Η Repubblica για τον φόρο αίματος που πληρώνουν εκείνοι που κοντράρουν τον θάνατο / H Washington Post για το ραντεβού δυο εκ διαμέτρου αντίθετων ανθρώπων / Το Foreign Policy για την πολύ επικίνδυνη ζωή μιας ομάδας πληροφοριοδοτών / Και η Washington Post…
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Μοίρα; / Οι πιλότοι που «την πληρώνουν» για όλους

    Εκείνο το βράδυ ο Μάικ Χάιλγουντ, κάτοχος εννέα παγκόσμιων τίτλων στους αγώνες ταχύτητας με μοτοσυκλέτα, είχε βγει για να αγοράσει φις εντ τσιπς με τα παιδιά του, τον Ντέιβιντ και την Μισέλ. Οι θαυμαστές του τον αποκαλούσαν The Bike: ήταν ένας θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού που είχε μονομαχήσει με τον θάνατο – νικώντας τον – περισσότερες από χίλιες φορές. Από τους αγώνες είχε αποσυρθεί τα τελευταία δυο χρόνια, δεν ήθελε πια να ρισκάρει τη ζωή του. Να όμως που ο θάνατος τον νίκησε εκείνο το ανυποψίαστο βράδυ: οδηγούσε σε μια επαρχιακή οδό του Γουoργουικσάιρ όταν τον χτύπησε ένα φορτηγό που ξέφυγε από την πορεία του. Η κόρη του άφησε την τελευταία της πνοή αμέσως, εκείνος δυο ημέρες μετά. Ηταν Μάρτιος του 1981 και ο Χάιλγουντ ήταν μόλις 40 χρόνων.

    «Οι πιλότοι χρωστάνε τόσα πολλά στη μοίρα που κάθε τόσο πληρώνει κάποιος για όλους» λέει στη Repubblica o Κάρλο Πέρνατ, ιστορικός μάνατζερ του Moto GP, με αφορμή έναν τέτοιο θάνατο: αυτόν του αμερικανού πρωταθλητή Νίκι Χέιντεν, ο οποίος έχασε προχθές τη μάχη έπειτα από σύγκρουση που είχε με αυτοκίνητο κάνοντας ποδήλατο στην ιταλική επαρχία. Για τον οποίο εύχεται να είναι κανείς ο τελευταίος, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ο Ιάπωνας Νοριφούμι Αμπε, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στα 500 κυβικά, έπεσε κι αυτός στα 32 του χρόνια θύμα της αναστροφής ενός φορτηγού. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο Καβασάκι το 2007 και, σύμφωνα με την αστυνομία, ο πρωταθλητής δεν έτρεχε καν γρήγορα με το σκουτεράκι που οδηγούσε. Τη ζωή του στην άσφαλτο έχασε και ο Μπομπ Βόλεκ την ώρα έκανε προπόνηση με ποδήλατο ενόψει του ράλι Λε Μανς 24 ώρες.

    Στον μακάβριο κατάλογο δεν μπορεί να μην συμπεριλάβει κανείς και τον Μίκαελ Σουμάχερ. Αλλά και να μην κρατήσει την εξομολόγηση ενός άλλου θρύλου του MotoGP που έχει αναμετρηθεί χίλιες φορές με τον θάνατο, του Βαλεντίνο Ρόσι: «Ισως είμαστε τόσο συνηθισμένοι να προβλέπουμε το απρόβλεπτο που δεν καταφέρνουμε να ελέγξουμε το προβλεπόμενο. Εγώ πάντως ποδήλατο δεν χρησιμοποιώ. Είναι πολύ επικίνδυνο». Κι άντε να πεις «κότα» τον άνθρωπο που πατάει στο τέρμα τα γκάζια της μηχανής του.

