868
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αποχωρούν απογοητευμένοι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες | IntimeSports / ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επαιξε (κι έχασε) με… μειονέκτημα Ομπράντοβιτς

Sportscaster Sportscaster 21 Απριλίου 2017, 15:10
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού αποχωρούν απογοητευμένοι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες
|IntimeSports / ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Επαιξε (κι έχασε) με… μειονέκτημα Ομπράντοβιτς

Sportscaster Sportscaster 21 Απριλίου 2017, 15:10

Ο Παναθηναϊκός έχασε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς δυο φορές μέσα σε 48 ώρες. Εχασε με τον ίδιο, ακριβώς, τρόπο με τον οποίο ο «Ζοτς» τον είχε μάθει να νικά, στα 13 χρόνια που καθόταν στον πάγκο του. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που παρακολουθούσε τον αγώνα από την εξέδρα, γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν αυτή τη μοναδική ικανότητα του πρώην προπονητή του, να «φουσκώνει» τους παίκτες του με τη σιγουριά του νικητή πριν από κάθε καθοριστικό παιχνίδι. Περισσότερο από ένας εξαιρετικός προπονητής -που μπορεί να σου περιγράψει την εξέλιξη του ματς προτού, καν, αρχίσει- ο Σέρβος είναι άπιαστος στη διαχείριση των συναισθημάτων. Οχι μόνον των δικών του «παιδιών», αλλά και των αντιπάλων.

Το λένε «πνευματική προετοιμασία», και είναι το σημείο στο οποίο κρίθηκαν οι δυο πρώτοι αγώνες με τη Φενέρμπαχτσε. Ιδίως στο παιχνίδι Νο 1 της σειράς, την περασμένη Τρίτη, η τουρκική ομάδα έμοιαζε με πολεμική μηχανή. Λες και ο Ομπράντοβιτς είχε πείσει τους παίκτες του πως, εάν χάσουν, δεν έχουν άλλη ζωή μπροστά τους. Στο Νο 2, ήταν απλώς μια ομάδα με αυτοπεποίθηση και τυφλή πίστη στο σχέδιο του κόουτς. Με συγκεκριμένους ρόλους, αυτοματισμούς, καλές εκτελέσεις. Βοήθησε, βεβαίως, η προηγούμενη νίκη. Κανένας τους δεν την περίμενε τόσο εύκολη, στο μέχρι εκείνο το βράδυ «απόρθητο κάστρο» της (μέχρι εκείνο το βράδυ) πιο φορμαρισμένης ομάδας της Ευρωλίγκας. Απέναντι, ο Παναθηναϊκός έδειξε και στα δυο ματς -ιδίως στο πρώτο- την αδυναμία του να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, το έλλειμμα προσωπικότητας που δέρνει τους παίκτες του όταν το πράγμα δυσκολεύει.

1671809
O σπουδαίος Ζέλικο. Για να πετύχεις, πρέπει να τον έχεις στον δικό σου πάγκο

Η νοοτροπία είναι «το Α και το Ω» σε μια ομάδα. Δείτε τη Φενέρ και την Εφές. Δεν έχουν μεγάλες διαφορές, ούτε στο μπάτζετ ούτε στην ποιότητα του ρόστερ τους. Η Φενέρ έπαιξε σε κάθε λεπτό των δυο αγώνων της με τον Παναθηναϊκό σαν να ήταν ο τελικός της Ευρωλίγκας, ενώ η Εφές αφέθηκε έρμαιο στις ορέξεις του Ολυμπιακού. Αποφάσισε -όπως είπε ο Ερτέλ- να παίξει χωρίς άγχος… Ενώ το «μαστίγιο» του Ομπράντοβιτς είναι παροιμιώδες. Χθες βράδυ, αμέσως μετά τη νίκη της ομάδας του, μπήκε στα αποδυτήρια και φώναξε στους παίκτες του: «Προπόνηση το Σάββατο στις 6». Κι έπειτα τους πλησίασε για το εθιμοτυπικό «ζντο».

