426
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς | REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Υποψήφιος για το χρίσμα των γάλλων Σοσιαλιστών ο Μανουέλ Βαλς

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 11:00
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς
|REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Υποψήφιος για το χρίσμα των γάλλων Σοσιαλιστών ο Μανουέλ Βαλς

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 11:00

«Ναι, θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, σε συνέντευξη Τύπου από το δημαρχείο του Εβρί το απόγευμα της Δευτέρας.  Επέλεξε τη γενέτειρά του και πόλη -νότια του Παρισιού- στην οποία ήταν δήμαρχος από το 2001 ως το 2012 για να ανακοινώσει ότι την Τρίτη θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού για να εστιάσει στην καμπάνια του και στην υποψηφιότητά του για το χρίσμα της Κεντροαριστεράς στη Γαλλία εν όψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου – Μαΐου 2017.

Τον δρόμο για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) άνοιξε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία, λόγω και των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών δημοφιλίας που έχει. και οι προοπτικές για την παράταξη δεν είναι οι πλέον ευοίωνες.

Η κίνηση του κ. Βαλς δεν είναι καθόλου αιφνιδιαστική -το είχε εξάλλου ανακοινώσει σε συνέντευξή του προ ημερών. Με τον ίδιο φαίνεται να κλείνει ο κύκλος των υποψηφιοτήτων από την κεντροαριστερή παράταξη, η οποία δημοσκοπικά φαίνεται στριμωγμένη στη γωνία, με μάλλον μικρές πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Μέχρι στιγμής από το PS και τον πολιτικό του περίγυρο έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι επτά πολιτικοί, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη και την περίπτωση του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν που προέρχεται μεν από την Κεντροαριστερά, κατέρχεται όμως ανεξάρτητος.

Πρακτικά τίποτε δεν εμπόδιζε τον Βαλς από το να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι και τις προεδρικές εκλογές. Αλλά ο ίδιος αποφάσισε να εστιάσει στην προεκλογική εκστρατεία του μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα τον Ιανουάριο (στις 22 και 29 όταν είναι οι δύο γύροι).

Πιθανός του αντικαταστάτης θα είναι, σύμφωνα με τα ονόματα που ακούγονται, ένας εκ των υπουργών Εσωτερικών Καζνέβ, Αμυνας Λε Ντριάν και Γεωργίας Φολ ή μία εκ των υπουργών Υγείας Τουρέν ή Παιδείας Βαλω-Μπελκασέμ.

Για τον Βαλς τα πράγματα δεν είναι εύκολα ούτε στο εσωτερικό του PS, με τον Monde να σχολιάζει ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να βρει στρωμένο κανένα κόκκινο χαλί. Το κόμμα είναι διχασμένο από την πληθώρα των υποψηφιοτήτων και η ψυχολογία είναι κακή ενόψει μιας εκλογικής επίδοσης η οποία μπορεί να φτάσει να μετατραπεί ακόμα και σε πανωλεθρία.

Αν έχει έναν σύμμαχο αυτός είναι οι δημοσκοπήσεις. Οπως γράφει σχετικά ο Le Monde, οι τελευταίες έρευνες δείχνουν τον Βαλς ευνοούμενο μεταξύ των ψηφοφόρων (όχι μόνο της παράταξής του) για τον πρώτο γύρο. Αυτό θα τον φέρει στον δεύτερο γύρο, όπου σε μια πιθανή αναμέτρηση με τον  Αρνό Μοντεμπούρ σχεδόν ισοψηφεί (51% για τον Βαλς έναντι 49%) στον γενικό πληθυσμό. Πάντως καταγράφει σαφή νίκη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του PS (67% με 33% για τον Μοντεμπούρ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...