1286
Μόνο πέντε υποψήφιοι προσκλήθηκαν, αν και υπάρχουν συνολικά 11. Από αριστερά, Φρανσουά Φιγιόν, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λυκ Μελανσόν, Μαρίν Λεπέν και Μπενουά Αμόν | REUTERS/Patrick Kovarik

Μακρόν και Μελανσόν οι «νικητές» του ντιμπέιτ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 07:00
Μόνο πέντε υποψήφιοι προσκλήθηκαν, αν και υπάρχουν συνολικά 11. Από αριστερά, Φρανσουά Φιγιόν, Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Λυκ Μελανσόν, Μαρίν Λεπέν και Μπενουά Αμόν
|REUTERS/Patrick Kovarik

Μακρόν και Μελανσόν οι «νικητές» του ντιμπέιτ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 07:00

Μέσα σε ένα εξαιρετικά βεβαρημένο από τα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις περιβάλλον, η Γαλλία διοργάνωσε για πρώτη φορά τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε επικρατέστερους υποψηφίους για τη γαλλική προεδρία, 35 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

Ζητήματα εσωτερικής πολιτικής κυριάρχησαν στην τηλεοπτική αντιπαράθεση, σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες που είχαν συμφωνηθεί. Παιδεία, ασφάλεια, μεταναστευτικό, θεσμοί, περιβάλλον, υγεία , πρόνοια και ασφαλιστικό ήταν τα μείζονα ζητήματα που κάλυψαν τα ερωτήματα των παρουσιαστών. Προς το τέλος μόνο της αντιπαράθεσης επεκτάθηκε η συζήτηση στην θέση της Γαλλίας στον κόσμο και στην τρομοκρατική απειλή.

Η δημοσκόπηση της Elabe μετά το τέλος του ντιμπέιτ, όπως αναφέρει το Reuters, δείχνει ότι το 29% των τηλεθεατών έκριναν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο πιο πειστικός από τους πέντε υποψήφιους. Δεύτερος, με 20%, ήταν ο υποψήφιος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν. Στην τρίτη και την τέταρτη θέση ήταν η Μαρίν Λεπέν και ο Φρανσουά Φιγιόν, ενώ ο λιγότερος πειστικός φάνηκε ότι είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν. Η γενική εντύπωση ήταν πάντως ότι όλοι τα πήγαν καλά, απέφυγαν το μεγάλο λάθος που θα τους ζημίωνε και κατάφεραν να περάσουν το μήνυμα που ήθελαν.

Η αντιπαράθεση των υποψηφίων ήταν σε γενικές γραμμές κόσμια, αλλά με έντονες αιχμές, ενώ επικεντρώθηκε κυρίως στην μάχη των δύο επικρατέστερων, του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν.

«Εξαπατάτε (τους ψηφοφόρους) διαστρεβλώνοντας την αλήθεια» κατηγόρησε ο Μακρόν τη Λεπέν όταν εκείνη άρχισε να μιλά για την άνοδο του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Εκείνη του απάντησε ότι ο λόγος του είναι κενός περιεχομένου. «Είναι εντελώς κενός. Θέλω να επισημάνω στον γαλλικό λαό ότι κάθε φορά που μιλάτε, λέτε κάτι από το ένα, κάτι από το άλλο, αλλά δεν αποφασίζετε ποτέ» είπε η ακροδεξιά υποψήφια στον 39χρονο κεντρώο, πρώην υπουργό Οικονομίας.

Candidates for the 2017 presidential election Francois Fillon, former French Prime Minister, member of the Republicans and candidate of the French centre-right, and Marine Le Pen, French National Front (FN) political party leader prepare before a debate organised by French private TV channel TF1 in Aubervilliers, outside Paris, France, March 20, 2017. REUTERS/Patrick Kovarik/Pool
O Φρανσουά Φιγιόν ετοιμάζεται. Η Μαρίν Λεπέν χαμογελά. (REUTERS/Patrick Kovarik/Pool)

