995
Ο Παύλος Πολάκης (αριστερά) συνομιλεί με τον Ανδρέα Ξανθό, υπουργό Υγείας | INTIMENEWS

Πασχαλινός πόλεμος Πολάκη – ΚΕΕΛΠΝΟ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2016, 11:20
Ο Παύλος Πολάκης (αριστερά) συνομιλεί με τον Ανδρέα Ξανθό, υπουργό Υγείας
|INTIMENEWS

Πασχαλινός πόλεμος Πολάκη – ΚΕΕΛΠΝΟ

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2016, 11:20

«Παραιτηθείτε» λέει ο ένας, «όχι, δεν παραιτούμαστε» λέει ο άλλος, «τότε απολύεστε» ανταπαντά ο πρώτος. Ο Παύλος Πολάκης βρισκόταν σε ανοιχτό πόλεμο με το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τον μεν αναπληρωτή υπουργό Υγείας να ζητά την παραίτηση της ηγεσίας του κέντρου και τη δε ηγεσία του κέντρου όχι μόνο να μην υπακούει, αλλά να… βγαίνει και από πάνω. Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης ο κ. Πολάκης έδωσε τέλος στη διαμάχη αυτή «ξηλώνοντας» τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο, πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πώς κορυφώθηκε η σύγκρουση του  Παύλου Πολάκη και της ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ; Με ανακοίνωσή του το υπουργείο προχώρησε σε παύση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιου Γιαννόπουλου και αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί πολλά έτη πρόεδρο των Ελλήνων «Γιατρών του Κόσμου» Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάνει λόγο για «απαράδεκτες» δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, καταλογίζοντάς του ότι «με προκλητικό τρόπο αρνήθηκε (και μάλιστα εξ ονόματος όλων των οριζόμενων από το υπουργείο μελών του Δ.Σ.) να διευκολύνει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που ζήτησε τις παραιτήσεις τους».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κίνηση αυτή του κ. Πολάκη ενδέχεται να προκαλέσει τριγμούς στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς ο κ. Γιαννόπουλος (υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεων ΝΔ) είναι φίλα προσκείμενος και επιλογή του Πάνου Καμμένου για τη θέση που κατείχε έως πριν από λίγες ώρες. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γιαννόπουός θα έχει συνάντηση τη Μεγάλη Παρασκευή με τον κ. Καμμένο.

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο κ. Γιαννόπουλος με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν παραιτείται καθώς δεν θα θέσει την προσωπική, πολιτική και πανεπιστημιακή πορεία του «υπό τα καπρίτσια του κυρίου Πολάκη».
«Μετά την τελευταία τροπή στα γεγονότα ενημερώνω ότι δεν θα παραιτηθώ. Δεν θέτω την προσωπική, πολιτική και πανεπιστημιακή μου πορεία υπό τα καπρίτσια του αναπληρωτή υπουργού υγείας κυρίου Πολάκη. Δυστυχώς αυτές είναι πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές» τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Επεσήμανε δε πως σε ό,τι τον αφορά, «δεν πρόκειται ποτέ να συμπράξω σε παρανομίες τις οποίες ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει εμμέσως παραδεχθεί κάνοντας λόγο για «πολιτικές αποφάσεις» στους διορισμούς γιατρών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η θέση που έχω είναι επιστημονική, άμισθη και η παραμονή μου σε αυτήν έχει στοιχεία ηθικής και νομικής τάξης».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο κ. Γιαννόπουλος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό -ο οποίος υπογράφει το αίτημα για παύση των μελών της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ- σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν πολιτικές ή νομικές αναταράξεις από την υπόθεση. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα θα έχει συνέχεια σε πολιτικό και νομικό επίπεδο ακόμη και με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εκ μέρους του κυρίου Γιαννόπουλου.

Επανερχόμενος στο θέμα την Μεγάλη Παρασκευή, ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε στον ΒΗΜΑFM ότι «θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα».

