Η Repubblica για το ποιοι χαίρονται για την Λεπέν / Η Corriere della Sera για τη γενναία αποκάλυψη ενός μοντέλου / Η Figaro για τα πολιτικά πάθη που διαλύουν οικογένειες / Και η Washington Post...
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Ανάλυση / Οι τρομοκράτες, «Δούρειος Ιππος» της Λεπέν;

    «Οι τρομοκράτες θέλουν να νικήσει η Μαρίν Λεπέν. Αλλά δεν θα νικήσουν ούτε αυτοί ούτε εκείνη». Ο γάλλος συγγραφέας Μαρέκ Αλτέρ (βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά) δεν έχει καμία αμφιβολία μετά τη χθεσινοβραδινή επίθεση στη λεωφόρο Ηλυσίων: «Η Χάνα Αρεντ έλεγε ότι για να καταλάβεις τον εχθρό σου, πρέπει να καταλάβεις τον εαυτό σου. Αυτή η φράση μου έδωσε το κλειδί για να καταλάβω τι συμβαίνει: είναι σαφές ότι οι τρομοκράτες θέλουν να νικήσει η Λεπέν. Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου είναι ο Δούρειος Ιππος τους γιατί αυτό που θέλουν είναι να ενσπείρουν το μίσος και τον ρατσισμό στη γαλλική κοινωνία. Ο στόχος τους είναι να ενισχυθεί ο ακροδεξιός εξτρεμισμός ώστε να αποκτήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους περισσότερους οπαδούς» λέει στη Repubblica.

    Ο διεθνής Τύπος δεν έχει καμία αμφιβολία ως προς το ποιος επωφελείται: «Η επίθεση αυξάνει τις πιθανότητες της Λεπέν που ήδη κυριαρχεί στις γαλλικές εκλογές» είναι ο τίτλος της ισραηλινής Haaretz  που επισημαίνει ότι «η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για την υποψήφια της άκρας Δεξιάς».

    Στον φόβο ότι η ανταλλαγή πυροβολισμών θα επηρεάσει τον α’ γύρο των εκλογών αναφέρεται και ο Guardian: «Η ασφάλεια – σημειώνει η βρετανική εφημερίδα – είναι ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους γάλλους ψηφοφόρους μαζί με την ανεργία και τον πληθωρισμό». Και οι New York Times υπενθυμίζουν ότι «εδώ και εβδομάδες οι αναλυτές επαναλάμβαναν ότι μια επίθεση λίγο πριν από τον α’ γύρο ή ανάμεσα στον α’ και τον β’ γύρο, θα μπορούσε να ωθήσει τους ψηφοφόρους προς έναν υποψήφιο που εμφανίζεται πιο αποφασιστικός απέναντι στο έγκλημα και την τρομοκρατία».

    Δηλαδή την Μαρίν Λεπέν, που έσπευσε να σχολιάσει ότι «το πρώτο και πιο σημαντικό ζήτημα σε αυτές τις εκλογές είναι η έλλειψη οποιουδήποτε είδους ασφάλειας για τους πολίτες».  Αλλά ο Μαρέκ Αλτέρ επιμένει: «Η Λεπέν θα νικήσει στον πρώτο γύρο, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλά στον β’ γύρο θα χάσει. Γιατί δεν θα επιτρέψουν να νικήσει οι νέες γενιές. Η Γαλλία δεν έχει γίνει τόσο φασιστική για να αφήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Προσοχή όμως: μπορεί να γίνει εάν όλοι εμείς, χριστιανοί, εβραίοι και μουσουλμάνοι , δεν παραμείνουμε ενωμένοι».

    Γι’ αυτό γάλλος συγγραφέας, παρά τα 81 χρόνια που έχει στην πλάτη του, αποφάσισε να διοργανώσει μια μεγάλη πορεία υπέρ της ανοχής που θα ξεκινήσει από το Βερολίνο την 1η Ιουλίου, οι επόμενοι σταθμοί της θα είναι στις Βρυξέλλες, την Τουλούζη και τη Νίκαια, ενώ θα καταλήξει στο Παρίσι στις 14 Ιουλίου. Το «παρών» θα δώσει ο ίδιος, καμιά εκατοστή ιμάμηδες, αλλά και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες. Μένει να φανεί ποιος πρόεδρος θα τους υποδεχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Φωτό: Πάνοπλοι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής με το δάχτυλο στην σκανδάλη, ενώ οι σειρήνες αναβοσβήνουν με φόντο την Αψίδα του Θριάμβου. Και μπορεί να φανταστεί κανείς ποιος χαίρεται. Πηγή: Reuters / Christian Hartmann
  • Corriere della Sera

    Δύναμη / «Αυτό δεν είναι αγάπη»

    Δεν ήταν ασφαλώς εύκολη η απόφαση για την 27χρονη Τζέσικα Νοτάρο να εμφανιστεί δημοσίως μετά την επίθεση με οξύ που δέχθηκε από τον σύντροφό της όταν του ανακοίνωσε ότι ήθελε να χωρίσουν. Αποφάσισε να το κάνει, όμως, τρεις μήνες από εκείνη την ημέρα που άλλαξε η ζωή της για να στείλει ένα μήνυμα: «Αυτό δεν είναι αγάπη».

