364
Βαθύ μπλε γύρω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Αστέρα Βουλιαγμένης | .

Επισήμως σε Αραβες και Τούρκους ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 16:01
Βαθύ μπλε γύρω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα στον Αστέρα Βουλιαγμένης
|.

Επισήμως σε Αραβες και Τούρκους ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2016, 16:01

Επεσαν οι υπογραφές για μία συμφωνία που «έπεσε» πάνω σε αρκετά εμπόδια, μέχρι να ολοκληρωθεί επισήμως, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι οι διεργασίες για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης είχαν αρχίσει το 2015. Τελικά, το 90% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε. πέρασε στην Apollo Investment Holdco (θυγατρική της πλειοδότριας εταιρείας του σχετικού διαγωνισμού, Jermyn Street Real Estate Fund IV, που ελέεγχεται από αραβικά κεφάλαια και τον τουρκικό όμιλο Dogus) η οποία κατέβαλε συνολικά 393.152.844 ευρώ. Τη συμφωνία υπέγραψαν η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ –καθώς το 21,23% της Αστήρ ανήκει στο Ταμείο- της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και της Apollo.

«Το τελικό θετικό αποτέλεσμα για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης εκτός από μία σημαντική επενδυτική συμφωνία είναι και ένα δείγμα εποικοδομητικής και παραγωγικής συνεργασίας όλων των φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ, Λούκα Κατσέλη, τόνισε ότι η σημασία της πώλησης του μεριδίου έχει ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό: «Την απεμπλοκή από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ο τουριστικός-ξενοδοχειακός κλάδος, και την αταλάντευτη προσήλωση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της». Όπως είπε, «η πώληση του Αστέρα ενισχύει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα της Εθνικής».

Πράγματι, πακέτα των μετοχών που κατείχε η Εθνική και αντιστοιχούν στο 67,23% της Αστήρ Παλλάς πέρασαν στην Apollo Investment μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντί 298,7 εκ. ευρώ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της ΕΤΕ για το β’ τρίμηνο του 2016 αυξάνεται περίπου κατά 46 μονάδες βάσης, όπως πληροφορεί η ΕΤΕ. Η τράπεζα θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη συναλλαγή ώστε να μειώσει περαιτέρω την χρηματοδότησή της από το μηχανισμό Εκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»), με θετική επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησής της.

Στις αρχές του Μαρτίου του 2015, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε μπλοκάρει την πώληση του Αστέρα. Η ένσταση αφορούσε στη δημιουργία μονοκατοικιών στο Μικρό Καβούρι. Υστερα από σχεδόν έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2015, επανακατατέθηκε βελτιωμένο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ για νέα νομοπαρασκευαστική επεξεργασία. Και τον Ιούλιο το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ενέκρινε το σχέδιο για την εκποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...