Οι New York Times για το V – selfie, το L’Obs για τον ολοένα δεξιότερο Μακρόν, ο Guardian για τους λαϊκιστές της Ιταλίας και το κίνημα κατά των εμβολίων και ξανά οι New York Times για...
  • The New York Times

    Αλλο πάλι και τούτο, τo V-Selfie γίνεται μόδα

    Ηταν ανήμερα των Ευχαριστιών και ο Ματ Σίλβερ καθόταν γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του όταν έλαβε ένα μήνυμα από την κατά έναν χρόνο νεότερη σύντροφό του. «Ηταν η πρώτη φορά που χωριζόμασταν» προσδιόρισε ο ίδιος, μιλώντας στην αμερικανίδα συγγραφέα Λόρεν Στόουβερ, για να της αποκαλύψει στη συνέχεια πως «ένα ολόγυμνο αιδοίο πετάχτηκε στην οθόνη του».

    Ο 33χρονος, σήμερα, Ματ Σίλβερ, σεναριογράφος στο επάγγελμα, έλαβε το πρώτο του V-Selfie (Vulva ή και Vagina Selfie, Σέλφι του Αιδοίου ελληνιστί) πριν από μια οκταετία. Την πρωτιά θα λέγαμε πως επίσημα την κατέχουν οι άνδρες, καθώς φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται τα απόκρυφά τους έχουν αποστείλει μεταξύ άλλων -μας πληροφορεί η Στόουβερ στις σελίδες των New York Times– ο πρώην βουλευτής Αντονι Βάινερ, ο  μουσικός Κάνιε Γουέστ και πολλοί διάσημοι αθλητές.

    Η συγκεκριμένη πρακτική μεταξύ των ανδρών κατέληξε, πλέον, να είναι τόσο κοινότοπη που χλευάζεται μαζικά από τα μέλη της παγκόσμιας κοινότητας του Διαδικτύου. «Το V-Selfie, όμως, είναι ενδεχομένως λιγότερο επίμονο. Είτε μέσω εφαρμογών αναζήτησης συντρόφων είτε μέσω μηνυμάτων, (τα V-Selfie) αποστέλλονται για να δημιουργήσουν μια αίσθηση επιθυμίας και οικειότητας. Αποτελούν ένα μήνυμα πόθου και υποσχέσεων μεταξύ εραστών που δεν είναι μαζί» υποστηρίζει η Στόουβερ.

    Είναι «σαν να δίνεις ένα μέρος του εαυτού σου», πρόσθεσε ο Ματ Σίλβερ, αποκαλύπτοντας πως η νέα (εξ αποστάσεως κατά βάση) σύντροφός του με την οποία γνωρίστηκαν στο Tinder, χρειάστηκε επτά μήνες έως ότου να αισθανθεί άνετα και να του στείλει την πρώτη V-Selfie της σχέσης τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα V-Selfies της συντρόφου του είναι «τολμηρά, θαρραλέα, ωραία, εκθαμβωτικά και σαγηνευτικά», ειδικά όταν συνοδεύονται από μια ιστορία και βασίζονται σε κάποια προηγούμενη συζήτηση που λειτούργησε ως αφορμή για την αποστολή τους. «Δεν είναι απλώς μια εικόνα. Εκφράζει ένα στοιχείο εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.

    Για την 25χρονη Φρέντα, μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤ, τα V – Selfies «σου δίνουν θάρρος και σε βοηθούν να αποδεχθείς και να αγαπήσεις κάθε μέρος του σώματός σου». Φωτογραφία: Shutterstock
  • L’ Obs

    Ολο και δεξιότερα ο Μακρόν, παρά την πτώση στις δημοσκοπήσεις

    Κατά πόσον η παρουσία της Εθνικής Γαλλίας στον μεγάλο κυριακάτικο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο τρόπος με τον οποίο πανηγύρισε το γκολ της πρόκρισης ο Εμανουέλ Μακρόν θα συμβάλουν στη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του, δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς. Αλλά είναι αδιαμφισβήτητο πως ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν είναι πλέον ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των συμπατριωτών του, δεδομένου ότι μόλις το 32% των πολιτών δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του.

    Οι Γάλλοι εμφανίζονται ιδιαίτερα αυστηροί στην κρίση τους: δίνουν στον Μακρόν 5,74 (στα δέκα) για την «προάσπιση της εικόνας της Γαλλίας στο εξωτερικό», 5,10 για τον «εκσυγχρονισμό της χώρας», 4,69 για τις «πολιτικές ασφαλείας» που εφαρμόζει,  4,45  στο μέτωπο των εργασιακών και μόλις 3,74 στη διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών.Στον πυρήνα του, όμως, το πρόβλημα έγκειται -υποστηρίζει ο Σιλβέν Κουράζ στο L’Obs– ότι ο γάλλος ηγέτης «δείχνει να είναι δέσμιος της εικόνας που τον αναδεικνύει ως “πρόεδρο των πλουσίων” ο οποίος αδιαφορεί για την προστασία των πιο ευάλωτων. Το οποίο, στη χώρα των Αβράκωτων, ισοδυναμεί με μηδέν».

