416
Χασάν Ρουχανί, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώνουν τα χέρια για την ενιαία και αδιαίρετη Συρία | Reuters

Pax Siriana από Πούτιν με Ερντογάν – Ρουχανί

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 18:04
Χασάν Ρουχανί, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώνουν τα χέρια για την ενιαία και αδιαίρετη Συρία
|Reuters

Pax Siriana από Πούτιν με Ερντογάν – Ρουχανί

Protagon Team Protagon Team 23 Νοεμβρίου 2017, 18:04

Pax Siriana δια χειρός Πούτιν. Με πανηγυρικό τρόπο ο ρώσος πρόεδρος προέβαλε ως κυρίαρχος του παιχνιδιού στη Μέση Ανατολή και με τους ηγέτες της Τουρκίας και του Ιράν στο πλευρό του υπέγραψαν την πολιτική διευθέτησης της κρίσης στη Συρία μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Εχοντας πρώτα προσφέρει την αγκαλιά της «ρωσικής αρκούδας» στον Ασαντ (βλ. φωτογραφία κάτω) και εκμεταλλευόμενος αφενός την έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής των ΗΠΑ και αφετέρου τις ανησυχίες της Τουρκίας και την προσπάθεια του Ιράν να παίξει ρόλο στην περιοχή, ο ρώσος πρόεδρος κατάφερε να αναδειχθεί σε εγγυητή της πορείας της Συρίας προς την ομαλότητα.

2017-11-22T021704Z_112774565_RC1E24874580_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-PUTIN-ASSAD

Ο Πούτιν, υποδέχθηκε την Τετάρτη στο Σότσι, τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ρουχανί για διευρυμένες συνομιλίες  με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των τριών χωρών. Αντικείμενο το συνομιλιών η επόμενη ημέρα για τη Συρία, με την έναρξη πολιτικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών περιλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης, τη διεξαγωγή εκλογών υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τη σχεδόν επταετή εμφύλια σύρραξη.

2017-11-22T235141Z_314655835_RC137DDF7320_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-RUSSIA-SUMMIT
Ο Πούτιν με τον Ρουχανί στην κατ΄ιδίαν συνάντησή τους πριν από την τριμερή του Σότσι/ Reuters

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες μετά τη δίωρη συνάντηση που είχαν στο Σότσι, δεσμεύθηκαν ότι θα συνεχίσουν τις «συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί η βία στη Συρία» καθώς και την παροχή βοήθειας προς τους Σύρους προκειμένου «να αποκαταστήσουν την ενότητα της χώρας και να διευθετήσουν πολιτικά την κρίση, μέσω μιας ελεύθερης, δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας την οποία θα υλοποιήσουν οι ίδιοι οι Σύροι».

Η διαδικασία θα προβλέπει την ψήφιση συντάγματος που θα έχει την υποστήριξη του συριακού λαού, τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλοι όσοι έχουν το δικαίωμα.

Συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν να συνεργάζονται με στόχο την οριστική συντριβή του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους όπως και να στηρίξουν τη διαδικασία αποκλιμάκωσης και σταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία.

2017-11-22T234249Z_275586337_RC167B22B3F0_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-RUSSIA-SUMMIT
Οι ηγέτες Ρωσίας (κέντρο) Ιράν (αριστερά) και Τουρκίας (δεξιά) στη τριμερή του Σότσι / Reuters

Μέχρι σήμερα, όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης έχουν καταρρεύσει, με την αντιπολίτευση να απαιτεί την αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία και τη Δαμασκό να ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ωστόσο, η Δαμασκός τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής συνεδρίου με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο ρωσικό θέρετρο, σε μια εξέλιξη που σύμφωνα με τον Πούτιν, αποτελεί «πραγματική ευκαιρία» για την επίλυση της κρίσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...