461
Το ζεύγος Μακρόν στο γεύμα στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου | facebook

Oχι, ο Μακρόν δεν είδε τον Λαζόπουλο

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 8 Σεπτεμβρίου 2017, 17:56
Το ζεύγος Μακρόν στο γεύμα στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου
|facebook

Oχι, ο Μακρόν δεν είδε τον Λαζόπουλο

Κατερίνα I. Ανέστη Κατερίνα I. Ανέστη 8 Σεπτεμβρίου 2017, 17:56

Εννέα ανθρώπους των τεχνών και της ευρύτερης αστικής κουλτούρας από διαφορετικούς τομείς επέλεξαν να συναντήσουν τελευταίους, λίγο πριν μπουν στο προεδρικό αεροσκάφος και αναχωρήσουν από την Αθήνα ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν. Και αν το μυαλό σας πηγαίνει στην περιβόητη επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ πριν από δυο χρόνια και την βραδιά στο Gazarte με πλήθος καλλιτεχνών που έχουν γαλλική παιδεία, τον Πρωθυπουργό και τον Λάκη Λαζόπουλο, κάνετε λάθος. Η σύνθεση και η στόχευση αυτού του γεύματος ήταν εντελώς διαφορετική.

Με το προεδρικό ζεύγος στην αυλή του Γαλλικού Ινστιτούτου συνέφαγαν ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης, η διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά, η διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, ο σκηνοθέτης Πάνος Κούτρας, ο αρχιτέκτονας και καθηγητής στο ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση Χρήστος Καρράς, η Φένια Παπαδόδημα και ο καθηγητής στο Πάντειο, συγγραφέας και δημοσιογράφος Νίκος Μπακουνάκης. Δίπλα στον πρόεδρο κάθισε η Κατερίνα Κοσκινά, δίπλα στην πρώτη κυρία ο Χρήστος Καράς και η συζήτηση ξεκίνησε εξαρχής στοχευμένα. Αριστα ενημερωμένοι για τις ιδιότητες και τα πεδία δράσης των συνδαιτυμόνων τους, μπήκαν κατευθείαν στην συζήτηση για να μάθουν τους προβληματισμούς τους.

Κάθε ένας από τους εννέα ένιωσε το ευχάριστο ξάφνιασμα ενός ηγέτη που απροσποίητα και με αληθινό ενδιαφέρον ήταν έτοιμος να ακούσει, να ρωτήσει αλλά και να καλέσει τους συνδαιτυμόνες του να πουν τις απόψεις τους για το όραμα που έχουν για την ενωμένη Ευρώπη, την ενδυνάμωσή της και τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν. Οι έμπειροι της παρέας διέκριναν αμέσως τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη που δεν είναι πουλέν κομματικό, που κατόρθωσε να αναδειχθεί πάνω από τα κομματικά κατεστημένα και να ανέβει στην προεδρία της Γαλλίας. Και ήταν προφανές από την επιλογή των ονομάτων ότι δεν υπήρχε καμία πολιτική απόχρωση σε αυτή τη συνάντηση, καθώς οι καλεσμένοι προέρχονται από το ευρύτερο φάσμα των δημοκρατικών κομμάτων χωρίς ιδεοληψίες.

Όπως είναι λογικό, καθώς δίπλα του καθόταν η Κατερίνα Κοσκινά ο Εμανουέλ Μακρόν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μουσείο, την προοπτική του, τις ταλαιπωρίες του και σχεδόν δήλωσε παρουσία όλων έτοιμος να βοηθήσει όσο μπορεί για την πορεία του. Το χιούμορ δεν έλειψε –όπως όταν ο Τίτος Πατρίκιος απαριθμούσε τους λόγους για τους οποίους αγαπά τη Γαλλία αναφέρθηκε στον έρωτα- το προεδρικό ζεύγος του είπε ότι αυτός είναι  ο νούμερο ένα λόγος. Το ζεύγος δυναμικό, σε απόλυτη ισορροπία ουσιαστικά ηγήθηκε μιας συζήτησης που διήρκεσε περίπου 70 λεπτά και είχε ουσία και όραμα.

Το γεύμα ήταν ελαφρύ, με ελληνικούς μεζέδες, σαλάτες, ψάρι, σιροπιαστά γλυκά και καφέ, ενώ ο λευκός οίνος που προτίμησαν οι περισσότεροι ήταν Σεμέλη. Η κυρία Μακρόν ακούστηκε μάλιστα να εκθειάζει την ελληνική κουζίνα και να «γκρινιάζει» που δεν υπάρχει κάποιο καλό, αυθεντικό ελληνικό εστιατόριο στο Παρίσι. Το προεδρικό ζεύγος έφυγε έχοντας στο μυαλό του ως αποσκευές εικόνες της Πνύκας, του ΚΠΙΣΝ και πνευματικών ανθρώπων ηγετών στον τομέα τους. Chapeau…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...