    Η Τζέσικα εμφανίστηκε στην ιταλική τηλεόραση έχοντας το πρόσωπό της καλυμμένο με ένα μαντήλι. «Εάν θέλετε, μπορείτε να μείνετε έτσι» της είπε ο παρουσιαστής. «Προτιμώ να το βγάλω» του απάντησε εκείνη. «Θέλω να δουν όλοι αυτό που μου έκανε. Θέλω να το δει κι εκείνος, θέλω να ξέρει τι μου έκανε. Μόνο έτσι θα νιώσω καλύτερα» συνέχισε. «Θα γίνω ξανά αυτή που ήμουν. Είναι μια υπόσχεση που δίνω στον εαυτό μου, ακόμη και αν για χρόνια δεν θα μπορώ να κοιτάξω τον ήλιο ή να κάνω μπάνιο με τα αγαπημένα μου δελφίνια επειδή το χλώριο θα ήταν καταστροφικό για μένα».

    Η 28χρονη Τζέσικα εργαζόταν ως εκπαιδεύτρια δελφινιών σε ένα θαλάσσιο πάρκο του Ρίμινι, ενώ, μας πληροφορεί η Corriere della Sera, είχε στεφθεί Μις Εμίλια – Ρομάνια. Στην εκπομπή αποκάλυψε ακόμη ότι τη στιγμή που δεχόταν το οξύ στο πρόσωπό της προσευχήθηκε, ακόμη κι αν χάσει την ομορφιά της, να μην χάσει την όρασή της. Σήμερα δίνει αυτή τη μάχη και φαίνεται να την κερδίζει. Και ο πρώην σύντροφος; Η Τζέσικα διατηρεί ένα μοναδικό μεγαλείο ψυχής: «Δεν τον συγχωρώ, δεν θα τον συγχωρήσω ποτέ. Αλλά δεν τον μισώ».

    Αυτήν την σπάνια εσωτερική ομορφιά δεν της την πήρε το οξύ.

    Φωτό: Η Τζέσικα εμφανίστηκε στην τηλεόραση μόλις τρεις μήνες μετά την επίθεση εναντίον της
  • Le Figaro

    Εκλογές / Οταν η πολιτική διαλύει οικογένειες

    Μπορεί και να μην έχει ξαναγίνει: τέσσερις στους δέκα γάλλους ψηφοφόρους λένε ότι δεν θα ψηφίσουν τον ίδιο υποψήφιο με τους γονείς τους ή τα παιδιά τους, το 12% ομολογεί ότι τσακώνεται στο σπίτι για την πολιτική, ενώ υπάρχει κι ένα 4% που έχει κόψει κάθε σχέση με την οικογένειά του για τον ίδιο λόγο.

    Αυτούς τους ψηφοφόρους έψαξε η Figaro για να καταλάβει τι συμβαίνει πίσω από τους αριθμούς. Και βρήκε τον συνδικαλιστή Βαλτέρ, ο οποίος έκοψε την καλημέρα στον γιο του επειδή θα ψηφίσει την Μαρίν Λεπέν. Ή τον δεξιό Μπερνάρ που έκανε τον ίδιο με τον αριστερό αδελφό του επειδή σε ένα οικογενειακό τραπέζι μάλωσαν αγρίως. Η Σελίν είδε τον γαμπρό της, οπαδό του Μακρόν, να της επιτίθεται λεκτικά, επειδή στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς είχε ψηφίσει τον Σαρκοζί. Και ο Νικολά χώρισε την κοπέλα του όταν εκείνη του αποκάλυψε ότι θα ψηφίσει άκρα δεξιά.

    Τουλάχιστον υπάρχουν κι εκείνοι που προτιμούν την οικογενειακή γαλήνη: ο αριστερός Κιλιάν, που τώρα σκέφτεται να ψηφίσει Μακρόν, βαρέθηκε να τσακώνεται με τον ακροδεξιό πατέρα του. «Εχω μόνο έναν πατέρα» λέει. Που όμως έχει και μια ψήφο…

    Φωτό: «Λέγε, ποιον θα ψηφίσεις;». Πηγή: Le Figaro
  • The Washington Post

    Εκτελέσεις / Φαρμακοβιομηχανία vs «κυβερνήτη Θάνατου»

    Απέναντι στον Αζα Χάτσινσον, τον «κυβερνήτη Θάνατο» που φιλοδοξούσε να στείλει οκτώ ανθρώπους στην ηλεκτρική καρέκλα μέσα σε έντεκα ημέρες, δεν στέκεται μόνο το ομοσπονδιακό δικαστήριο που στις 8 Απριλίου μπλόκαρε τις εκτελέσεις. Βρίσκεται κι ένας κολοσσός της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, ο οποίος κατέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της πολιτείας του Αρκανσο επειδή είχε παραγγείλει σε μεγάλες ποσότητες ένα σκεύασμα χωρίς όμως να ενημερώσει ότι θα το χρησιμοποιούσε για τις εκτελέσεις.

    Το σκεύασμα αυτό είναι το Vecuronium και χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για την χαλάρωση των μυών των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Χρησιμοποιείται, όμως, και στο ενέσιμο κοκτέιλ που παρασκευάζεται για την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Η προσφυγή της McKesson πριν από μερικές ημέρες σταμάτησε τις εκτελέσεις κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή – ένας θανατοποινίτης είχε μόλις καταναλώσει το τελευταίο του γεύμα, γράφει η Washington Post.

    Αλλά ο κυβερνήτης Θάνατος επιμένει: έως το τέλος του μήνα θέλει, λέει, να στείλει στην ηλεκτρική καρέκλα τουλάχιστον πέντε θανατοποινίτες – σήμερα έστειλε τον πρώτο. Μα άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει;

    Φωτό: Εντάξει δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά. Αλλά όχι και να τους σκοτώσουμε. Πηγή: WP/Arkansas Department of Corrections



text
  • Δωρεά Στέφανου στην Παναγία την Πορταΐτισσα. Η Παναγιά μαζί μας


    25 Απριλίου 2024, 06:30