    Φωτό: O Νίκι Χέιντεν νίκησε πολλές φορές τον θάνατο στους αγώνες. Αλλά εκείνος τον βρήκε σε έναν επαρχιακό δρόμο. Πηγή: Reuters/Max Rossi
  • The Washington Post (έντυπη έκδοση)

    Συναντήσεις/ Μα υπάρχει κάτι που να τους ενώνει;

    Δεν είναι μόνο ότι συναντήθηκαν ένας ασυνήθιστος πάπας και ένας ακόμη πιο ασυνήθιστος πρόεδρος. Είναι και ότι δύσκολα δυο τέτοια πρόσωπα θα ήταν τόσο διαφορετικά μεταξύ τους – κι όχι επειδή ο ένας ηγείται μιας πανίσχυρης Εκκλησίας και ο άλλος μιας υπερδύναμης. Το χάσμα που τους χωρίζει είναι ουσιαστικό και – κυρίως – αγεφύρωτο. Ο Τραμπ, υπενθυμίζει η Washington Post, είναι φιγουρατζής μεγιστάνας του ρίαλ εστέιτ για να κάνει μια νέα καριέρα ως παρουσιαστής ριάλιτι σόου και μετά ως πρόεδρος των ΗΠΑ με όχημα έναν αξιοσημείωτο οπορτουνισμό. Ο πάπας, από την άλλη, βρέθηκε από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Αϊρες στο Βατικανό μάλλον χάρις στον συνεχή αγώνα του για την ανακούφιση των φτωχών και των περιθωριοποιημένων.

    Το χάσμα έχει επομένως μια ηθική διάσταση. Και αποτυπώνεται και στη στάση των δυο απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο ένας λέει ότι η Δύση έχει χρέος να τους υποδεχθεί με ανοικτές αγκάλες, ο άλλος έχτισε την πολιτική καριέρα πάνω στους μύδρους που εκτοξεύει εναντίον τους. Η σύγκρουση δεν άργησε να έρθει: «Κάποιος που το μόνο που σκέπτεται είναι να χτίσει τείχη και όχι γέφυρες, δεν είναι χριστιανός» είχε δηλώσει ο Φραγκίσκος το 2016 από το Μεξικό. Ο Τραμπ είχε απαντήσει χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις εκείνες «απαίσιες».

    Ο πάπας, σημειώνει ακόμη η εφημερίδα, έθεσε στο στόχαστρό του τον δεξιό υπερεθνικισμό – ακριβώς εκείνον που έδωσε ώθηση στον αμερικανό πρόεδρο. «Η κατάκτηση της ειρήνης υπονομεύεται από τη δημαγωγία του λαϊκισμού» είχε δηλώσει από το Κάιρο τον περασμένο μήνα ενώ στο ευρωκοινοβούλιο καταφέρθηκε εναντίον των «νεοφιλελεύθερων πολιτικών» και των οικονομικών δυνάμεων που διευρύνουν τις ανισότητες αδιαφορώντας για τους «φτωχότερους των φτωχών». Δεν έχει παρά να συγκρίνει κανείς αυτή τη στάση με την λάιφ στάιλ ζωή του Τραμπ: το χρυσό παλάτι του, τα καζίνο του, τον επιδεικτικό πλούτο του. Και να προσθέσει το σχέδιο του Λευκού Οίκου για τον προϋπολογισμό το οποίο, λένε οι αναλυτές, διαλύει το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για τους φτωχούς και ενισχύει τις τσέπες των πολύ πλούσιων.

    Στην κλιματική αλλαγή, τέλος, το χάσμα δεν είναι μικρότερο. Ο πάπας έγραψε ολόκληρη εγκύκλιο καλώντας σε παγκόσμια δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Τραμπ πιστεύει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι απάτη των Κινέζων. Μα θα υπάρχει κάτι στο οποίο να συμφωνούν αυτοί οι δύο άνθρωποι; Την απάντηση μπορεί να την βρει κανείς στις εκτιμήσεις των αναλυτών: «Αυτή η συνάντηση δεν είναι παρά η αρχή μιας πολύ δύσκολης σχέσης ανάμεσα στην Αγία Εδρα και την αμερικανική προεδρία».

