405
O Πάπας μιλά σε δημοσιογράφους, στην πτήση επιστροφής του από την Κολομβία στη Ρώμη | REUTERS/Andrew Medichini/Pool

Πάπας: Ευγνωμοσύνη σε Ελληνες και Ιταλούς για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 19:52
O Πάπας μιλά σε δημοσιογράφους, στην πτήση επιστροφής του από την Κολομβία στη Ρώμη
|REUTERS/Andrew Medichini/Pool

Πάπας: Ευγνωμοσύνη σε Ελληνες και Ιταλούς για το Προσφυγικό

Protagon Team Protagon Team 11 Σεπτεμβρίου 2017, 19:52

«Νιώθω ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα και την Ιταλία, διότι άνοιξαν την καρδιά τους σε όσους μεταναστεύουν. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει πάντα να έχουμε την καρδιά μας ανοικτή, είναι μια εντολή του Κυρίου», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την πτήση επιστροφής του από την Κολομβία στη Ρώμη.

«Μια κυβέρνηση, βέβαια, πρέπει να χειρίζεται το Μεταναστευτικό και με την αλήθεια που χαρακτηρίζει όποιον ηγείται μιας χώρας, τη σύνεση» πρόσθεσε, παράλληλα, ο ποντίφικας. «Πρέπει κατ’ αρχήν να δει πόσες θέσεις υπάρχουν, και κατά δεύτερο λόγο, όχι μόνον να δέχεται, αλλά και να εντάσσει τους ανθρώπους στην κοινωνία», τόνισε ο Φραγκίσκος.

Ανέφερε δε ότι πρόσφατα συνάντησε σε πανεπιστήμιο της Ρώμης τέσσερις φοιτητές και η τελευταία κοπέλα με την οποία μίλησε είχε έρθει πριν από έναν χρόνο, μαζί του, αεροπορικώς στη Ρώμη, κατά την επιστροφή του από τη Λέσβο. «Σπουδάζει βιολογία, αναγνώρισαν τα μαθήματα που είχε δώσει και συνέχισε την πανεπιστημιακή της πορεία εδώ στη Ρώμη», είπε ο Αργεντινός στην καταγωγή Πάπας στους δημοσιογράφους.

Σχετικά με τη δράση της ιταλικής κυβέρνησης, ερωτηθείς και για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στη Λιβύη, ο ποντίφικας δήλωσε: «Εχω την εντύπωση ότι η ιταλική κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να λύσει ακόμη και προβλήματα που δεν μπορεί να σηκώσει».

Επικρίσεις για Τραμπ

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την ίδια ημέρα τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους «παράτυπους» μετανάστες να παραμείνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αμφισβητώντας την ικανότητά του να προστατεύει τις οικογένειες.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος Τραμπ κατάργησε το πρόγραμμα DACA που είχε εφαρμόσει ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, με το οποίο προστατεύονταν 800.000 νέοι που είχαν φτάσει στις ΗΠΑ χωρίς να έχουν χαρτιά, ενώ ήταν ακόμη ανήλικοι. Σε αυτούς τους νεαρούς «Ονειροπόλους» δόθηκε η δυνατότητα να παραμείνουν προσωρινά, να εργαστούν και να σπουδάσουν στη χώρα.

Οταν ρωτήθηκε για την απόφαση του Τραμπ, μετά την αναχώρησή του από την Κολομβία, ο Ποντίφικας είπε αρχικά ότι δεν γνωρίζει καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ. «Ομως το να ξεριζώνεις κάποιον από την οικογένειά του δεν φέρνει ποτέ τίποτα το θετικό, ούτε για τους νέους, ούτε για την οικογένεια», πρόσθεσε.

«Απ’ ό,τι κατάλαβα, αυτός ο νόμος δεν προερχόταν από το κοινοβούλιο αλλά από την κυβέρνηση και, αν ισχύει κάτι τέτοιο, είμαι βέβαιος ότι υπάρχει ελπίδα πως θα το ξανασκεφθούν κάπως. Ακουσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να μιλάει: προβάλλεται ως υπέρ της ζωής (σ.σ. κατά της άμβλωσης). Αν είναι πραγματικά υπέρ της ζωής, καταλαβαίνει ότι η οικογένεια είναι το λίκνο της ζωής και ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιστούμε την ενότητά της», συνέχισε.