491
Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ομιλία του την Τρίτη στην ολομέλεια της Μπούτεσταγκ | REUTERS/Axel Schmidt

Παρέμβαση Σόιμπλε για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 13:33
Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ομιλία του την Τρίτη στην ολομέλεια της Μπούτεσταγκ
|REUTERS/Axel Schmidt

Παρέμβαση Σόιμπλε για την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στη Γερμανία

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2017, 13:33

Το κύρος του ως πρόεδρος της Βουλής αλλά και ως o αρχαιότερος κοινοβουλευτικός πολιτικός στη Γερμανία, επιστράτευσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων κάλεσε τα κόμματα να δείξουν μεγαλύτερη διάθεση για συμβιβασμό και να πάρουν την ευθύνη να σχηματίσουν μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Ζήτησε από τα κόμματα να μην λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τα ίδια τους τα συμφέροντα, αλλά συνειδητά να σχηματίσουν μια πλειοψηφική κυβέρνηση, διότι «δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε την ευθύνη μας, διότι αυτή την εντολή έδωσε ο ψηφοφόρος στην Βουλή».

Ο λαός αποφάσισε, τόνισε ο Σόιμπλε, αλλά διευκρίνισε ότι η όλη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

«Η υποχώρηση απαιτεί θάρρος!» δήλωσε σε άλλη περίσταση απευθυνόμενος προς τα κόμματα.

Η παρούσα κατάσταση στη χώρα είναι «δοκιμασία, αλλά όχι κρίση του κράτους, είναι μια διαχειρίσιμη κρίση», υπογράμμισε ακόμη ενώ κάλεσε τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και να αντιληφθούν ότι η υπαναχώρηση ενός κόμματος από τις προεκλογικές του εξαγγελίες δεν είναι εύκολη διαδικασία.

Τόνισε ακόμη ότι «η Ευρώπη χρειάζεται μία Γερμανία που να είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, μας περιμένουν», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε σε βουλευτές, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και όπως κι εμείς έχουμε ανάγκη δυνατούς συμμάχους, το ίδιο θέλουν και οι γείτονές μας. Έναν αξιόπιστο σύμμαχο στο πλευρό τους», πρόσθεσε.

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων εξαιτίας της αποχώρησης από τις συζητήσεις των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ανοιχτή σε ένα ενδεχόμενο νέων εκλογών, απορρίπτοντας μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τη συμμετοχή του συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών και των Πρασίνων.

2017-11-21T090558Z_810548604_RC127E5CEE50_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
Μέρκελ και Σουλτς στη συνεδρίαση της Μπούτεσταγκ την Τρίτη, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών με το FDP για τον σχηματισμό κυβέρνησης (Reuters)

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ καλά τον δρόμο της κυβέρνησης μειοψηφίας. Δεν ήταν στον σχεδιασμό μου, αλλά τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Ο δρόμος των νέων εκλογών είναι ένας και ο δρόμος της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι για μια σταθερή χώρα ένας άλλος δρόμος, τον οποίο πρέπει να σκεφτεί κανείς πολύ προσεκτικά. Δεν θέλω απόψε να πω “ποτέ”, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική και πιστεύω ότι οι νέες εκλογές θα ήταν ο καλύτερος δρόμος», είπε η καγκελάριος, αν και στη συνάντησή της με τον προερχόμενο από το SPD πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δεν ειπώθηκε –τουλάχιστον δημοσίως– η λέξη «εκλογές».

Πολλοί θεωρούν ότι τελικά θα πειστούν ξανά οι Σοσιαλδημοκράτες να σχηματίσουν έναν Μεγάλο Συνασπισμό, μολονότι ο Μάρτιν Σουλτς επανέλαβε τη Δευτέρα ότι δεν σκοπεύει να σύρει το κόμμα του σε ένα τέτοιο σχήμα που ναι μεν αποδίδει για τη Γερμανία αλλά φθείρει δραματικά το SPD, όπως και αποδείχτηκε στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

2017-11-20T153755Z_1640532420_RC1EF3DF47D0_RTRMADP_3_GERMANY-POLITICS
O Μάρτιν Σουλτς σε ομιλία του σε στελέχη του SPD τη Δευτέρα όταν επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να μη συμμετάσχει σε κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού (Reuters)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...