239
O εμπνευστής του Εντομολογικού Μουσείου δρ. Αθανάσιος Κουτρούμπας ξεναγεί μαθητές στα εκθέματα | YouTube

Oταν ο Ναμπόκoφ ζήλεψε το Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου

O εμπνευστής του Εντομολογικού Μουσείου δρ. Αθανάσιος Κουτρούμπας ξεναγεί μαθητές στα εκθέματα
|YouTube

Oταν ο Ναμπόκoφ ζήλεψε το Εντομολογικό Μουσείο του Βόλου

Πάνω από 10.000 είδη λεπιδόπτερων μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Εντομολογικό Μουσείο που έστησε ο δρ. Αθανάσιος Κουτρούμπας στο Βόλο, σε ένα έργο ζωής που θα ζήλευε και ο πιο σχολαστικός και μεγαλόπνοος λεπιδοτερολόγος. Ή έστω ο γνωστότατος για το πάθος του με τις πεταλούδες συγγραφέας της περίφημης «Λολίτας», Βλαντίμιρ Ναμπόκoφ.

Οπως επισημαίνει το Atlas Obscura, εδώ ανάμεσα στα εκθέματα θα δείτε και τη Thysania Agrippina, τη μεγαλύτερη πεταλούδα του κόσμου (με άνοιγμα φτερών 40 εκατοστά) η οποία απαντάται μόνο στη Νότιο Αμερική. Εκτός από είδη ενδημικά της Ελλάδας και της ευρωπαϊκής ηπείρου ο δρ. Κουτρούμπας έχει συγκεντρώσει σ΄αυτό έντομα από κάθε γωνιά του κόσμου, κάτι που κάνει τη συλλογή του μουσείου από τις πιο πλήρεις και σημαντικές διεθνώς.

Αν και δεν είναι μεγάλο σε διαστάσεις (μόλις λίγα δωμάτια) το Εντομολογικό Μουσείο φιλοξενεί 80.000 εκθέματα, πολλά από τα οποία θεωρούνται σπάνια αν όχι μοναδικά. Σύμφωνα με το Atlas Obscura, το οποίο εκφράζεται με λόγια εξαιρετικά κολακευτικά, η κατάταξη των εκθεμάτων γίνεται κατά είδος με τρόπο υποδειγματικό και σύμφωνα με τα κελεύσματα της Στατιστικής Εντομολογίας.

Αξίζει τον κόπο, αν βρεθείτε στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, να ρίξετε μια ματιά σε αυτόν τον πανέμορφο και πολύχρωμο κόσμο, που στήθηκε όχι μόνο χάρη στο άσβεστο πάθος του δρα Κουτρούμπα για την εντομολγία αλλά και από δωρεές συναδέλφων, φίλων και συνεργατών του από πολλές χώρες του κόσμου. Βρίσκεται στο νούμερο 98 της οδού Ζάχου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 24210-60601 (πρωί) και 24210-48556 (απόγευμα).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...