την ομάδα των ερευνητών, «για παράδειγμα, η κατανάλωση 11,5 δισ. σάντουιτς το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί, κατά μέσο όρο, 9,5 εκατ. τόνους CO2, που αντιστοιχούν στην ετήσια χρήση 8,6 εκατ. αυτοκινήτων».

Sandwich_Protagon-CO2_2

Η μελέτη προτείνει επίσης να μειωθούν ή να παραλειφθούν ορισμένα συστατικά που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας. Η μείωση των συστατικών όπως το τυρί και το κρέας θα μειώσει επίσης την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνονται, συμβάλλοντας στην επίτευξη πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...