462
Μία μητέρα με τα παιδιά της στην Ειδομένη | REUTERS/Marko Djurica

ΟΗΕ/ Οχι σε επαναπροωθήσεις χωρίς εξέταση αιτήσεων για άσυλο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2016, 23:55
Μία μητέρα με τα παιδιά της στην Ειδομένη
|REUTERS/Marko Djurica

ΟΗΕ/ Οχι σε επαναπροωθήσεις χωρίς εξέταση αιτήσεων για άσυλο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2016, 23:55

Σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητα της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, θέτει αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 17ης Μαρτίου οι επαναπροωθήσεις θα αρχίσουν από τη Δευτέρα, αλλά ήδη υπάρχουν επιφυλάξεις για το πόσο αποτελεσματικές θα είναι αλλά και για τη νομιμότητα των διαδικασιών.

Ο Πίτερ Σάδερλαντ, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την διεθνή μετανάστευση και την ανάπτυξη, τονίζει ότι η μετεγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων, χωρίς να εξετάζονται πρώτα οι αιτήσεις για άσυλο που τυχόν έχουν υποβάλλει, συνιστά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Σε δηλώσεις του στο Radio 4 του BBC, ο Σάδερλαντ εμφανίζεται απόλυτος ότι το πρόγραμμα είναι παράνομο και εκθέτει δύο θεμελιώδεις, όπως τους χαρακτηρίζει, λόγους για αυτό.

Πρώτον, είναι παράνομες οι μαζικές επαναπροωθήσεις  χωρίς να τηρούνται τα δικαιώματα όσων υποστηρίζουν ότι είναι πρόσφυγες.

Δεύτερον, τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών πρέπει να γίνουν απόλυτα σεβαστά και στη χώρα όπου θα μετακινηθούν, δηλαδή την Τουρκία. Θα πρέπει να υπάρξουν, συνέχισε ο Σάδερλαντ, «επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα σταλούν ξανά στη Συρία ή στο Αφγανιστάν ή από όπου αλλού είναι».

Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους σύρους πρόσφυγες και κάθε μέρα γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής, υποστηρίζει αξιωματούχος της Διεθνούς Αμνηστίας

Εντωμεταξύ, την Παρασκευή η Διεθνής Αμνηστία τόνιζε ότι η Τουρκία εδώ και μήνες προωθεί ξανά στη Συρία εκατοντάδες σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται το έδαφός της.

Οι επαναπροωθήσεις γίνονται σε ομάδες των 100 και περιλαμβάνουν και παιδιά και έγκυες γυναίκες, βάζοντας τους σε κίνδυνο για τη ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς που στέλνονται πίσω είναι και ασυνόδευτα παιδιά.

Συνοψίζοντας την θέση της Αμνηστίας, ο Τζον Νταλχούιζεν, επικεφαλής του οργανισμού για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία, τονίζει ότι «οι ηγέτες της ΕΕ στην απελπισία τους να σφραγίσουν τα σύνορα σκόπιμα αγνόησαν το πιο απλό στοιχείο: ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τους σύρους πρόσφυγες και κάθε μέρα γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής».

Το σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα προβλέπει ότι σχεδόν όλοι οι αιτούμενοι άσυλο θα μεταφέρονται στην Τουρκία. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θα δέχεται (σε αναλογία 1 αποχώρηση προς 1 αποδοχη) κάθε άτομο που δεν θα επιχειρήσει να μπει στην Ενωση παράνομα . Η επιτυχία του σχεδίου -που εκ των προτέρων δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη- βασίζεται και στην δυνατότητα των ελληνικών Αρχών να μετακινήσουν μέσα σε μικρό διάστημα χιλιάδες ανθρώπους και στην δυνατότητα της Τουρκίας να αποδείξει ότι είναι ασφαλής χώρα, σημειώνει η Guardian.

Ενόψει της εφαρμογής έχουν  αυξηθεί η ένταση ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, ειδικά αυτούς που βρίσκονται σε χώρους στα νησιά. Αργά την Πέμπτη προς Παρασκευή έγιναν επεισόδια σε χώρους κράτησης στη Χίο ενώ την Παρασκευή εκατοντάδες άτομα που ήταν μέσα σε χώρους φιλοξενίας έκοψαν την περίφραξη και έφυγαν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...