Προσθέτει ακόμη ότι «νόμιζε ότι θα μας τρομοκρατήσει ο κ. Πολάκης για να υπογράψουμε τη δική του, λίστα με τις προσλήψεις, που παρανόμως έφτιαξε, αλλά δεν τα κατάφερε» και συμπληρώνει: «Δεν παραιτούμεθα, διότι είναι ηθικοί οι λόγοι της μη παραίτησής μου, λόγω του ότι θα δεχόμουν αυτές τις αιτιάσεις τις οποίες αναφέρει ο κ. υπουργός και γι’αυτό κιόλας, ας μας παραιτήσει ο ίδιος κάνοντας την οποιαδήποτε ενέργεια».

Κάνοντας ακόμη λόγο για «απρέπειες και ψευτοτσαμπουκάδες» εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού επισημαίνει ότι «ο υπουργός δεν είναι στο «ακαταδίωκτο», αν χάσει τη λεοντή του υπουργού ή του βουλευτή -που θα τη χάσει- θα πηγαίνει εκεί που πηγαίνουν οι κοινοί θνητοί».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας θυμηθούμε το χρονικό της διαμάχης:

Ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται να είχε ζητήσει και να πήρε φακέλους γιατρών και νοσηλευτών στα χέρια του, παρεμβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο στη διαδικασία πρόσληψης, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα.

Και μετά τον σάλο, ο αναπληρωτής υπουργός μπήκε στη διαδικασία να ανοίξει πόλεμο με τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την τροπή που πήραν τα πράγματα. Μάλιστα, ο κ. Πολάκης ζήτησε την παραίτηση του Θανάση Γιαννόπουλου, ο οποίος είναι πρόεδρος του κέντρου και ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει υφυπουργός Υγείας, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη από τον Αδωνι Γεωργιάδη, με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημοσιεύει έγγραφα με τα οποία φέρεται ο κ. Πολάκης να ζητά την παραίτηση Γιαννόπουλου.

paraitisi-keelpno-1

paraitisi-keelpno-2

paraitisi-keelpno-3

«Ας βρουν άλλη μεθοδολογία οι κύριοι υπουργοί. Και οι τρεις λόγοι που επικαλούνται είναι αβάσιμοι. Εχουν γίνει παρανομίες εκ μέρους του υπουργού. Δεν προτιθέμεθα να παραιτηθούμε» ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάση Γιαννόπουλου. «Υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας με τον διαγωνισμό μετά την παρέμβαση Πολάκη. Σας θυμίζω ότι υπάρχει μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση εκ μέρους τριών βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος. Απαντώντας, δε, με νόημα στο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατά την παρέμβασή του στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΕΕΛΠΝΟ ότι είναι πολιτική επιλογή η συγκεκριμένη διαδικασία για τον διαγωνισμό ο Θανάσης Γιαννόπουλος είπε «οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να διέπονται από νομιμότητα».

Ο κ. Γιαννόπουλος μίλησε το πρωί της Πέμπτης και στον Βήμα FM και αναφέρθηκε και στις ποινικές διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα. «Εχει γίνει ολόκληρο θέμα, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά έχει πάρει και ποινική διάσταση, διότι έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από τον κ. Λοβέρδο, Κεγκέρογου και την κ. Χριστοφιλοπούλου και καταλαβαίνετε ότι το θέμα όλο πλέον παίρνει άλλη διάσταση και άλλη τροπή», δήλωσε χαρακτηριστικά και μίλησε για το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και στο εξής: «Δεν υιοθέτησε την άποψή τη δικιά μου ο κ. Πολάκης που ήταν σε προφορικό επίπεδο και σε επίπεδο επικοινωνίας ότι το καλύτερο θα ήταν να ματαιωθεί και να γίνει η επαναπροκήρυξη. Κοιτάξαμε μήπως υπήρχαν οι δυνατότητες, τεχνικές ή άλλες στον διαγωνισμό, που δεν υπάρχουν και μοιραίως θα έχουμε απόφαση την άλλη Παρασκευή, που αποφασίστηκε κατά το συμβούλιο της Τρίτης. Αυτή είναι η όλη διαδικασία».

Αξίζει να σημειωθεί πως το παραπάνω έγγραφο έχει ημερομηνία μία ημέρα μετά την απόφαση του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ να μην υιοθετήσει τον πίνακα Πολάκη για την αξιολόγηση γιατρών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...