458
Η ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τον Ιούλιο του 2016 | Nikos Libertas / SOOC

O Τζανακόπουλoς «έκλεισε το μάτι» στη Γεννηματά για απλή αναλογική

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 14:46
Η ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο τον Ιούλιο του 2016 | Nikos Libertas / SOOC

O Τζανακόπουλoς «έκλεισε το μάτι» στη Γεννηματά για απλή αναλογική

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2017, 14:46

Μετά τις χθεσινές (Δευτέρα) δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη περί επίσπευσης της απλής αναλογικής, φαίνεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί άνοιγμα προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών σήμερα, Τρίτη, δήλωσε ότι με απλή αναλογική θα διεξαχθούν οι μεθεπόμενες εκλογές, όπως είναι ήδη γνωστό. «Αν όμως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική, εμείς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να την συζητήσουμε (για τις επόμενες εκλογές)», σημείωσε, για να λάβει λίγο αργότερα την αρνητική απάντηση από το ΠΑΣΟΚ το οποίο ξεκαθάρισε ότι «δεν θα συναινέσει σε τέτοια παιχνίδια».

Ο κ. Τζανακόπουλος στη διάρκεια του briefing είχε σχολιάσει ότι «κατατέθηκε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την απλή αναλογική. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, όταν της δόθηκε η ευκαιρία να τοποθετηθεί στο Κοινοβούλιο, επέλεξε, αντί να αναλάβει πολιτικό ρόλο στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, να παίξει τον ρόλο του υποστηρικτή της ΝΔ».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, τονίζοντας ότι οι επόμενες κάλπες θα στηθούν το 2019. «Η κυβέρνηση εργάζεται με ορίζοντα το 2019 και το μοναδικό σενάριο που δουλεύουμε είναι το συντομότερο κλείσιμο της αξιολόγησης για να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση. Κάθε υπουργός ή στέλεχος μπορεί να έχει την άποψή του, αλλά εμείς εργαζόμαστε με ορίζοντα το 2019», είπε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωθυπουργικό επιτελείο σχεδιάζει να επαναφέρει εκ νέου προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο, κάνοντας τουλάχιστον τρεις αλλαγές που να δικαιολογούν την εκ νέου συζήτηση και ψήφιση:

-Να σπάσει τις μεγάλες περιφέρειες, όπως τη Β’ Αθήνας.
-Να καταργήσει τον σταυρό προτίμησης στις ευρωεκλογές.
-Αν δεν καταργήσει, να κατεβάσει το όριο εισόδου στη Βουλή, πιθανώς στο 2%.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να δελεάσει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, τα οποία στην ψηφοφορία του Ιουλίου του 2016 είχαν αρνηθεί να δώσουν θετική ψήφο, ώστε να πουν τώρα το «ναι».

Εάν οι δύο αρχηγοί συμφωνήσουν και οι βουλευτές τους ακολουθήσουν, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Το κλίμα ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ενιαίο. Ακόμη κι αν η κυρία Γεννηματά άλλαζε στάση και έλεγε «ναι» στον ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και όσους συντάσσονται μαζί του.

Αλλά όλα αυτά είναι εκτιμήσεις, καθώς το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του έσπευσε να κλείσει την… πόρτα στο άνοιγμα του Μαξίμου. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως τον μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να  γαντζωθεί στην καρέκλα της εξουσίας και να συνεχίσει την καταστροφική για την χώρα πολιτική του.

Στην προσπάθειά τους αυτή ως γνωστόν δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κουτοπονηριές και επικοινωνιακά τρικ.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει σ’ αυτά τα παιχνίδια.

Είναι απορίας άξιον που δεν το έχουν χωνέψει ακόμη.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...