330
Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετά πολίτες μετά το τέλος της προσευχής σε τέμενος στην Αγκυρα την περασμένη Παρασκευή | Reuters

Οριστικό: Στις 7-8 Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 15:18
Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετά πολίτες μετά το τέλος της προσευχής σε τέμενος στην Αγκυρα την περασμένη Παρασκευή
|Reuters

Οριστικό: Στις 7-8 Δεκεμβρίου η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 28 Νοεμβρίου 2017, 15:18

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της επίσκεψης του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, η οποία, όπως ανακοίνωσε επισήμως o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, θα γίνει στις 7-8 Δεκεμβρίου.

Στις δηλώσεις του ο αντiπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια και την επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα, πρόκειται ωστόσο για την πρώτη φορά που το κάνει με την ιδιότητα του Προέδρου και όχι με αυτή του Πρωθυπουργού, όπως στο παρελθόν.

«Ο Πρόεδρος μας είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας που επισκέπτεται την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια. Θεωρώ ότι η επίσκεψη αυτή θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα», εκτίμησε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αγνωστο παραμένει αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, στη Θράκη (όπως έκανε προ εβδομάδων ο κ. Τσαβούσογλου).

Στην ατζέντα της επίσκεψης θα είναι σίγουρα των θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών (την έκδοση των οποίων εξακολουθεί να ζητεί η Αγκυρα) και των υπόλοιπων υποστηρικτών του πραξικοπήματος που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, καθώς όπως έχει επισημάνει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα, έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα 995 άτομα  και πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιοι από αυτούς είναι γκιουλενιστές και ποιοι έχουν επωφεληθεί της κατάστασης.

Ενα ακόμη φλέγον θέμα είναι αυτό των προσφυγικών ροών, με την κατάσταση στα ελληνικά νησιά να θυμίζει ημέρες του 2015 και την ΕΕ να εξετάζει την ίδια ώρα το «πάγωμα» της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία εξαιτίας της απολυταρχικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν. Στην τελευταία συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έφτασε στο σημείο να αμφισβητεί τα στοιχεία για την αύξηση του αριθμού των προσφύγων-μεταναστών που φθάνουν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου (αλλά και την ίδια την πραγματικότητα).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι λίγους μήνες μετά την επίσκεψη Ερντογάν, τον Φεβρουάριο του 2018, συγκαλείται επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...