462
Αθλητές του Μαραθωνίου μπροστά στο σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο | INTIMEnews/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θεσσαλονίκη: Οταν μια πόλη ζει σε μια παραλία

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Απριλίου 2017, 19:25
Αθλητές του Μαραθωνίου μπροστά στο σύμβολο της πόλης, τον Λευκό Πύργο
|INTIMEnews/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Θεσσαλονίκη: Οταν μια πόλη ζει σε μια παραλία

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 2 Απριλίου 2017, 19:25

Φανταστείτε μια τεράστια παραλία με κόσμο χαρούμενο, οικογένειες να ψυχαγωγούνται κάνοντας ποδήλατο και περπατώντας, αθλούμενους στη φύση, εθελοντές να καθαρίζουν και παιδάκια να χαζεύουν χελώνες και ψάρια σε λιμνούλες. Δεν είναι φαντασία, είναι η Θεσσαλονίκη της πρώτης Κυριακής του Απριλίου.

Χιλιάδες έτρεξαν στον μαραθώνιο, πολλές χιλιάδες περισσότεροι τους χειροκρότησαν στον τερματισμό... INTIMEnews/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ
Χιλιάδες έτρεξαν στον μαραθώνιο, πολλές χιλιάδες περισσότεροι τους χειροκρότησαν στον τερματισμό… (INTIMEnews/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ)

Χιλιάδες αθλητές μετείχαν στον 12ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», τρέχοντας είτε ολόκληρη την απόσταση των 42 χιλιομέτρων, είτε στις διαδρομές των 10 και των 5 χιλιομέτρων, ενώ μαθητές έτρεξαν στον αγώνα του ενός χιλιομέτρου. Με τον τερματισμό να είναι στον «Αλέκο», (στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία), προσέλκυσαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς που ήθελαν να δουν τους αθλητές.

Στις λίμνες με τα νούφαρα, τις χελώνες και τα ψάρια. Ναι, είναι Θεσσαλονίκη, δίπλα στο κέντρο...
Στις λίμνες με τα νούφαρα, τις χελώνες και τα ψάρια. Ναι, είναι Θεσσαλονίκη, δίπλα στο κέντρο…

Η μέρα ήταν υπέροχη, ο ήλιος έλαμπε κι η θέα του χιονισμένου Ολύμπου από την παραλία της Θεσσαλονίκης μαγευτική. Η πόλη βγαίνει από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και προσπαθεί να βρει ρυθμό, κουράγιο, αισιοδοξία, μια κάποια κανονικότητα. Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών των περασμένων μηνών, πάρα πολλά δένδρα πάγωσαν και στέκουν εκεί χλωμά, καμένα, κίτρινα, θεόξερα. Το ίδιο και τα φυτά στα μπαλκόνια μας. Λίγοι το έχουν πάρει απόφαση ότι τα φυτά τους «δεν θα δώσουν». Οι περισσότεροι ελπίζουν ότι θα δουν να ξεπετιέται ένα πράσινο φυλλαράκι από την ξεραΐλα. Οι μεγάλοι φοίνικες σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης στέκονται ξεροί και τους κοιτάζουμε αδυνατώντας να πιστέψουμε ότι αφέθηκαν έτσι να τελειώσουν τόσο άδοξα το βίο τους. Όσο για τις νεραντζιές, μένουν ξεραμένες και μίζερες, να μας θυμίζουν πόσο λάθος επιλογή υπήρξαν για μια πόλη σαν την δική μας.

Η ουρά είναι από ενδιαφερόμενους να νοικιάσουν ποδήλατα. Το κατάστημα ήταν sold out!
Η ουρά είναι από ενδιαφερόμενους να νοικιάσουν ποδήλατα. Το κατάστημα ήταν sold out!

Από την άλλη, οι υψηλές θερμοκρασίες του Μαρτίου, έφεραν στο Θερμαϊκό κόλπο ένα κόκκινο «χαλί» από φυτοπλαγκτόν και μια πολύ άσχημη μυρωδιά στην πόλη. Λόγω των καιρικών συνθηκών και του αέρα, οι περιοχές δίπλα στη θάλασσα ώρες-ώρες κατακλύζονται από μια οσμή σάπιων ψαριών. Η μυρωδιά αυτή, γνωστή και ως «Θερμαϊκίλα», δεν είναι η πρώτη φορά που απαντιέται στην πόλη μας. Σχεδόν κάθε χρόνο δεχόμαστε το φυτοπλαγκτόν. Φέτος, όμως, είναι πολύ πιο άσχημη, ίσως επειδή το φαινόμενο του «ευτροφισμού» στον κόλπο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

Τίποτε, όμως, δεν πτόησε τους Θεσσαλονικείς σήμερα. Απόλαυσαν την Παραλία, χάρηκαν, διασκέδασαν, έτρεξαν, έκαναν γυμναστική, έπαιξαν, έζησαν για λίγο μια «κανονική μέρα». Το είχαν (το είχαμε) όλοι ανάγκη.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...