    Αλλά εάν υπάρχουν κάποιοι, όπως οι σοσιαλιστικής καταγωγής βουλευτές του κινήματός του «La République en Marche», που πιστεύουν πως η αρνητική κοινή γνώμη για τα πεπραγμένα του, θα ωθήσουν τον Μακρόν να«εξισορροπήσει προς τα αριστερά» τις πολιτικές του, θα απογοητεύσουν. Στην καλύτερη περίπτωση ο Μακρόν θα προβεί σε κάποιες υποτυπώδεις αλλαγές όσον αφορά τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση της φτώχειας και τα νοσοκομεία της Γαλλίας, αλλά μετά θα εστιάσει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

    Το ζήτημα είναι, αναφέρει ο Κουράζ, πως «από την εκλογή του και έπειτα, ο Μακρόν είναι πεπεισμένος ότι η επέλαση του μακρονισμού θα λάβει χώρα στη Δεξιά, γιατί προς αυτήν την κατεύθυνση μετακινείται η κοινή γνώμη. Οι μελέτες που επιβεβαιώνουν τη σκλήρυνση της στάσης των Γάλλων όσον αφορά το Προσφυγικό και την ταυτότητά τους, δικαιώνει τη στρατηγική του. Η ηθική Αριστερά θορυβείται; Το μόνο που κάνει είναι να προσφέρει στο Ελιζέ τη δυνατότητα να εκφράζει την πυγμή του». 

    Ο ίδιος μπορεί να εμφανίζεται περιχαρής για τις επιτυχίες της εθνικής Γαλλίας, οι Γάλλοι, ωστόσο, δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τον Εμανουέλ Μακρόν. Φωτογραφία: REUTERS/Toru Hanai
  • The Guardian

    Οι λαϊκιστές της Ιταλίας και η ενίσχυση του κινήματος κατά των εμβολίων

    Οι περισσότεροι τον κατηγόρησαν ότι εργάζεται για λογαριασμό των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να ευχηθούν ακόμα και να αρρωστήσει το παιδί του. Τι έκανε, όμως, ο Ιβάν Ζάιτσεφ, ο ρωσικής καταγωγής παίκτης της εθνικής ομάδας βόλεϊ της Ιταλίας, ώστε να βρεθεί στο στόχαστρο οργισμένων χρηστών του διαδικτύου;

    Ανάρτησε στο Instagram μια φωτογραφία που απεικονίζει τον ίδιο, δίπλα στην κόρη του, ηλικίας μόλις επτά μηνών, λίγο μετά το πρώτο της εμβόλιο. «Ήθελα να μοιραστώ τη συγκεκριμένη στιγμή και να συγχαρώ την κόρη μου καθώς και να καθησυχάσω άλλους γονείς», εξήγησε ο ίδιος, μιλώντας στον Guardian«Συνειδητοποιώ ότι είμαι ένα δημόσιο πρόσωπο και πως ότι κάνω έχει συνέπειες, αλλά αυτό δεν το περίμενα».  

     Παρά την οργή του ο Ζάιτσεφ δεν προέβη στην καταγγελία του συμβάντος, αλλά τα μέλη της ιταλικής ταχυδρομικής αστυνομίας που έχουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης και του νόμου στο Διαδίκτυο, έχουν ξεκινήσει ήδη να αναζητούν τους θύτες αυτής της αδικαιολόγητης μαζικής επίθεσης που δέχτηκε ο ολυμπιονίκης (με τα χρώματα της Ιταλίας) επαγγελματίας αθλητής.

    Γιατί κατά πάσα πιθανότητα είναι ακτιβιστές του «μικρού αλλά επιθετικού» κινήματος κατά των εμβολιασμών, «το οποίο έλαβε νέα ώθηση από την άνοδο στην εξουσία ενός λαϊκιστικού συνασπισμού που εμφανίζεται επιφυλακτικός» όσον αφορά την ανάγκη των εμβολιασμών. Μερικές ημέρες αφότου ο Ζάιτσεφ ανάρτησε την επίμαχη φωτογραφία στο Διαδίκτυο, η νέα υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Τζούλια Γκρίλο, ανακοίνωσε ότι οι γονείς δεν υποχρεούνται, πλέον, να προσκομίζουν στα σχολεία ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί ότι τα παιδιά τους έχουν εμβολιαστεί.

