998
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση | Konstantinos Tsakalidis

Οταν ο καθένας λέει τον πόνο του για το Σύνταγμα

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση
|Konstantinos Tsakalidis

Οταν ο καθένας λέει τον πόνο του για το Σύνταγμα

Θα περίμενε κάποιος, με τόση έμφαση που λέει ότι δίνει η κυβέρνηση στις λαϊκές συνελεύσεις και τις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, να προωθήσει με μεγαλύτερη ζέση την πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Θα περίμενε κάποιος να την έχει προετοιμάσει καλά, να έχει καλέσει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, να έχει εισηγητές που να γνωρίζουν το θέμα και να καλλιεργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο να βρουν χώρο σύνθεσης οι διαφορετικές απόψεις.

Δεν έγινε έτσι. Στην πρώτη ανάλογη εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκαν ελάχιστοι άνθρωποι, ακόμη πιο λίγοι ήταν ειδικοί, τρεις τέσσερις ήξεραν για τι πράγμα μιλούσαν και την κατάσταση συνόψισε η απορία ενός καθηγητή της Νομικής Σχολής: «Μα καλά, ο καθένας ήρθε εδώ να πει τον πόνο του;».

Ας τα δούμε από την αρχή.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου μέσω της ιστοσελίδας της ότι την επομένη, στις 25 Μαΐου, το παρακάτω:

«Εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, στις 18.00’, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Αιμίλιος Ριάδης» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – Helexpo (έναντι πύλης Εμπορίου, στην Εγνατία οδό). Στην εκδήλωση – ημερίδα, με αντικείμενο την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η συζήτηση οργανώνεται γύρω από τους προτεινόμενους άξονες της συνταγματικής αναθεώρησης:
-Θεσμική ανασυγκρότηση του Κράτους και η νέα αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος.
-Ενίσχυση θεσμών διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών.
-Σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.
-Ενίσχυση κράτους δικαίου και ατομικών ελευθεριών.
-Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα.
-Κοινά, δημόσιος χώρος, πολιτισμός.»

_TK_8176 copy
Από αριστερά: Απόστολος Τζιτζικώστας, Τάσος Τζήκας και Μανόλης Σπουρδαλάκης, οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης

Πόσοι είδαν την αναγγελία; Θα σας γελάσω. Διέφυγε και από τους δημοσιογράφους ενώ ορισμένοι εντελώς συμπτωματικά καταλάβαμε περί τίνος επρόκειτο. Αλήθεια, περί τίνος επρόκειτο; Ακόμη και οι παρευρισκόμενοι είχαν την απορία. «Είναι κάτι ανάμεσα σε workshop και λαϊκή συνέλευση», μας είπε εύστοχα κάποιος κυνικορομαντικός.

Οικοδεσπότες ήταν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος όμως αποχώρησε νωρίς, διότι έπρεπε να πάει στην παρουσίαση ενός βιβλίου και ο πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Τάσος Τζήκας, ο οποίος έμεινε ως το τέλος. Ο κ. Τζιτζικώστας δεν μετέχει ο ίδιος στην Επιτροπή Διαλόγου, αλλά οι Περιφέρειες μετέχουν μέσω του προέδρου τους, Κώστα Αγοραστού, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Ο κ. Τζήκας μετέχει, τον πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας με την ιδιότητά του ως προέδρου της εταιρίας αλλά και αυτής του προέδρου του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος. Στο πάνελ βρισκόταν και ο Μανόλης Σπουρδαλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου.

_TK_8180 copy
Στην πρώτη εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ελάχιστοι άνθρωποι εμφανίστηκαν και ακόμη πιο λίγοι ήταν ειδικοί…

Το κοινό δεν ξεπερνούσε τα 50 άτομα. Ανάμεσά τους, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος, ένας πρώην νομάρχης, κανά δύο στελέχη οργανισμών της πόλης, ένας πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εργαζόμενοι στο Λιμάνι, στην Εταιρία Ύδρευσης, στη ΔΕΘ, στην ΕΡΤ, κάποιοι συνταξιούχοι (του Δημοσίου, ευρύτερου ή στενού). Α ναι, καθυστερημένη ήρθε και η Κατερίνα Νοτοπούλου, διευθύντρια του υποκαταστήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Αυτά. Σε σημείο να μου φανεί ότι με το δίκιο του αγανάκτησε με τη διαδικασία (και όχι μόνο) ένας νέος ο οποίος έχει καταθέσει στην ανάλογη πλατφόρμα πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Δείτε τους ομιλητές πριν από μένα», είπε. «Όλοι είναι πάνω από 50 ετών!» κι εξακολούθησε μιλώντας για την άμεση δημοκρατία και την ψηφιοποίηση των πάντων. Θέλω να τον δω τον νεαρό στα 50 του, πάντως, να δω αν θα πάει σε απόσυρση ή θα εξακολουθεί τη μάχη για την αμεσοδημοκρατία.

Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία ήταν ό,τι να’ ναι. Όποιος ήθελε έπαιρνε το λόγο κι έλεγε ό,τι ήθελε, χωρίς πρόγραμμα κι ατζέντα. Άλλος για το νερό που πάει να πουληθεί και πρέπει να το εξασφαλίσουμε ως αγαθό, άλλος για τις Σκουριές και την Eldorado Gold (αυτή είναι σαν την Coca Cola, πάει με όλα), άλλος για τους εργαζομένους στο Δημόσιο που είναι όμηροι, άλλος για την αριστερή του ταυτότητα, κι άλλος για τους δημοσιογράφους που δεν αναδεικνύουν το διάλογο που γίνεται, άλλος για την ειρήνη που δεν πρέπει να τη θεωρούμε ειρηνισμό. «Εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά…» ακούστηκε από τα χείλη πολλών ομιλητών, αλλά αυτό ελάχιστους αγγίζει. Σάμπως χρειάζονται οι νομικές γνώσεις για να μιλήσεις για το Σύνταγμα; Αρκεί να πετάξεις ένα «αυτό πρέπει να προστατεύεται από το Σύνταγμα» για να δεις όλα τα κεφάλια να κουνιούνται. Σάμπως απαιτείται να γνωρίζεις τι είναι το Σύνταγμα ή να το έχεις διαβάσει για να έχεις άποψη; Όχι βέβαια, αφού όλοι ξέρουμε τι είναι το Σύνταγμα, έτσι δεν είναι;

IMG_2536
Η Κατερίνα Νοτοπούλου, διευθύντρια του υποκαταστήματος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη

Κοντολογίς, επρόκειτο για μια ανούσια διαδικασία, την οποία η Επιτροπή Διαλόγου απειλεί να επαναλάβει σε κάθε πρωτεύουσα περιφέρειας. Παράλληλα, «τρέχει» η διαδικασία με την πλατφόρμα, όπου οι πολίτες κι οι φορείς μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους, κι ας μην είναι νομικοί.

Από την ομιλία του μοναδικού καθηγητή της Νομικής του ΑΠΘ ο οποίος τοποθετήθηκε, του Κώστα Σταμάτη που διδάσκει Φιλοσοφία Δικαίου, κρατώ τα εξής: «Μια τέτοια διαβούλευση έχει από μόνη της υψηλή παιδευτική αξία. Το ελληνικό Σύνταγμα είναι ένα καλό κείμενο κι ό,τι τυχόν κακοδαιμονία σημειώνεται στη χώρα αυτή επί σειρά ετών δεν οφείλεται στο Σύνταγμα. Προς Θεού, δεν πρέπει να διακυβευτεί η μεταβολή του πολιτεύματος σε μια ελαφρώς Βοναπαρτική δημοκρατία. Η βάση νομιμοποίησης πρέπει να είναι η εκάστοτε εκλεγμένη ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το κέντρο βάρους να παραμείνει ο πρωθυπουργός και όχι να γίνονται σκέψεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Να μην έχει το Σύνταγμα βαρύ ρυθμιστικό φορτίο, δεν είναι φορολογικός νόμος για να ξηλώνεται συχνά. Είμαι αντίθετος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, φοβάμαι ένα συγκεντρωτικό ολιγομελές όργανο και στέκομαι αντίθετος στα δημοψηφίσματα. Ένα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν πρέπει ο λαός να κρίνει π.χ. τη μορφή του πολιτεύματος, αλλά δεν είναι δυνατόν να δημιουργούν τετελεσμένα αποτελέσματα δεσμευτικά για τις κυβερνήσεις».

Αλλά αυτός είναι νομικός, οπότε τι νόημα έχει η γνώμη του για το Σύνταγμα, ε;

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...