389
Ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος δικαιώθηκε και στη Νέα Υόρκη για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την αριστοφανική κωμωδία |

Οι New York Times απογειώνουν με κριτική τους «Ορνιθες» του Νίκου Καραθάνου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 13:29
Ο σκηνοθέτης Νίκος Καραθάνος δικαιώθηκε και στη Νέα Υόρκη για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την αριστοφανική κωμωδία
|

Οι New York Times απογειώνουν με κριτική τους «Ορνιθες» του Νίκου Καραθάνου

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2018, 13:29

Πέταξαν και απογειώθηκαν στη Νέα Υόρκη οι «Ορνιθες», η κωμωδία του Αριστοφάνη, που σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραθάνος. Πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 2016 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ενθουσιάζοντας το κοινό και δύο χρόνια αργότερα, η παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, έφτασε ως το St. Ann’s Warehouse στο Μπρούκλιν, για παραστάσεις από τις 2 ως τις 13 Μαϊου του 2018. Η παράσταση δεν πέρασε απαρατήρητη από τον κριτικό θεάτρου των New York Times Μπεν Μπράντλεϊ, ο οποίος έγραψε μια ενθουσιώδη κριτική, εστιάζοντας στο πόσο διασκέδασε αυτή την «πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία».

Η κωμωδία του Αριστοφάνη έχει πρωταγωνιστική θέση στο «Φεστιβάλ των Τεχνών και των Ιδεών» που διοργανώνει το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη, με τον τίτλο «Birds: a Festival inspired by Aristophanes» (Ορνιθες: ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον Αριστοφάνη).

ornithes
Στιγμιότυπο από το άγριο, αλλόκοτο και ακαταμάχητο κλίμα της παράστασης

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ερμηνείες του Αρη Σερβετάλη και του Χρήστου Λούλη αλλά και στη μουσική του Αγγελου Τριανταφύλλου, ο Μπεν Μπράντλεϊ λέει χαρακτηριστικά: «αν πιστεύατε ότι “Τα πουλιά” του Χίτσκοκ ήταν τρομακτικά, οι “Ορνιθες” του Καραθάνουν οδηγούν τον σουρεαλισμό σε ένα νέο επίπεδο». Τόνισε επίσης πόσο διασκέδασε το πολύχρωμο σύμπαν της παράστασης, με όλα αυτά τα αλλόκοτα πουλιά να θυμίζουν παιδιά των λουλουδιών που επαναστατούν για ένα καλύτερο αύριο.

Αλλά και η κριτική της Σάρα Χόλντρεν για το Vulture του New York Magazine είναι εξίσου θερμή, με τίτλο: «Οι Ορνιθες του Αριστοφάνη τρελάθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Είναι μια παράξενη, πρόστυχη κωμωδία, 400 χρόνια παλιότερη από τον Ιησού, αλλά γεμάτη με αλληγορίες που ακόμα αναγνωρίζουμε και μας απασχολούν» γράφει η κριτικός.

Και συνεχίζοντας: «με έναν ατρόμητο θίασο 19 ηθοποιών, η παράσταση αποτελεί φεστιβάλ από μόνη της. Μετά το τέλος της παράστασης νιώθεις κάπως περίεργα και πολύ μεθυστικά. Πρόκειται για καθαρή θεατρική απόλαυση. Το να βρίσκεις πράγματα και ανθρώπους για να γιορτάσεις, μοιάζει από μόνο του πολιτική πράξη, πολύ πιο απαραίτητη από ο,τιδήποτε άλλο στις μέρες μας. Δόξα τους Θεούς που κάποια έργα φέρνουν ακόμα χαρά».

ornithes1
Μία από τις ωραιότερες εικαστικά στιγμές της παράστασης

Οι πρώτες παραστάσεις του έργου ήταν sold out και οι συγκεκριμένες κριτικές είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν κι άλλους θεατές σε αυτό το σουρεαλιστικό αριστοφανικό πάρτι. Μεταξύ των διάσημων που παρακολούθησαν το έργο ήταν και ο ηθοποιός Τζέρεμι Αϊρονς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...