    Φωτό: Σιγά μην τους χωρίζει μόνο το τραπέζι. Πηγή: Reuters/Alessandra Tarantino
  • Foreign Policy

    Ρίσκα/ Οι εθελοντές που κατασκοπεύουν τη τζιχάντ

    Δεν πληρώνονται γι’ αυτό που κάνουν. Αλλά είναι χάρις στις δικές τους πληροφορίες που εκατοντάδες στελέχη του Ισλαμικού Κράτους έχουν εντοπιστεί και εξοντωθεί.  Αυτήν την επικίνδυνη ζωή περιγράφει το Foreign Policy σε ένα άρθρο που φέρει τον τίτλο «The Dangerous Lives of Undercover Isis Informants». Η  βασική πηγή είναι ένας σύμβουλος των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, ο οποίος διηγείται πώς οι 45 πληροφοριοδότες του καταφέρνουν να γνωστοποιήσουν τις πληροφορίες τους από τη Μοσούλη.

    Στο FP μίλησαν και κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους – ασφαλώς ανώνυμα για λόγους ασφαλείας. Ενας από αυτούς, ο πράκτορας 45, κάθε βράδυ ανεβαίνει στην ταράτσα του σπιτιού του και βάζει μια κάρτα sim στο κινητό του, που προηγουμένως ένας άλλος πράκτορας είχε κρύψει στον κορμό ενός δέντρου. Με αυτόν τον τρόπο επικοινωνεί με τις ιρακινές αρχές δίνοντας, μεταξύ άλλων, συντεταγμένες και στοιχεία για τα κρησφύγετα του ISIS. Ο πράκτορας 44, από την πλευρά του, ανακάλυψε ότι κάθε βράδυ καμιά πενηνταριά τζιχαντιστές μαζεύονταν σε μια πισίνα της πόλης. Εάν τον έβλεπαν θα ήταν νεκρός.

    Γιατί διακινδυνεύουν τη ζωή τους και μάλιστα χωρίς καμία ανταμοιβή; «Ο λόγος είναι απλός» απαντά  ένας από τους εκπαιδευτές τους. «Αγαπούν τη χώρα μας και θέλουν να τη δουν ελεύθερη».

    Φωτό:  Δεν θυμίζει τον Τζέιμς Μποντ αλλά κάνει πιο ουσιαστική δουλειά. Πηγή: Foreign Policy
  • The Washington Post

    Κουίζ/ Τι έκαναν οι Ελβετοί στην άκρη του δρόμου;

    Η είδηση δεν είναι ότι κάποιοι άδειασαν το περιεχόμενο τους τουαλέτας τους στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά ότι ήταν πολιτισμένοι Ελβετοί – και μάλιστα οι ελβετοί ποδηλάτες που επρόκειτο να συμμετάσχουν στον γύρο της Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με την Washington Post, λοιπόν, το ελβετικό «καραβάνι» σταμάτησε την πορεία του στην εθνική οδό 330 και οι επιβάτες του έκαναν τη δουλειά τους κοντά σε μια πηγή, ενώ στη συνέχεια προσπάθησαν να εξαφανίσουν το αντικείμενο του εγκλήματος διαλύοντάς το με ένα λάστιχο ποτίσματος. Μόνο που κάποιος τους είδε και, αφού τους βιντεοσκόπησε, το είπε και στην αστυνομία, η οποία κατέφθασε με όλα  τα σύνεργα καθαριότητας. Για τα ελληνικά δεδομένα, αυτό κι αν είναι είδηση. Για τα ελβετικά, μπορεί να είναι ότι οι δυο ελβετοί ποδηλάτες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό από τον αγώνα.

    Φωτό: Σας βλέπουν ρε!  Πηγή: The Washington Post



text
  • Ορκίστηκε στρατιώτης ο Στέφανος (Χρόνια πολλά!) και πλέον αισθανόμαστε πιο ασφαλείς


    29 Μαρτίου 2024, 13:14