602
Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά. Ποιος πήρε ποιους; | CreativeProtagon

Οι συμμαχίες του β΄γύρου: Ποιοι στηρίζουν Γεννηματά και ποιοι Ανδρουλάκη

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 18 Νοεμβρίου 2017, 14:36
Νίκος Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά. Ποιος πήρε ποιους;
|CreativeProtagon

Οι συμμαχίες του β΄γύρου: Ποιοι στηρίζουν Γεννηματά και ποιοι Ανδρουλάκη

Γιώργος Πιέρρος Γιώργος Πιέρρος 18 Νοεμβρίου 2017, 14:36

Από την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε ότι θα αναμετρηθεί με την Φώφη Γεννηματά σε δεύτερο γύρο, παρά τις 16,5 εκατοστιαίες μονάδες που τους χωρίζουν, άρχισε η μάχη των συμμαχιών.

Hδη, από την περασμένη Κυριακή το βράδυ, με τα πρώτα τηλεφωνήματα – μερικά από αυτά για  πρόωρα συγχαρητήρια – η Φώφη Γεννηματά άρχισε να «κλειδώνει» είτε καθαρούς υποστηρικτές, είτε σιωπηρούς που τάχθηκαν κατά της διεξαγωγής δεύτερου γύρου.

Η πρώτη κρίσιμη συνάντηση της εβδομάδας ήταν αυτή ανάμεσα σε Γεννηματά και Γιώργο Καμίνη. Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν πήρε θέση, άλλωστε την επομένη συναντήθηκε και με τον κ. Ανδρουλάκη. Μεγάλο μέρος των στελεχών του κοιτάζουν προς τη μεριά της κυρία Γεννηματά, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν τον κ. Ανδρουλάκη. Ούτως ή άλλως, ο κ. Καμίνης ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα με στόχο να συγκροτήσει μια εκσυγχρονιστική τάση, οπότε η «ουδετερότητα» με ένα μικρό λοξοκοίταγμα προς το φαβορί είναι μια ασφαλής επιλογή.

Επισήμως ουδέτερος παρέμεινε και ο Σταύρος Θεοδωράκης, η πλειονότητα όμως των στελεχών του Ποταμιού συντάσσεται επισήμως ή ανεπισήμως με τον κ. Ανδρουλάκη.

Από τους υποψήφιους στον πρώτο γύρο δύο πήραν ξεκάθαρη θέση, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιάννης Μανιάτης.

Με την Γεννηματά ο Ραγκούσης

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συναντήθηκε με τον  Γιάννη Ραγκούση και σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι η συμμετοχή στον πρώτο γύρο ήταν μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για την προοδευτική παράταξη.

«Αυτές τις μέρες, που ξαναγεννιέται η μεγάλη προοδευτική παράταξη, μετά από ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, αποφασίσαμε να συμπορευτούμε, χωρίς καμία καθυστέρηση, για την επόμενη μέρα της παράταξης και για να ανταποδώσουμε την τιμή στους 210.000 προοδευτικούς πολίτες που δήλωσαν ήδη παρόντες στη νέα μας πορεία», τονίζουν η κ. Γεννηματά και ο κ. Ραγκούσης.

Προσθέτουν ότι υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα γίνει ο χώρος ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου, με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες της εξουσίας.

«Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και ενωμένοι θα τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός», υπογραμμίζουν. Και καταλήγουν: «Όλα ξεκίνησαν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν συναντηθήκαμε για τον κοινό στόχο της ίδρυσης του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς».

Μαζί Ανδρουλάκης και Μανιάτης

Το μεσημέρι της Παρασκευής συναντήθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος για την ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης, Νίκος Ανδρουλάκης, με τον συνυποψήφιό του Γιάννη Μανιάτη.

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να συμπορευτούν όλοι με τη νέα γενιά και να αναδείξουν τις νέες προοδευτικές ιδέες και να στηρίξουν το όραμα για την πολιτική ανανέωση της παράταξης και του πολιτικού συστήματος.

Μεγαλύτερη σημασία όμως από τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στο β΄γύρο έχουν οι οργανωμένες ομάδες ή τα στελέχη με μεγάλη επιρροή σε συγκεκριμένους χώρους.

Ποιοι στηρίζουν την Γεννηματά και ποιοι τον Ανδρουλάκη

Ο Γιώργος Καμίνης και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν έχουν στηρίξει επίσημα κάποιον από τους συνυποψήφιους τους που πέρασαν στον δεύτερο γύρο ωστόσο είναι σαφές πως οι δεξαμενές των ψηφοφόρων τους θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα καθώς είναι οι μεγαλύτερες. Τα στελέχη ωστόσο του Ποταμιού έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα χαρτιά τους.

Οι βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, οι ευρωβουλευτές Μίλτος Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκης και η κίνηση «Μπροστά» που συνεργάζεται με το Ποτάμι στηρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά της η πρώην εκπρόσωπος  Τύπου του Ποταμιού Οντίν Λιναρδάτου με δήλωση της στηρίζει την Φώφη Γεννηματά.

Δηλώσεις στήριξης για την Φώφη Γεννηματά έκαναν επίσης τα βασικά στελέχη των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία που συμμετέχουν στη ΔΗΣΥ, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και Γιάννης Τούντας.

Στη δεξαμενή του Γιώργου Καμίνη τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα καθώς αρκετοί αυτοδιοικητικοί που τον στήριξαν επιλέγουν τον Νίκο Ανδρουλάκη ενώ πολλά από τα στελέχη της ΔΗΣΥ που βρέθηκαν στο πλευρό του στον πρώτο γύρο στηρίζουν την Φώφη Γεννηματά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...