688
Στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο θα παράγονται 20 δισ. ράβδοι καπνού Heets για το IQOS που θα εξάγονται σε περισσότερες από 30 ξένες αγορές | Δελτίο Τύπου

Γιατί η Philip Morris επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα  

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Μαρτίου 2017, 18:50
Στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο θα παράγονται 20 δισ. ράβδοι καπνού Heets για το IQOS που θα εξάγονται σε περισσότερες από 30 ξένες αγορές
|Δελτίο Τύπου

Γιατί η Philip Morris επενδύει 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα  

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 22 Μαρτίου 2017, 18:50

Επένδυση 300 εκατομμύριων ευρώ στην Ελλάδα της κρίσης; Ναι, καλά διαβάσατε. Η είδηση της ημέρας έρχεται από την εταιρεία Παπαστράτος,  που ανακοίνωσε ότι αυτό το εντυπωσιακό ποσόν θα επενδυθεί σε νέες εγκαταστάσεις στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο φέρνοντας μαζί του και 400 νέες θέσεις εργασίας. Στόχος η παραγωγή στη χώρα μας των ράβδων καπνού Heets για το IQOS, το πρωτοποριακό σύστημα που θερμαίνει πραγματικό καπνό χωρίς να τον καίει ώστε να αποφεύγονται οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου από την καύση.

Ακούγεται σαν ανέκδοτο, έτσι δεν είναι; Σε μια χώρα όπου η γραφειοκρατία μοιάζει ανίκητη, η παράλογη φορολογία στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα και το τραπεζικό περιβάλλον είναι ασφυκτικό, σε μια εποχή αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, όταν η προσέλκυση νέων επενδύσεων παραμένει σε μεγάλο βαθμό ευσεβής πόθος, η πολυεθνική Philip Morris, μέλος της οποίας είναι η Παπαστράτος, αποφάσισε να επενδύσει 300 εκατομμύρια ευρώ στο εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο μετατρέποντας την Ελλάδα σε ένα από τα ελάχιστα παραγωγικά κέντρα καπνικών προϊόντων νέας γενιάς διεθνώς.

HARPANTIDIS_1
Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, ανακοίνωσε στο Ζάππειο τις νέες επενδύσεις της PMI στην Ελλάδα

Στην απόφαση αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, συνετέλεσαν βεβαίως μερικοί πολύ σημαντικοί παράγοντες. «Η Ελλάδα έχει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα από τη θέση της στο χάρτη. Έχει ανθρώπινο δυναμικό με σπουδαία ταλέντα. Και έχει υψηλής ποιότητας ανατολικά καπνά» τόνισε στη σχετική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

Υπάρχει ωστόσο μια κρίσιμη λεπτομέρεια:

Η απόφαση της Philip Morris International να επενδύσει ακριβώς αυτή τη δύσκολη εποχή στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν χώρες που… αγαπούν περισσότερο τις επενδύσεις, μάλλον δεν θα είχε ληφθεί αν δεν πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση το «ελληνικό λόμπι» στους κόλπους της πολυεθνικής εταιρείας με επικεφαλής τον Αντρέ Καλαντζόπουλο. Ο οποίος Καλαντζόπουλος είναι ο διευθύνων σύμβουλος του πολυεθνικού κολοσσού και κατάγεται από τον Πύργο της Ηλείας. Και ο οποίος, αφού ξενιτεύτηκε και πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας αλλά και ΜΒΑ από το INSEAD της Γαλλίας, εργάζεται από το 1985 στην PMI και πριν από τέσσερα χρόνια ανέλαβε τα ηνία της. Παράδοξο αλλά επιχειρηματικά διορατικό: ο συμπατριώτης μας είναι ο εμπνευστής της εκστρατείας «για έναν κόσμο δίχως τσιγάρα» και μάλιστα συστήνει στους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Ο ίδιος δεν καπνίζει πια. Έχει υποκαταστήσει το κάπνισμα με το άτμισμα και τη χρήση του IQOS, το καινοτόμο γκάτζετ που «δημιουργήθηκε για να μας οδηγήσει σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου», όπως είπε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, ανακοινώνοντας τη νέα επένδυση. Πιο συγκεκριμένα:

  • Τρία νέα κτίρια 15.000 τ.μ. θα προστεθούν στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο. Η διαδικασία των αδειοδοτήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και οι εργασίες για την κατασκευή τους θα ξεκινήσουν άμεσα.
  • Οι πρώτες νέες μηχανές θα τοποθετηθούν το φθινόπωρο.
  • Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχουν δύο νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και συνολικά 10 νέες γραμμές παραγωγής ράβδων καπνού Heets με 3 μηχανές η κάθε μία.
  • Η παραγωγή στον Ασπρόπυργο θα ξεκινήσει σε 10 μήνες από σήμερα.
  • Η Παπαστράτος θα παράγει 20 δισεκατομμύρια ράβδους καπνού Heets το χρόνο.
  • Κάθε ράβδος καπνού θα περιέχει σημαντικό ποσοστό ελληνικών ανατολικών καπνών.
  • Και από τον Ιανουάριο του 2018 οι ράβδοι καπνού Heets για το IQOS, φτιαγμένοι στην Ελλάδα, θα φτάνουν σε περισσότερες από 30 αγορές όλου του κόσμου.
iqos-device-black-600x365
Συσκευή και φορτιστής IQOS. Το τσιγάρο αντικαθίσταται με ράβδο καπνού Heets που περιέχει συμπιεσμένο καπνό ο οποίος δεν καίγεται όπως στην περίπτωση του τσιγάρου αλλά θερμαίνεται

Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στις επενδύσεις των 700 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη υλοποιηθεί από το 2003 και των 25 εκατομμυρίων που επενδύθηκαν πρόπερσι σε νέες γραμμές παραγωγής. Και τα οφέλη της για την ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας είναι πολλαπλά. Η νέα παραγωγική μονάδα διασφαλίζει τις υπάρχουσες 800 θέσεις εργασίας ενώ δημιουργεί και 400 νέες θέσεις (χειριστές μηχανών, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, τεχνικοί παραγωγής) που έρχονται να προστεθούν.

Η Παπαστράτος εκτιμά ότι η επένδυση αυτή θα ενισχύσει τις ελληνικές εξαγωγές στηρίζοντας ταυτόχρονα το μέλλον της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας αφού τα ελληνικά ανατολικά καπνά θα συνεχίζουν να απορροφώνται και να εξάγονται σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...