821
Απογοήτευση από την νέα ήττα του Ολυμπιακού | REUTERS/Costas Baltas

Ολυμπιακός: «Βατερλό» στο γήπεδο, θρίαμβος στο ταμείο

Sportscaster Sportscaster 6 Δεκεμβρίου 2017, 14:29
Απογοήτευση από την νέα ήττα του Ολυμπιακού
|REUTERS/Costas Baltas

Ολυμπιακός: «Βατερλό» στο γήπεδο, θρίαμβος στο ταμείο

Sportscaster Sportscaster 6 Δεκεμβρίου 2017, 14:29

Η τελευταία πράξη του μαρτυρίου του Ολυμπιακού στους Ομίλους του Champions League ήταν ένα παιχνίδι – φάρμακο κατά της αϋπνίας. Η Γιουβέντους πήρε το «διπλό» (2-0) στο Φάληρο χωρίς να πατήσει γκάζι, χωρίς να κουράσει τέσσερα βασικά της στελέχη (Μπουφόν, Πιάνιτς, Μάντζουκιτς, Κιελίνι) εν όψει του ντέρμπι με την Ιντερ και χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά με ισοφάριση, παρά μόνο σε δύο περιπτώσεις (41′ και 82′). Νίκησε τόσο εύκολα, που ούτε η ίδια δεν το περίμενε.

Στο τέλος του αγώνα ο αντιπρόεδρος Σάββας Θεοδωρίδης είχε να πει στους «ερυθρόλευκους» οπαδούς δυό ανιστόρητα λόγια παρηγοριάς: «Σήμερα ο Ολυμπιακός στάθηκε αξιοπρεπέστατα κόντρα σε μια από τις καλύτερες ομάδες στον Κόσμο, μια από τις δύο τρεις καλύτερες. Ιδίως αυτές τις ομάδες, ο Ολυμπιακός ακόμη δεν μπορεί να τις φτάσει με τίποτα – αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος». Αλλά, ο κόσμος θυμάται.

Θυμάται ότι το 2014 (στο «Γ. Καραϊσκάκης») ο Ολυμπιακός είχε νικήσει τη Γιουβέντους (1-0), με γκολ του Κασάμι και «ήρωα» τον τερματοφύλακα Ρομπέρτο. Θυμάται ότι το 2003 (στη Ριζούπολη) ο Ολυμπιακός είχε χάσει (2-1), όμως μέχρι το 79′ το σκορ ήταν 1-1. Θυμάται ότι το 1999 (στο ΟΑΚΑ) ο Ολυμπιακός έφτασε πέντε λεπτά μακριά από τη νίκη που θα του έδινε την πρόκριση στους «4» του Champions League, όμως ένα τραγικό λάθος του Ελευθερόπουλου χάρισε στους Ιταλούς μία ανέλπιστη ισοφάριση. Θυμάται ότι, με εξαίρεση εκείνο το αλήστου μνήμης 7-0 στο παλιό «Ντελε Αλπι», τον Δεκέμβριο του 2003, ο Ολυμπιακός -ακόμη και στις ήττες του- έκανε τη «Γηραιά Κυρία» να υποφέρει. Με τον Ζιντάν και τον Ιντζάγκι στις δόξες τους, η Γιουβέντους είχε τρομάξει να τον νικήσει (2-1) στο Τορίνο.

2017-12-05T194239Z_1378765509_RC1C7A238260_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-OLY-JUV
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπορεί να χαμογελάει βλέποντας τα φετινά ταμεία του Ολυμπιακού

Η αλήθεια είναι πως η κλήρωση δεν του φέρθηκε καλά, του Πρωταθλητή Ελλάδας. Παρά την υπεραισιόδοξη δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη, ότι «η Ιστορία γράφεται απέναντι σε ομαδάρες», εκείνη τη μέρα όλοι συνειδητοποίησαν πως η 5η Δεκεμβρίου θα ήταν η ημερομηνία λήξης του εφετινού ταξιδιού του Ολυμπιακού στο Champions League. Στο Europa League, όμως; Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν ήταν η αντίπαλος που θα ήθελε να βρει μπροστά του, αλλά ούτε και το «θηρίο» που θα τον έτρεπε σε φυγή. Στο ranking των ευρωπαϊκών συλλόγων, οι Πορτογάλοι βρίσκονταν πολλές θέσεις χαμηλότερα. Ηταν μεγάλη έκπληξη -και πολύ οδυνηρή- το ότι, σε αυτή τη διπλή αναμέτρηση, ο Ολυμπιακός δέχτηκε έξι γκολ και τέσσερα δοκάρια. Το ότι παραδόθηκε αμαχητί, από τα πρώτα λεπτά του πρώτου αγώνα.

