955
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη ημέρα | REUTERS/Jonathan Ernst

Αυτό που φοβόμασταν: ορκίζεται πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 21:08
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη ημέρα
|REUTERS/Jonathan Ernst

Αυτό που φοβόμασταν: ορκίζεται πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2017, 21:08

Εφτασε η στιγμή που πολλοί δεν περίμεναν ότι θα ζούσαν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον, στις 12 το μεσημέρι (19.00 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής. Ηδη έχει γίνει η γενική πρόβα -με ηθοποιούς- ήδη έχουν εφαρμοστεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Καπιτώλιο και σε σχεδόν όλη την πόλη και ήδη έχουν προαναγγελθεί πορείες διαμαρτυρίας για το Σάββατο – ξεχωρίζει η «παρέλαση γυναικών» στην Ουάσιγκτον.

Η κεντρική τελετή θα γίνει στον Λευκό Οίκο και ο Τραμπ θα ορκιστεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου. Ο γενικότερος εορτασμός – περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και χορούς- χρονολογείται στο 1789, όταν ανέλαβε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Γιατί δεν ορκίστηκε τον Νοέμβριο μετά τις εκλογές;

Πέρασαν δύο μήνες από τότε που εξελέγη ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ. Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει αυτό το χρονικό διάστημα -μέχρι το 1933 ήταν τέσσερις και όχι δύο μήνες- ώστε να έχει αρκετό χρόνο ο απερχόμενος πρόεδρος («lame duck» όπως αποκαλείται από τους αγγλοσάξονες) για να «κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς». Να, ο Μπαράκ Ομπάμα μέσα σε αυτό το διάστημα μείωσε κατά επτά έτη την 35ετή ποινή φυλάκισης της κρατούμενης Τσέλσι Μάνινγκ. Με την απόφασή του, η τρανστζέντερ πρώην στρατιωτικός, η οποία καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2013 διότι παρέδωσε στο WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της κυβέρνησης, θα αποφυλακιστεί στις 17 Μαΐου.

Το διάστημα των δύο μηνών δίνει και μία ανάσα στον εκλεγμένο πρόεδρο να προετοιμαστεί για τη θητεία του, να επιλέξει τα πρόσωπα της κυβέρνησής του, να εργαστεί πάνω στις πολιτικές του – και να τουιτάρει μανιωδώς.

Κατά κύριο λόγο όμως, οι δύο μήνες είναι απαραίτητοι καθώς οι εκλογές δεν τελειώνουν στις 8 Νοεμβρίου, όταν ψηφίζει ο αμερικανικός λαός. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της χώρας, οι πολίτες κάθε πολιτείας των ΗΠΑ δεν ψηφίζουν για πρόεδρο αλλά για εκλέκτορες οι οποίοι στηρίζουν έναν από τους υποψήφιους προέδρους. Ο αριθμός των εκλεκτόρων που εκπροσωπούν την κάθε πολιτεία εξαρτάται από τον πληθυσμό της πολιτείας. Ο υποψήφιος με τους περισσότερους εκλέκτορες κερδίζει όλες τις ψήφους της πολιτείας και ο πρώτος ο οποίος που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους εκλεκτόρων –το μίνιμουμ είναι 270- αναδεικνύεται πρόεδρος.

Η εκλογική νίκη του κ. Τραμπ επισημοποιήθηκε όταν μετρήθηκαν οι ψήφοι του Τέξας.

Η τελετή ορκωμοσίας

Στην πραγματικότητα η τελετή άρχισε από την Πέμπτη. Ο  Τραμπ και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έφτασαν στην Ουάσιγκτον για να καταθέσουν στεφάνι στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον. Υστερα θα παρακολουθούσαν μία συναυλία στο Μνημείο του Λίνκολν με θεματική… «Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά!», δηλαδή το μότο του εκλεγμένου προέδρου.

Τελετή ορκωμοσίας

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 12.00 τοπική ώρα, ο Τραμπ θα ορκιστεί στα σκαλιά του Καπιτωλίου, σε μια ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη πλατφόρμα 300 τετραγωνικών μέτρων, από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τζον Ρόμπερτς.

Ο όρκος: «Εγώ ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ ορκίζομαι επισήμως ότι θα εκπληρώσω με αφοσίωση τη θητεία μου στο γραφείο του προέδρου των ΗΠΑ, και θα διατηρήσω, προστατεύσω και υπερασπιστώ το Σύνταγμα των ΗΠΑ, όσο καλύτερα μπορώ, ας με βοηθήσει ο Θεός».

