446
Ο Νάιτζελ Φάρατζ σε δηλώσεις του μπροστά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιστροπής στις 8 Ιανουαρίου | REUTERS/Francois Lenoir

Οι Βρετανοί στον αστερισμό ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 14:31
Ο Νάιτζελ Φάρατζ σε δηλώσεις του μπροστά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιστροπής στις 8 Ιανουαρίου
|REUTERS/Francois Lenoir

Οι Βρετανοί στον αστερισμό ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2018, 14:31

Με την απατηλά απλή δικαιολογία ότι «πρέπει να κλείσουμε αυτό το θέμα», ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην επικεφαλής του UKIP και ένας από τους πρωτεργάτες της εκστρατείας για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ξαναέφερε στην επικαιρότητα το θέμα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί ξανά κάλπες; Δεν ψήφισαν οι Βρετανοί το 2016, έστω διχασμένοι, ανάμεσα στην παραμονή και την έξοδο;

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, με τις συνομιλίες με την ΕΕ να πηγαίνουν με βήμα σημειωτόν και τα επιχειρήματα για την αποχώρηση να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, η προοπτική μίας ακόμη προσφυγής στον λαό κινητοποιεί και τις δύο πλευρές.

Οσο και αν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι διαψεύδει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί και νέο δημοψήφισμα, η πιθανότητα παραμένει – και όχι μόνο γιατί το λένε τα στοιχηματικά γραφεία που μετά την πρόταση Φάρατζ κατέβασαν τις αποδόσεις, όπως γράφει ο Guardian.

Οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ βλέπουν βέβαια με έκδηλη ικανοποίηση την πρόταση του Φάρατζ.

Από την ημέρα του δημοψηφίσματος δεν έπαψαν να υποστηρίζουν ότι τα επιχειρήματα υπέρ της εξόδου ήταν ψέματα και υπερβολές που παρέσυραν ένα ολόκληρο λαό σε μια περιπέτεια την οποία θα μετανιώσει πικρά – αν δεν το έχει κάνει ήδη.

Για μέρος των Εργατικών θα είναι εξάλλου μια καλή διέξοδος για να αλλάξουν θέση και να πουν το «ναι» στην εκ νέου προσφυγή στη λαϊκή βούληση. Πάντως, για την ηγεσία του κόμματος δεν τίθεται θέμα δεύτερης προσφυγής.

Βέβαια η πρόταση του Φάρατζ κάθε άλλο παρά τον χαρακτήρα μεταστροφής είχε.

Ο πρώην ηγέτης του UKIP θέλει με ένα αποφασιστικό «όχι στην ΕΕ» να σφραγίσει τις συνομιλίες και να κάνει να σωπάσουν οι υπέρμαχοι της παραμονής. Τον ενοχλούν «όλοι αυτοί οι Μπλερ και οι Κλεγκ που δεν το βάζουν κάτω και συνέχεια μουρμουρίζουν και παραπονιούνται».

Αργότερα, γράφοντας για την Telegraph, έκανε ένα βήμα πίσω προειδοποιώντας τους υποστηρικτές του Brexit να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο «μιας τελευταίας δραματικής μάχης».

dailymirror
«Φάρατζ: “Θέλω δεύτερο δημοψήφισμα», αλλά η έρευνα της Mirror αποκαλύπτει ότι τώρα είναι 55% παραμονή, 45% αποχώρηση»

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άλλοι Brexiters είδαν με καλό μάτι την πρόταση του Φάρατζ. Η Daily Mirror, από τις πλέον φανατικά αντιευρωπαϊκά έντυπα, υπενθυμίζει ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα ασφαλές προβάδισμα στην παραμονή στην ΕΕ.

Αν τα πράγματα φτάσουν ως εκεί, η καλύτερη στιγμή ίσως είναι λίγο πριν τη λήξη της περιόδου αποχώρησης τον Μάρτιο του 2019.

Το ερώτημα θα μπορούσε να αφορά αν αποδέχονται οι πολίτες τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ή η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει πριν κλείσει κάποια συμφωνία. Άλλο ένα ενδεχόμενο προσφυγής σε νέο δημοψήφισμα θα είναι η απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της συμφωνίας. Ο Guardian μιλά ακόμη και για εκλογές με διακύβευμα το Brexit!

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...