537
Χαμόγελα, καλή διάθεση, με φόντο τις Βρυξέλλες | IntimeNews / © European Union

Τσακαλώτος διαψεύδει Τσακαλώτο: Μόνο «τεχνική» η καθυστέρηση στη δόση των €2,8 δισ.

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 17:39
Χαμόγελα, καλή διάθεση, με φόντο τις Βρυξέλλες
|IntimeNews / © European Union

Τσακαλώτος διαψεύδει Τσακαλώτο: Μόνο «τεχνική» η καθυστέρηση στη δόση των €2,8 δισ.

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 17:39

Ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης στην εκταμίευση της -ύψους 2,8 δισ. ευρώ- υποδόσης άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας τη Δευτέρα στο πρακτορείο Bloomberg.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες πριν από τη συνάντηση με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε πως «εάν υπάρξει καθυστέρηση, θα πρόκειται για καθυστέρηση ημερών, όχι εβδομάδων». «Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέρει για να συζητήσουμε την πρόοδο προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Καμία καθυστέρηση δεν θα σημειωθεί στην εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, έσπευσαν να διευκρινίσουν έπειτα συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ της Δευτέρας, να εκτονώσουν τις ανησυχίες που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου.

Κατά τις ίδιες πηγές, η μόνη καθυστέρηση που θα μπορούσε να υπάρξει, θα ήταν τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα χρονικά περιθώρια για την έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου στενεύουν. Εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση καλείται να εκπληρώσει 20 προαπαιτούμενα, και άλλα 15 το αργότερο ως τις 31 Οκτωβρίου.

Αυτή, άλλωστε, ήταν και η «ταμπακιέρα» της συνάντησης με τον Μοσκοβισί: να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα, που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, προκειμένου -στη συνέχεια- να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος. Αυτό επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί.

Η συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον κ. Μοσκοβισί, επικεντρώθηκε σε τρία θέματα.

Πρώτον, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους και για την εμπλοκή του ΔΝΤ. Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Τρίτον, οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν από το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι δύο πλευρές κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα ορόσημα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο. Για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο EuroWorking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Εξάλλου, όπως τόνισαν καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...