Υστερα θα κάνει μία ομιλία της επιλογής του -ο Ομπάμα είχε μιλήσει είκοσι λεπτά- η οποία θα καταχωρηθεί στις σελίδες της Ιστορίας. Κάθε ομιλία που έχουν παραχωρήσει οι πρόεδροι των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει την εποχή τους. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια που επέλεξε ο Αβραάμ Λίνκολν, τη δεύτερη φορά που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ: «Δόλος προς κανέναν και φιλανθρωπία προς όλους».

Ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, στην περίοδο της Μεγάλης Υφεσης, τόνισε ότι το μόνο που πρέπει να φοβούνται οι πολίτες των ΗΠΑ είναι ο ίδιος ο φόβος, ενώ ο Τζον Φ. Κένεντι κάλεσε τους Αμερικανούς «να μην ζητούν από τη χώρα τους να κάνει πράγματα για αυτούς αλλά να σκέφτονται τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για τη χώρα τους».

Ποιοι θα παρευρεθούν;

Είθισται να δίνει το «παρών» ο απερχόμενος πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την προεδρία Τραμπ, αλλά θα παρακολουθήσει την εκδήλωση στέλνοντας ένα μήνυμα στήριξης. Αν απουσίαζε θα ήταν ο πρώτος πρόεδρος που θα σνόμπαρε την τελετή τα τελευταία 96 χρόνια!

Με την παρουσία τους θα τιμήσουν την ημέρα οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Ο. Μπους ο νεότερος, Μπιλ Κλίντον, Τζίμι Κάρτερ μαζί με τις συζύγους τους Λόρα Μπους, Χίλαρι Κλίντον και Ρόζαλιν Κάρτερ. Με άλλα λόγια θα είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση όπου θα παρευρεθούν οι δύο πρώην ανθυποψήφιοι της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Τζορτζ Χ. Μπους ο πρεσβύτερος δεν θα παρευρεθεί γιατί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με πνευμονία.

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις και ομιλίες από θρησκευτικούς ηγέτες.

Μετά την ορκωμοσία θα γίνει μία δεύτερη τελετή, αφιερωμένη στην αποχώρηση του κ. Ομπάμα και της οικογένειάς του.

obama
Ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελετή της ορκωμοσίας του, το 2009

Κατόπιν ο Τραμπ θα παρευρεθεί στο παραδοσιακό γεύμα του Κογκρέσου και θα συμμετέχει στην τιμητική παρέλαση. Η αυτοκινητοπομπή θα κινηθεί κατά μήκος της Λεωφόρου Πενσυλβάνια, από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο –με τη συνοδεία υποστηρικτών και διαδηλωτών.

Ποιοι θα τραγουδήσουν για τον Τραμπ;

Ως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθούν συναυλίες προς τιμήν του νέου προέδρου. Η ομάδα του δυσκολεύτηκε αρκετά να βρει πρόθυμους καλλιτέχνες. Τελικά συμφώνησαν οι εξής:

Οι Radio City Rockettes, η μουσικοχορευτική ομάδα που παραπέμπει σε καν-καν και συγκροτήθηκε το μακρινό 1932.

Η 16χρονη Τζάκι Εβάντσο, μία έφηβη ερμηνεύτρια της όπερας η οποία μάγεψε το κοινό για πρώτη φορά στο τηλεοπτικό σόου ταλέντων «America’s Got Talent» σε ηλικία 11 ετών.

Η εκκλησιαστική χορωδία Mormon Tabernacle Choir που αποτελείται από 360 άνδρες και γυναίκες. Σημειώνεται ότι μία από τις γυναίκες, η Τζεμ Σαμπερλίν, παραιτήθηκε από τη χορωδία για να μην τραγουδήσει για τον Τραμπ

Αρνητικά απάντησαν στην πρόσκληση της ομάδας Τραμπ οι εξής:

Ο ράπερ Κάνιε Ουέστ, ο οποίος ωστόσο δήλωσε σε μία συναυλία ότι θα ψήφιζε τον Τραμπ, ο Ελτον Τζον, ο ιταλός τραγουδιστής της όπερας, Αντρέα Μποτσέλι, ο μπασίστας των Kiss, Τζιν Σίμονς και η Ιντίνα Μέντζελ, τραγουδίστρια που έχει γίνει διάσημη για τον ρόλο της στο μιούζικαλ «Wicked»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...