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:00 (ώρα Ελλάδας) το βράδυ της Δευτέρας, μέσα από τη συχνότητα του TF1. Η διαδικασία ξεκίνησε με κάθε υποψήφιο να λαμβάνει τον λόγο για 90 δευτερόλεπτα προκειμένου να προβεί σε έναν πρόλογο, μία συνοπτική επί της ουσίας παρουσίαση του ποιος είναι και το τι πρεσβεύει η πολιτική κίνηση που εκπροσωπεί.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος εξέφρασε τις ενστάσεις του για το γεγονός πως μόνο πέντε υποψήφιοι προσκλήθηκαν στη σημερινή διαδικασία καθώς στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές υπάρχουν συνολικά 11 υποψήφιοι. Ακριβώς μετά τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών τον λόγο έλαβε ο υποψήφιος της Αριστεράς (σ.σ. την πολιτική του κίνηση υποστηρίζει και το Κομουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας) Ζαν Λυκ Μελανσόν ο οποίος τόνισε πως στόχος του, εάν εκλεγεί θα είναι η προς το δικαιότερο αναθεώρηση του συντάγματος, η έξοδος της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η προσπάθεια για την δημιουργία 6ης Δημοκρατίας.

Στην απουσία των 6 μικρότερων υποψηφίων στάθηκε στην εισαγωγική του ομιλία και ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος παράλληλα τόνισε πως δικός του βασικός στόχος θα είναι η εκπροσώπηση όλων των Γάλλων και όχι μόνο της δεξιάς ή αριστερής παράταξης. Από την πλευρά της η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν σημείωσε πως σκοπός της είναι η υπεράσπιση της γαλλικής ταυτότητας και κύριο μέλημά της η προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας. Κλείνοντας τον εισαγωγικό κύκλο ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Μπενουά Αμόν υπογράμμισε πως μόνος στόχος του είναι να εκπροσωπήσει τον γαλλικό λαό με τρόπο «δίκαιο και τίμιο».

Το «μπουρκίνι», που τόσο πολύ είχε απασχολήσει πέρυσι τη Γαλλία με το αν είναι θετικό να χρησιμοποιείται στις παραλίες, ήταν ένα από τα πεδία αντιπαράθεσης του κεντρώου ανεξάρτητου υποψηφίου και της ακροδεξιάς υποψήφιας. Η Λεπέν βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί κατά του πολυπολιτισμού με τον Μακρόν να απαντά ότι η υποψήφια θέλει να μετατρέψει τους μουσουλμάνους της Γαλλίας σε εχθρούς.

Αν και αρχικά ήταν μάλλον υποτονικός, ο Μακρόν ανέβασε τους τόνους όταν η Λεπέν τον κατηγόρησε ότι είναι υπέρ του μπουρκίνι. «Λέτε ψέματα διαστρέφοντας την αλήθεια», είπε κατά της υποψήφιας και την κατηγόρησε ότι διχάζει την κοινωνία.

Ο Φιγιόν προσπάθησε να δώσει την εντύπωση του υποψηφίου που είναι περισσότερο έτοιμος από άλλους να αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντα. Απέφυγε τις έντονες αντιπαραθέσεις με τους άλλους, παραδέχτηκε τα λάθη του («και ποιος δεν έχει κάνει;» ρώτησε ρητορικά) και πρόβαλε την πείρα του στη διακυβέρνηση, έναντι όλων των άλλων που δεν έχουν.

Ο πατριωτισμός επίσης εμφανίστηκαν σαν κοινό μοτίβο στα επιχειρήματα κάποιων υποψηφίων. Η Λεπέν, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε ότι ως πρόεδρος θα λάβει μέτρα υπέρ των γαλλικών επιχειρήσεων και ζήτησε μια «πατριωτική οικονομία». Ωστόσο η δήλωσή της ότι θα ήθελε να βγει η χώρα από την ευρωζώνη συγκέντρωσε τα πυρά άλλων υποψηφίων, όπως του Φιγιόν που την κατηγόρησε ότι έτσι θα ρίξει τη χώρα στο χάος.

Σε άλλη ευκαιρία, η Λεπέν στράφηκε κατά της ΕΕ και της Γερμανίας, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν θέλει να είναι «μια κάποια επαρχία της Ευρώπης» ή υποταγμένη στην Γερμανία της Μέρκελ. «Θέλω να βάλω ένα τέλος στην μετανάστευση, είναι σαφές αυτό» εξήγησε ακόμη η Λεπέν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας στη Γαλλία «εκρηκτική».