    Πριν από έναν χρόνο η προκάτοχος της Γκρίλο, Μπεατρίτσε Λορεντσίν, είχε καταστήσει υποχρεωτικό με νόμο τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών πριν από την εγγραφή τους στα δημόσια σχολεία. Ενδεχομένως γιατί πέρυσι στη Ιταλία διοργανώνονταν ακόμη και «πάρτι ιλαράς» ούτως ώστε να μπορέσουν οι γονείς να εκθέσουν τα παιδιά τους στην ασθένεια και να ανοσοποιηθούν αυτά με φυσικό τρόπο. Πέρυσι επίσης καταγράφηκαν 4.885 κρούσματα της ασθένειας στην Ιταλία. Πάντως, καθώς η νέα (ακρο)δεξιολαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας εξετάζει την αναθεώρηση του νόμου, η υπουργός (και γιατρός) Γκρίλο ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει ότι η απόφασή της αποσκοπεί στην ταχύτερη ένταξη των παιδιών στο σχολείο και τη διευκόλυνση των γονιών.

     Σύμφωνα με τον Ρομπέρτο Μπουριόνι, καθηγητή Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Vita-Salute San Raffaele του Μιλάνου «η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς στην Ιταλία είναι ανάλογη με της Ναμίμπια». Φωτογραφία: Shutterstock 
  • The New York Times

    E-Waste: οικονομική ευκαιρία ή εστία μόλυνσης;

    Μετά την έφοδό τους σε μια μάντρα στα προάστια της Μπανγκόκ, τον περασμένο Μάιο, τα μέλη της Βασιλικής Αστυνομίας της Ταϊλάνδης εντόπισαν αδήλωτους εργαζόμενους από το Λάος και τη Μιανμάρ να επιδίδονται σε επικίνδυνες εργασίες όντας εκτεθειμένοι σε σύννεφα τοξικού καπνού και σκόνης, όπως, άλλωστε, όλοι όσοι εργάζονται στις κατώτερες βαθμίδες του παράνομου αλλά άκρως επικερδούς παγκόσμιου εμπορίου, όχι ηρωίνης ή μεθαμφεταμίνης, αλλά παλιών υπολογιστών, ηλεκτρικών καλωδίων και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

    «Και κατά πάσα πιθανότητα μεγάλο μέρος όλων αυτών των ηλεκτρονικών αποβλήτων (e-waste) έφτασαν εκεί από μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Μπρουκ Λάρμερ στους ΝewYork Times, επισημαίνοντας πως η συνολική ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά την υφήλιο αυξάνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία απορριμμάτων.

    Το 2016, σύμφωνα με το ινστιτούτο μελετών United Nations University η συνολική συγκέντρωση ηλεκτρονικών απόβλητων άγγιξε τους 50 εκατομμύρια τόνους, «ποσότητα αρκετή ώστε να γεμίσουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο νταλίκες 18 τροχών που εκτείνονται από τη Νέα Υόρκη έως την Μπανγκόκ και αντίστροφα. Έως το 2021, η συνολική ετήσια ποσότητα εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τους 57 εκατομμύρια τόνους».

    Αλλά η δραματική αύξηση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, σημειώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος, αναδεικνύει τη διπλή, τρόπον τινά, υπόστασή τους, καθώς αποτελούν, ταυτόχρονα, απειλή για το περιβάλλον και (δυνητικά) οικονομικό πόρο. Γιατί πέρα από μόλυβδο, υδράργυρο ή άλλες τοξικές ουσίες, οι φορητοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα εμπεριέχουν επίσης πολύτιμα στοιχεία όπως χρυσό, ασήμι και χαλκό.

    Ωστόσο, μόλις το 20% της συνολικής ποσότητας των ηλεκτρονικών αποβλήτων ανά την υφήλιο συλλέγεται και παραδίδεται σε ειδικά κέντρα ανακύκλωσης. Όσον αφορά το πού καταλήγει το υπόλοιπο 80%, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστο. Σίγουρα, πάντως, ένα μέρος εξάγεται «διακριτικά» χώρες της Ασίας και, ειδικά, στην Κίνα όπου έως και πέρυσι κατέληγε το 70% των επεξεργασμένων ηλεκτρονικών αποβλήτων όλου του κόσμου.

    Κάθε Αμερικανός πολίτης κάθε χρόνο παράγει κατά μέσο όρο 20 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων. Φωτογραφία: Uriel Sinai/Getty Images/Ideal Images

     




text
  • Επρεπε να φέρουν Ισραηλινούς και Ιρανούς στην αφή της φλόγας


    16 Απριλίου 2024, 14:30