355
Το χαμόγελο της απογοήτευσης από τον Φρανσουά Φιγιόν το βράδυ της Κυριακής | REUTERS/Christian Hartmann

Ο Φιγιόν αποσύρεται από την πολιτική

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 20:20
Το χαμόγελο της απογοήτευσης από τον Φρανσουά Φιγιόν το βράδυ της Κυριακής
|REUTERS/Christian Hartmann

Ο Φιγιόν αποσύρεται από την πολιτική

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2017, 20:20

Του ζητούσαν να παραιτηθεί εδώ και εβδομάδες. Εκείνος όμως επέμενε, επαναλάμβανε ότι θα αντιστεκόταν στον πόλεμο που είχαν εξαπολύσει εναντίον του, θα επιβίωνε τη «στοχοποίηση» και θα διεκδικούσε την προεδρία για το καλό της Γαλλίας.

Τώρα που δεν τα κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, παραιτείται. Ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν που αναδείχθηκε τρίτος -μετά τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν- στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με 19.94% των ψήφων, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη πολιτική.

«Δεν έχω πλέον τη νομιμοποίηση να συμμετάσχω στον αγώνα των Ρεπουμπλικανών στις βουλευτικές εκλογές», τόνισε, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα του. Τόνισε: «Θέλω να γίνω ξανά ένας απλός μαχητής της παράταξης, να σκεφτώ διαφορετικά τη ζωή μου, να θεραπεύσω τις πληγές της οικογένειάς μου». Η σύζυγος και τα παιδιά του είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο αργομισθίας το οποίο είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης και είχε βυθίσει τα ποσοστά της δημοτικότητας του υποψηφίου.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα το οποίο εκπροσωπούσε ο κ. Φιγιόν δεν έχει πρόεδρο από τον Αύγουστο του 2016, όταν παραιτήθηκε ο Νικολά Σαρκοζί για να διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος εν όψει των προεδρικών εκλογών. Μετά την ανάδειξη του κ. Φιγιόν ως υποψηφίου προέδρου της Γαλλίας, ο τελευταίος,παρότι δεν ανέλαβε τυπικά την προεδρία του κόμματος, διόρισε γενικό γραμματέα τον Μπερνάν Ακουαγέ.

Επομένως, μέχρι να εκλεγεί νέος αρχηγός, στη ηγεσία του κόμματος βρίσκονται οι δύο αντιπρόεδροι,οι Λοράν Βακιέζ και Ιζαμπέλ Λε Καλενέκ, καθώς και ο κ. Ακουαγέ.

Μετά την ήττα του το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Φιγιόν έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στον Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι «ο εξτρεμισμός μόνο δεινά και διχόνοια μπορεί να φέρει στη Γαλλία».

«Παρ’ όλες τις προσπάθειες και την αποφασιστικότητά μου, δεν κατάφερα να πείσω τους συμπολίτες μου. Τα εμπόδια στον δρόμο μου ήταν πολυάριθμα και πολύ σκληρά. Η ήττα είναι δική μου, αποδέχομαι την ευθύνη, την φέρω αποκλειστικά εγώ», απολογήθηκε ο Φιγιόν.

Περίπου την ίδια χρονική στιγμή, την προσωρινή της παραίτηση από την ηγεσία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ανακοίνωσε η αντίπαλος του Εμανουέλ Μακρόν στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Μαρίν Λεπέν.

Η κίνησή της ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια να αντλήσει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...