Ο Αμόν, από την πλευρά του, επέμεινε στην ανάγκη για καθολικό βασικό εισόδημα, λέγοντας ότι η πρότασή του είναι η μόνη καινοτόμα ιδέα που ακούγεται σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία.

Παιδεία

Τοποθετούμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο εκπρόσωπος των ρεπουμπλικάνων, Φρανσουά Φιγιόν, υπογράμμισε πως θα εισηγηθεί την επαναφορά της υποχρεωτικής ένδυσης των μαθητών με ποδιά, ενώ τόνισε πως επίσης βασικός στόχος στο πρόγραμμά του για την παιδεία είναι η εισαγωγή της επαγγελματικής κατάρτισης σε όλες τις βαθμίδες της γαλλικής παιδείας.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως θα εισηγηθεί τη δημιουργία νέων ζωνών μάθησης στις οποίες τα παιδιά θα διδάσκονται μεγαλύτερο εύρος μαθημάτων ενώ παράλληλα θα είναι μικρότερος ο αριθμός μαθητών ανά τάξη (12).

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δαπάνησε το μεγαλύτερο μέρος των 90 διαθέσιμων δευτερολέπτων του κατηγορώντας τη Δεξιά και την Κεντροαριστερά για τις πολιτικές εκφυλισμού της Παιδείας και σημείωσε πως θα δώσει βαρύτητα στην ενίσχυση της πραγματικά δωρεάν παιδείας και των Πανεπιστημίων.

2017-03-20T201707Z_1089817054_LR1ED3K1KC72O_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-DEBATE
Ευρωπαϊκό επίπεδο: χαιρετισμοί και πολιτικός πολιτισμός προτού ξεκινήσει το ντιμπέιτ. Εδώ ο Μπενουά Αμόν ανταλλάσσει χειραψία με τον Φρανσουά Φιγιόν υπό το βλέμμα του Εμανουέλ Μακρόν και τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η Μαρίν Λεπέν φτιάχνει το μαλλί της  (REUTERS/Patrick Kovarik)

Η Μαρίν Λεπέν τόνισε πως θα αυξήσει κατά 50% τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία και σημείωσε πως η επαγγελματική κατάρτιση θα εισαχθεί ως υποχρεωτικό μάθημα σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Ο Μπενουάτ Αμόν υπογράμμισε πως θα υπάρξουν προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου αρχικά να καλυφθούν τα σημερινά μεγάλα κενά στην Παιδεία ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να μην υπάρχουν περισσότεροι από 25 μαθητές ανά τάξη.

Εθνική Ασφάλεια

Μία άλλη θεματική ενότητα στην οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν οι πέντε υποψήφιοι ήταν αυτή της ασφάλειας.

Πρώτη στο θέμα τοποθετήθηκε η Μαρίν Λεπέν η οποία μεταξύ άλλων είπε πως θα αυξήσει σημαντικά σε αριθμό το προσωπικό της Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας ενώ σημείωσε πως στόχος θα είναι και η επαναφορά των κατώτερων ποινών σε πράξεις οι οποίες σήμερα λογίζονται ως πλημμελήματα.

Ο Φρανσουά Φιγιόν σημείωσε πως θα επιδιώξει την καλύτερη εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος δυναμικού της Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας και σημείωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση της δυνατότητας των φυλακών κατά 16.000 τουλάχιστον θέσεις.

Στόχος του Μπενουά Αμόν όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι να δημιουργηθεί μία πιο έμπειρη αλλά και ανθρώπινη αστυνομία πιο άρτια εκπαιδευμένη, η οποία όμως θα έχει και ανάλογη αμοιβή για τις υπηρεσίες που προσφέρει ειδικά στις δύσκολες περιοχές που μαστίζονται από την υψηλή εγκληματικότητα. Ο κ. Αμόν τόνισε επίσης πως συμφωνεί με τη δημιουργία ειδικού πλαισίου για τον έλεγχο και τον περιορισμό των κρουσμάτων αστυνομικής βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...