Η εξήγηση για το εφετινό «Βατερλό» του Ολυμπιακού στην Ευρώπη είναι προφανής, για όσους θέλουν να τη δουν. Η διοίκηση ενδιαφέρθηκε, πρωτίστως, για το ταμείο του συλλόγου – όχι για το πώς θα φτιάξει μια πραγματικά καλή ομάδα. Προσέλαβε έναν προπονητή, τον Μπέσνικ Χάσι, που είναι σπεσιαλίστας των καλοκαιρινών προκριματικών. Το (άκρως ανησυχητικό) παρακάτω του βιογραφικού του δεν την απασχόλησε, επειδή αυτή ήταν η απόλυτη προτεραιότητα: η είσοδος στους χρυσοφόρους ομίλους. Ο Χάσι έκανε ακριβώς αυτό που θα περίμενε όποιος είχε διαβάσει το παρελθόν του: επέλεξε παίκτες που γνώριζε από προηγούμενες ομάδες του (επειδή δεν θα τους έπαιρνε πολύ χρόνο να αντιληφθούν τι τους ζητούσε) και προτίμησε να ακολουθήσει μία light προετοιμασία, για να είναι όλοι «φρέσκοι» στα πρώτα, καθοριστικά, ματς της σεζόν. Το «μετά» δεν τον ενδιέφερε.

2017-12-05T214556Z_1333096454_RC19EE69E940_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-OLY-JUV
Αδοξο τέλος για την φετινή ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός μπήκε στους Ομίλους, όμως το «θαύμα» του Χάσι ήταν χτισμένο στην άμμο. Μία πρόχειρη ομάδα «μιάς χρήσης» και μία δύσκολη κλήρωση είναι συνδυασμός καταστροφικός. Το «μετά» ήρθε πολύ νωρίς. Εκείνη η εφιαλτική βραδιά που έζησε το «Γ. Καραϊσκάκης» στο πρώτο ματς με την Σπόρτινγκ σήμανε το τέλος του κοσσοβάρου τεχνικού, όμως η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη. Ο Τάκης Λεμονής κλήθηκε να διαχειριστεί ένα ρόστερ γεμάτο ανορθογραφίες. Ενα κακοσχηματισμένο και απροπόνητο σύνολο. Ο Ολυμπιακός δεν είχε προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, τη Γιουβέντους ή την Σπόρτινγκ, αλλά για να τα βγάλει πέρα με τη Ριέκα και την Παρτίζαν. Η αποστολή ήταν αδύνατη, ακόμη και για τον Γκουαρντιόλα.

Στα περισσότερα παιχνίδια τους, οι «ερυθρόλευκοι» απέπνεαν φόβο και σύγχυση. Ο ρεαλιστικός στόχος -που επιτεύχθηκε- ήταν να μην πάθουν κάποια πανωλεθρία, απ’ αυτές που καταδιώκουν έναν σύλλογο για χρόνια. Πήραν και ένα παράσημο: το 0-0 με την Μπαρτσελόνα στο Φάληρο. Αλλά, ως εκεί. Αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση έχοντας κατακτήσει μόνον αυτόν τον βαθμό, κάτι που αποτελεί το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα στα χρονικά του Champions League. Τερμάτισαν ουραγοί στον όμιλό τους για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Και σκόραραν μόλις τέσσερις φορές σε έξι αγώνες, πετυχαίνοντας όλα τους τα γκολ μετά το 85′, όταν, πια, τα παιχνίδια είχαν κριθεί.

Το ποδόσφαιρο είναι, εν πολλοίς, ένα δίκαιο σπορ. Ο Ολυμπιακός έβαλε στόχο τα μπόνους της UEFA, και τα κέρδισε. Θα εισπράξει -μίνιμουμ- 31 εκατομμύρια ευρώ. Συν τα έσοδα από τα περίπου 150.000 εισιτήρια που διατέθηκαν, στο σύνολο, για τους πέντε εντός έδρας αγώνες του (στους προκριματικούς και στον όμιλο). Παραμέλησε την ομάδα του, και το πλήρωσε. Για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια δεν θα είναι παρών στη χειμερινή κλήρωση των Κυπέλλων Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...