249
|

Ο Μπουκόφσκι στις τράπεζες

Ο Μπουκόφσκι στις τράπεζες

H επίτευξη συμφωνίας μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και της ΟΤΟΕ, για νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΣΣΕ) είναι σημαντική προφανώς και για τις δύο πλευρές, για λόγους που γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον. Υπάρχει, ωστόσο, κάτι στη συμφωνία αυτή, που κατά τη γνώμη μου υπερβαίνει το στενό πλαίσιο συμφερόντων κι ενδιαφερόντων των εμπλεκομένων. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ότι οι δύο βραχίονες ενός μεγάλου κι εξαιρετικά σοβαρού τμήματος της αγοράς (η ομαλή λειτουργία του οποίου επιδρά αποφασιστικά στο σύνολο της οικονομίας) αποφάσισαν να αφήσουν πίσω το παρελθόν και -επιτέλους- να προσεγγίσουν με ρεαλιστικούς όρους και συναίσθηση ευθύνης το μέλλον: η διάρκεια της νέας ΣΣΕ εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2015.

Η αποτίμηση των όρων της νέας ΣΣΕ δεν είναι αντικείμενο του παρόντος, η απλή όμως ανάγνωση κι όσων απλώς αναφέρονται στο δελτίο Τύπου της ΟΤΟΕ αρκεί για να πάρει κανείς μια ιδέα της συμφωνίας και να εκτιμήσει τον βαθμό επίγνωσης της πραγματικότητας και των κρίσιμων συνθηκών κι από τα δύο μέρη. Θα βρεθούν ίσως κάποιοι έτοιμοι να κακίσουν τους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ για «αμυντικό πνεύμα», όμως θα έρθουν δεύτεροι αφού η ίδια η ΟΤΟΕ δεν το αποκρύπτει.

Η συμφωνία εγκρίθηκε από την ΟΤΟΕ. Και έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση που ο Τσαρλς Μπουκόφσκι -σε άλλες εποχές και συνθήκες και για άλλους λόγους- έδειξε: Πριν σκοτώσεις κάτι πρέπει να 'χεις κάτι καλύτερο για να το αντικαταστήσεις. 

*Εγκρίθηκε η σσε των τραπεζών απο το γενικό συμβούλιο της οτοε και 14/5 υπογράφεται

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News