546
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (αριστερά) με την Ανγκελα Μέρκελ | REUTERS/Fabrizio Bensch

Το σχέδιο Σόιμπλε για το ευρώ μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2016, 14:03
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας (αριστερά) με την Ανγκελα Μέρκελ
|REUTERS/Fabrizio Bensch

Το σχέδιο Σόιμπλε για το ευρώ μετά το Brexit

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2016, 14:03

Την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρίσκονται στις Βρυξέλλες και συζητούν για το πολιτικό κομμάτι της μετά Brexit εποχής στην Ευρώπη, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt φέρνει στο φως το φερόμενο ως σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το οικονομικό μέλλον της Ευρωζώνης.

Και με βάση τα όσα σκέφτεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τις χώρες που συμμετέχουν στη νομισματική ένωση.

Η μελέτη εκπονήθηκε από τους συνεργάτες του Σόιμπλε και έχει τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο». Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν κατάλογο πιθανών μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Ενωσης των «27» και της Ευρωζώνης. Στην παρούσα φάση, όμως, και δεδομένης της υπερπληθώρας προτάσεων που γίνονται για «περαιτέρω κοινοτικοποίηση της νομισματικής ένωσης», ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει ακόμη να δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του, προκειμένου να επέλθει και πάλι ηρεμία στη σχετική συζήτηση, σχολιάζουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλείται η Handelsblatt.

Λογικό, στις Βρυξέλλες την ίδια στιγμή γίνεται ο κακός χαμός με τους ηγέτες των κρατών-μελών να προσπαθούν να ορίσουν το μονοπάτι στο οποίο θα βαδίσουν από εδώ και στο εξής. Κανείς δεν θέλει να βάλει επιπλέον εμπόδια. Οπότε όλα μένουν σε επίπεδο φημολογίας.

Πιο αυστηροί κανόνες

Σύμφωνα με έναν από τους κεντρικούς άξονες του εν λόγω σχεδίου, «οι χώρες-μέλη δεν θα πρέπει να απαλλαγούν από την ευθύνη για σταθερούς προϋπολογισμούς και τις φιλικές προς την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Στο πλαίσιο αυτό ο Σόιμπλε ζητά την αξιόπιστη τήρηση των κανόνων για το χρέος, δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του δημοσιονομικού συμφώνου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να απορρίπτει και ένα «δικαίωμα απόρριψης» των προσχεδίων προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές επιταγές για το έλλειμμα.

Οι σύμβουλοι του Σόιμπλε προτείνουν ανακατανομή των ρόλων μέσα στην Ενωση. Η Κομισιόν αναμένεται να υποβαθμιστεί όσων αφορά τον έλεγχο των όσων γίνονται στην Ευρωζώνη και θα ασχολείται με το πολιτικό σκέλος

Επιπλέον, θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. Η υλοποίηση των λεγόμενων «ειδικών ανά χώρα συστάσεων» θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, αναφέρεται στο έγγραφο. Σε αντίθεση με τα όσα προκρίνουν Ρώμη και Παρίσι λοιπόν, η γερμανική πλευρά δεν προτείνει τη σύσταση ενός νέου ταμείου, αλλά την αξιοποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ερχεται νέο όργανο επιτήρησης

Αλλά τα πράγματα δεν σταματάνε εκεί. Οι σύμβουλοι του Σόιμπλε προτείνουν ανακατανομή των ρόλων μέσα στην Ενωση. Η Κομισιόν αναμένεται να υποβαθμιστεί όσων αφορά τον έλεγχο των όσων γίνονται στην Ευρωζώνη, μιας και όπως τονίζει το επιτελείο του γερμανού υπουργού το «τελευταίο διάστημα λειτουργεί περισσότερο πολιτικά». Ουσιαστικά, θεωρούν πως θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από το ρόλο του «θεματοφύλακα των συνθηκών». Αυτό θα σήμαινε ότι η επιτήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών θα πραγματοποιούταν από μια ανεξάρτητη Αρχή και όχι από έναν επίτροπο. Μόλις πρόσφατα ο Σόιμπλε επέκρινε την Κομισιόν για «πέραν του δέοντος επιείκεια στην ερμηνεία του συμφώνου σταθερότητας». Μια ακόμη πρόταση προβλέπει τη μείωση του αριθμού των επιτρόπων.

Και όσον αφορά τον ΕSM, ο Σόιμπλε θέλει να έχει ισχυρότερο ρόλο. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορούσε να αναλαμβάνει όλο και περισσότερο το ρόλο της Τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη όταν ξέσπασε η ευρωκρίση, ο Β. Σόιμπλε είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Επιπλέον προτείνεται να συνδέεται η παροχή βοήθειας από τον ESM με μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας που υπάγεται στον μηχανισμό βοήθειας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...