276
Με ένα αντιστρές μπαλάκι παίζουν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργαστήριο γλώσσας | REUTERS/Matthieu Alexandre/Pool

Ορεξη να’ χει ο Μακρόν: Γεύμα με τη Μέρκελ, δείπνο με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2017, 17:00
Με ένα αντιστρές μπαλάκι παίζουν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργαστήριο γλώσσας
|REUTERS/Matthieu Alexandre/Pool

Ορεξη να’ χει ο Μακρόν: Γεύμα με τη Μέρκελ, δείπνο με τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2017, 17:00

Το μεσημέρι γεύμα με την Ανγκελα Μέρκελ, το βράδυ δείπνο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Και ανάμεσά τους, ένα γαλλογερμανικό συμβούλιο και μία παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης (ημέρα ανεξαρτησίας της Γαλλίας). Δεν είναι απλό πράγμα να είσαι ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το πρωί της Πέμπτης ο γάλλος πρόεδρος υποδέχθηκε τη γερμανίδα καγκελάριο στο προεδρικό μέγαρο. Μαζί επισκέφθηκαν ένα εργαστήριο γλώσσας, βόρεια του Παρισιού, το οποίο οργανώνει ο Γαλλογερμανικός Οργανισμός για τη Νεολαία (ΟFAJ ) με στόχο την προώθηση της απασχόλησης των νέων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ηταν μια ευκαιρία για τον 49χρονο πολιτικό αρχηγό να επαναλάβει ότι σκοπεύει να αναδείξει «τη διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας στη χώρα του σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο».

Υστερα επέστρεψαν στο προεδρικό μέγαρο, ώστε να προεδρεύσουν στο 19ο γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο. Βασική θεματική του συνεδρίου ήταν η Ευρώπη και, όπως είχε προϊδεάσει σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ouest France», στόχος του γάλλου προέδρου ήταν να πείσει την καλεσμένη του, κυρία Μέρκελ, να κινητοποιηθεί για τη διόρθωση «των δυσλειτουργιών της Ευρωζώνης» ώστε να δοθεί στην Ευρώπη «η τύχη που της αξίζει».

Επιπλέον, στο συνέδριο, όπου παρευρέθηκαν και ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ καθώς και υπουργοί και από τις δύο κυβερνήσεις, συζήτησαν διεξοδικά για την ευρωπαϊκή άμυνα, την ασφάλεια και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ανάμεσα σε άλλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συσταθεί ένα πακέτο 45 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στην Ευρώπη και που ασχολούνται με περιβαλλοντολογικά και ενεργειακά ζητήματα καθώς και στην από κοινού κατασκευή πολεμικών αεροπλάνων. Το συμβούλιο έκλεισε με ένα επαγγελματικό γεύμα και μία συνέντευξη Τύπου.

Πριν προλάβει να πάρει ανάσα, άρχισε ο δεύτερος «γύρος». Ο κ. Μακρόν μετέβη στο Μέγαρο των Απομάχων για την επίσημη υποδοχή του αμερικανού προέδρου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...