347
O Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συνεργάτης της ΝSA επέστρεψε στην επικαιρότητα |

Σνόουντεν για παρακολουθήσεις σε γη και ουρανό

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 17:33
O Εντουαρντ Σνόουντεν, ο πρώην συνεργάτης της ΝSA επέστρεψε στην επικαιρότητα
|

Σνόουντεν για παρακολουθήσεις σε γη και ουρανό

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 17:33

Αμερικανοί και Βρετανοί παρακολουθούσαν ανώτατους αξιωματούχους του Ισραήλ, τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και τους επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών που προσφέρουν τη δυνατότητα επικοινωνίας όταν το αεροπλάνο είναι σε πτήση. Πιθανότατα δε, αυτούς θα συνεχίζουν να τους παρακολουθούν ακόμα και τώρα.

Ναι, πρόκειται για αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής NSA που διέρρευσε τα στοιχεία για το πώς οι Αμερικανοί (σε πρώτο λόγο) κατασκόπευαν τους πάντες, ακόμα και ξένους ηγέτες. Λογικά Αμερικανοί και Βρετανοί θα διαψεύσουν τους νέους ισχυρισμούς του και, ούτως ή άλλως, η υπόθεση θα χαθεί και αυτή μέσα στην τρέχουσα ειδησεογραφία. Αλλωστε ακόμα και όσα διοχετεύει ο Σντόουντεν, πρώτα στους Ρώσους που τον φιλοξενούν και μετά στην παγκόσμια κοινή γνώμη, έχουν πλέον αποκτήσει τον χαρακτήρα ρουτίνας. Πάντως την ίδια στιγμή δείχνει αστεία η πρωτοβουλία προσωπικοτήτων από τις ΗΠΑ, ανάμεσα τους και ο Τζορτζ Σόρος, που ζητούν από τον Ομπάμα να δώσει χάρη στο πρώην στέλεχος της NSA.

Πόσα, ακόμα, γνωρίζει ο Εντουαρντ Σνόουντεν; Προφανώς τόσα, όσα χρειάζεται η παγκόσμια κοινή γνώμη για να πείθεται σχετικά με τις δυνατότητες των μυστικών υπηρεσιών και την εμβέλεια των τεχνολογικών όπλων που διαθέτουν. Αυτή τη στιγμή ο Σνόουντεν λειτουργεί ως παράγοντας που εκθέτει τη Δύση, όμως, από την άλλη, δεν έχει πει λέξη για αυτά που κάνει το αντίπαλον δέος, δηλαδή οι Ρώσοι. Αλλά πώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό; Χρειάζεται και έναν ισχυρό φίλο στον πλανήτη.

Τι αναφέρεται, λοιπόν, στις τελευταίες αποκαλύψεις του Σνόουντεν; Οι βρετανικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με αμερικανικές, μπορούν να υποκλέπτουν όχι μόνο συνομιλίες, αλλά και δεδομένα εφαρμογών που βρίσκονται σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία λειτουργούν κατά τη διάρκεια πτήσης. Τα αεροσκάφη, για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες, συνδέονται με συγκεκριμένους δορυφόρους. Η διακίνηση δεδομένων μεταξύ δορυφόρων και τηλεφώνων υποκλέπτεται από τα συστήματα των υπηρεσιών.

Ο Σνόουντεν είπε και άλλα: το 2009 οι Βρετανοί θεωρούσαν το Ισραήλ απειλή για την περιοχή. Αρχισαν να παρακολουθούν διπλωμάτες, να υποκλέπτουν mail και να διαβάζουν διαβαθμισμένη ηλεκτρονική αλληλογραφία. Επίσης παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς. Εννοείται ότι παρακολουθούσαν και τις παλαιστινιακές διπλωματικές αποστολές στη Δύση. Συμπέρασμα; Ασφαλείς επικοινωνίες μόνο στη νοηματική, σε κλειστό δωμάτιο…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...