1671684
Ο Τζέιμς Γκιστ δεν κατάφερε να εμφανιστεί στο παρκέ παρά μόνο για λίγα λεπτά

Ο Τσάβι Πασκουάλ νικήθηκε από τον συνάδελφό του κατά κράτος και στον καθαρά αγωνιστικό τομέα. Εχει ξανασυμβεί, στα play-offs, ένας παίκτης να πετυχαίνει 23 και 25 πόντους, όμως όχι δυο φορές μέσα σε τρεις μέρες. Σπουδαίος ο Μπογκντάνοβιτς (του χρόνου θα τον βλέπουμε στο ΝΒΑ), όμως η χαλαρότητα της άμυνας του Παναθηναϊκού απέναντί του ήταν πρωτοφανής. Ο καταλανός κόουτς δεν κατάφερε ούτε, καν, να εκμεταλλευτεί τα δύο φάουλ με τα οποία είχε φορτωθεί το «πολυβόλο» της Φενέρ μέχρι το όγδοο λεπτό. Το τρίτο του φάουλ σφυρίχτηκε μόλις δύο λεπτά πριν από τη λήξη… Αλλά και ο Ούντο, ο άλλος «δήμιος» της ελληνικής ομάδας, έπαιξε επί 35 λεπτά χωρίς ιδιαίτερα ζόρια από τους ψηλούς του Παναθηναϊκού. Μόλις στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου κατόρθωσε, ο Πασκουάλ, να βρει μια πεντάδα αποτελεσματική στην άμυνα, με αποτέλεσμα ένα σερί 9-2 υπέρ του Παναθηναϊκού.

1671474
Ο Πασκουάλ δεν κατάφερε να νικήσει τον «Ζοτς» στην μάχη των πάγκων

Η ομάδα του Ομπράντοβιτς είχε το προβάδισμα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, με φοβερή εμφάνιση από τον Μπογκντάνοβιτς και τον Ούντο. Ο σέρβος γκαρντ είχε 25 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ο αμερικανός φόργουορντ-σέντερ, 22 πόντους και 9 ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός πλησίασε την πρωταθλήτρια Τουρκίας δυο φορές στο σκορ, όμως στα κρίσιμα σημεία οι παίκτες του τα «θαλάσσωσαν». Από το «Τριφύλλι» ξεχώρισε ο Τζέιμς με 22 πόντους, ο Σίνγκλετον με 14 και ο Μπουρούσης με 13. Συνολικά, όμως, η ομάδα πίκρανε τους φίλους της που είχαν γεμίσει -πάλι- το Κλειστό του ΟΑΚΑ.

Την Ανοιξη, οι ομάδες του Ομπράντοβιτς φαντάζουν ανίκητες. Δεν είναι τυχαίο – είναι ζήτημα προγραμματισμού. Εκεί, κατά τον Μάρτιο, ο Σέρβος πατάει το… κουμπί της εκτόξευσης. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να έχει προβληματιστεί από τις 31 Μαρτίου, όταν η Φενέρ -η κατά τεκμήριο χειρότερη ομάδα εκείνης της περιόδου- «βασάνισε» τη Ρεάλ στη Μαδρίτη και προηγήθηκε στο ημίχρονο (29-32), αν και ήταν ντεφορμέ και αποδεκατισμένη. Εκείνο το ματς -τώρα μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα- υπήρξε η αφετηρία της μεγάλης της αντεπίθεσης. Πάνω στην οποία, δυστυχώς, έπεσε ο ανυποψίαστος Παναθηναϊκός.

1671774
Ο Μπουρούσης για έναν ακόμα αγώνα δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του

Το επόμενο παιχνίδι της σειράς θα γίνει στην «Ulker Sports Arena» την προσεχή Τρίτη (25/4). Στην Ευρωλίγκα, όμως, κανείς, ποτέ δεν κατόρθωσε να «επιστρέψει» από ένα 0-2. Για τον Παναθηναϊκό, που οι δυο πρώτες ήττες του σημειώθηκαν στο δικό του γήπεδο (πράγμα πρωτοφανές στα χρονικά της διοργάνωσης), θα είναι ακόμα πιο απίθανο να τις ξεπεράσει. Είναι βαρύ, για την πιο επιτυχημένη ομάδα μπάσκετ της τελευταίας εικοσιπενταετίας, να απουσιάσει για πέμπτη διαδοχική χρονιά από το Φάιναλ-Φορ. Αν υπάρχει παρηγοριά, αυτή είναι πως οι «Πράσινοι» πραγματοποίησαν, εφέτος, μια σπουδαία σεζόν, που δεν συγκρίνεται με καμία από τις αμέσως προηγούμενες. Και ότι είχαν την ατυχία να παίξουν στα play-offs με… μειονέκτημα Ομπράντοβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...