722
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και σε δεύτερο πλάνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναδεικνύεται σε αγαπημένο συνομιλητή των δανειστών | Menelaos Myrillas / SOOC

Οταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζητά… ανασχηματισμό

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 20 Ιουνίου 2017, 07:37
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και σε δεύτερο πλάνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος αναδεικνύεται σε αγαπημένο συνομιλητή των δανειστών
|Menelaos Myrillas / SOOC

Οταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζητά… ανασχηματισμό

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 20 Ιουνίου 2017, 07:37

Στο βάσιμο ενδεχόμενο η Ελλάδα να τεστάρει την επάνοδο της στις αγορές ακόμη και μέσα στο 2017, όπως επιχείρησε το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Αυτό όμως απαιτεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα με το τρίτο μνημόνιο και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εφαρμόσει όλα όσα έχει ψηφίσει, χωρίς άλλες εκπλήξεις και υπουργικά παρατράγουδα.

Λίγο πολύ όλα αυτά ήταν αναμενόμενα μετά την απόφαση του Eurogroup.

Το ενδιαφέρον από τη δημόσια αυτή παρέμβαση του κ. Ρέγκλινγκ έχει η συνέχεια των γερμανικών επαίνων για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τα «καρφιά» για τους υπουργούς που αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις και κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις που είναι ένα καυτό κομμάτι του τρίτου μνημονίου και μια πολιτική που συνδέεται άμεσα με την εξόφληση του χρέους αφού το 75% των εσόδων διατίθεται για τις αποπληρωμές δανείων.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ακολουθώντας τον Βόλφανγκ Σόιμπλε αφού σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η ιδιοκτησία του προγράμματος και κάποιοι, με τη στάση τους, στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές».

Σε αυτό το σημείο έκανε ειδική αναφορά στον έλληνα υπουργό Οικονομικών τονίζοντας τα εξής:

«Ιδιοκτησία σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση και ευρύτερα στο Δημόσιο στηρίζουν το πρόγραμμα. Κι αυτό που βλέπουμε κάποιες φορές έως σήμερα, είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης ορισμένες φορές αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό».

Ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του πολλοί θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο υπέδειξε την οδό ενός κυβερνητικού ανασχηματισμού για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πράγματα.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν και πότε θα αποφασίσει κάτι τέτοιο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας βλέποντας τους πολιτικούς αρχηγούς.

Προετοιμασία για αγορές

Για την επάνοδο στις αγορές, στόχο για τον οποίο εργάζεται συστηματικά σε καθημερινή βάση ο Οργανισμός Διαχερίρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) σε συνεργασία με τον ESM ο κ. Ρέγκλινγκ πρόβλεψε ότι «αργότερα εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο θα είναι πιθανό να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία όπως έχει συμφωνηθεί. Κι αυτό γιατί οι αγορές παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει με την ιδιοκτησία του προγράμματος, το αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει όσα έχουν συμφωνηθεί με το Eurogroup και τον ΕSM. Αν συμβεί αυτό τότε πιστεύω ότι είναι λογικό να στραφεί στις αγορές».

Πέραν της πολιτικής απόφασης για την απόκτηση πρόσβασης και της χώρας μας στις αγορές, γιατί περί αυτού πρόκειται, ο κ. Ρέγκλινγκ στηρίζεται και στους αριθμούς αφού από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα έχουν ξοδευτεί (μαζί με τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ) μόνο τα 44,5 δισ. ευρώ!

Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δανειακές ανάγκες για τη διετία 2018, 2019 είναι μόλις 18 δισ. ευρώ!

Αρα το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό, παρά μόνο εγγυήσεις ότι δεν θα «λοξοδρομήσει».

Το επόμενο πρόβλημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί είναι το ότι από το 2021 και μέχρι το 2027 υπάρχει έξαρση πληρωμών τόκων. Ενώ έως και το 2020 οι τόκοι ετησίως κινούνται στα 6,5 δισ. ευρώ, το 2021 αυξάνονται σε 11 δισ. ευρώ και το 2022 εκτινάσσονται σε 24,5 δισ. ευρώ!

Το 2023 ανέρχονται σε 17, 6 δισ. ευρώ, το 2024 σε 13,6 δισ. ευρώ, ενώ έως και το 2027 διατηρούνται πάνω από τα 8 δισ. ευρώ.

Γι’ αυτό και στην απόφαση του Eurogroup προβλέπεται η κεφαλαιοποίηση των τόκων και η κατανομή τους σε βάθος δεκαπενταετίας.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την απόφαση του Eurogroup σημείωσε ότι το πιο σημαντικό για τους Ελληνες «είναι να καταλάβουν ότι υπάρχει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από το Eurogroup να είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω, αν υπάρξουν απροσδόκητες εξελίξεις οι οποίες κάνουν τη ζωή της ελληνικής οικονομίας δύσκολη. Πιστεύω ότι είναι μια πολύτιμη δέσμευση που δεν έχουν άλλες χώρες εκτός Ευρώπης».

ESM: Το ευρωπαικό ΔΝΤ

Τον στόχο να μετατραπεί ο ESM στο ΔΝΤ της Ευρώπης αποκάλυψε – εκτός των άλλων – ο κ. Ρέγκλινγκ. Είπε χαρακτηριστικά:

«Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διευρύνουμε τις ευθύνες κάτι το οποίο θεωρώ ότι μπορεί να γίνει, ίσως μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, το επόμενο έτος. Όποτε ξεσπάσει μια επόμενη κρίση, πράγμα το οποίο δεν προβλέπω στο εγγύς μέλλον, πιθανόν θα αντιμετωπιστεί χωρίς το ΔΝΤ. Οπότε ο ESM, από αυτή την άποψη θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες και μπορεί να διευρύνει την εξουσία του».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...