1626
Η Ελεν Μίρεν χαλαρώνει με ένα σφηνάκι τεκίλα στο κόκκινο χαλί πριν μπει στην αίθουσα | Twitter

Ο Τραμπ, τα σφηνάκια της Μίρεν και το μανιφέστο της ΜακΝτόρμαντ: τα άλλα Oσκαρ

Η Ελεν Μίρεν χαλαρώνει με ένα σφηνάκι τεκίλα στο κόκκινο χαλί πριν μπει στην αίθουσα
|Twitter

Ο Τραμπ, τα σφηνάκια της Μίρεν και το μανιφέστο της ΜακΝτόρμαντ: τα άλλα Oσκαρ

Η διοργάνωση της τελετής απονομής των βραβείων Oσκαρ 2018, που φέτος γιόρτασαν τα 90α τους γενέθλια, ήταν πολύ προσεγμένη από την πλευρά της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Γκάφες τύπου «La la Land» δεν προέκυψαν, ίσα-ίσα ο παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ εκμεταλλεύτηκε το περσινό φιάσκο για να προειδοποιήσει, με μια δόση κλασικού χολιγουντιανού χιούμορ, να μην σηκώνεται αμέσως μόλις ακούει κάποιος το όνομά του. Το θέμα, βέβαια, είναι ότι ούτε οι γυναίκες σηκώθηκαν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία τουλάχιστον, όταν τις κάλεσε η Φράνσις ΜακNτόρμαντ να σταθούν όρθιες σε ένδειξη συμπαράστασης στις συναδέλφους τους, που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Ανοίγοντας, πάντως την τελετή, ο Κίμελ δεν δίστασε να αναφερθεί τόσο σε πολιτικά θέματα –αν και φέτος απέφυγε το βάρος που είχε ο περσινός του μονόλογος κατά του Τραμπ- όσο και στο σκάνδαλο Γουαϊνστάιν, δοξάζοντας τα κινήματα #MeToo #Time’sUp.

HOLLYWOOD, CA - MARCH 04: Host Jimmy Kimmel speaks onstage during the 90th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre at Hollywood & Highland Center on March 4, 2018 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Ο οικοδεσπότης Τζίμι Κίμελ αστειεύεται για το χρυσό άγαλμα των Οσκαρ (Kevin Winter/Getty Images)

«Θα θυμόμαστε [το 2018] ως τη χρονιά που οι άντρες φέρθηκαν τόσο άσχημα στις γυναίκες που άρχισαν να βγαίνουν ραντεβού με ψάρια», είπε. Tόνισε, ακόμη, ότι το αγαλματάκι είναι «ο πιο αγαπητός και σεβαστός άνθρωπος στο Χόλιγουντ», γιατί, όπως είπε, «δεν έχει καν πέος. Είναι κυριολεκτικά ένα άγαλμα περιορισμών».

Τέλος ιστορία έγραψαν φέτος οι κιτς εμφανίσεις των σταρ αφού οι σχεδιαστές που τις έντυσαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διακριθούν στο πεδίο της κακογουστιάς. Τις εντυπώσεις έκλεψε, πάντως, η 86χρονη Ρίτα Μορένο, η οποία παρουσίασε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας  (το κέρδισε η «Φανταστική Γυναίκα» του Χιλιανού Σεμπαστιάν Λέλιο) με το ίδιο φόρεμα που είχε φορέσει στην τελετή των Όσκαρ πριν από 56 χρόνια.

morenosplit
Η Ρίτα Μορένο με το ίδιο φόρεμα 56 χρόνια μετά

Σημειώστε ότι ο 1962, μια εποχή πολύ δύσκολη για τις μειονότητες, η  πορτορικανή σταρ ήταν η πρώτη Λατίνα που έκανε καριέρα στις ΗΠΑ, κατάφερε, μάλιστα, να βραβευτεί με Όσκαρ β’ Γυναικείου Ρόλου ως Ανίτα στο «West Side Story».

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ ζήτησε από τις γυναίκες υποψήφιες να σηκωθούν

Η πιο αμήχανη και αναμφίβολα δραματική στιγμή κατά τη διάρκεια της τελετής ήταν όταν η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ προέτρεψε όλες τις γυναίκες – υποψήφιες να σταθούν όρθιες.

https://www.youtube.com/watch?v=ItW0f3QS6WQ

Ήταν μια πολύ σοβαρή στιγμή σε μια εκδήλωση, η οποία αναφέρεται συχνά στο #TimesUp, κίνημα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης που ιδρύθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018 από διασημότητες του Χόλιγουντ ως απάντηση στο φαινόμενο Γουαϊνστάιν και #MeToo και μέσα σε μόλις ένα μήνα έχει συγκεντρώσει 20 εκατ. δολάρια και πάνω από 200 εθελοντές δικηγόρους.

Όπως, όμως έγραψε στο Twitter  η Τζόντι Κάντορ, μια από τις δημοσιογράφους των New York Times που βοήθησαν να αποκαλυφθεί η ιστορία του Χάρβει Γουαϊνστάιν: «Το πιο εντυπωσιακό, εδώ στην αίθουσα, παρακολουθώντας τις γυναίκες υποψήφιες ήταν ότι όταν τους ζητήθηκε να σηκωθούν το έκαναν τόσο λίγες».

Ο Common Freestyle κατά του Τραμπ και της NRA

Ο ράπερ Common Freestyle επιτέθηκε κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της National Riffle Association, οργάνωσης που υποστηρίζει την αυτοάμυνα και την ελεύθερη χρήση των όπλων στις ΗΠΑ : «Τη νύχτα των Όσκαρ, αυτό είναι το όνειρο που λέμε. Μια χώρα όπου κατοικούν οι ονειροπόλοι και η ελευθερία ζει. Οι μετανάστες απολαμβάνουν τα οφέλη. Στήνουμε μνημεία για τις φεμινίστριες. Πείτε στο NRA ότι είναι στον δρόμο του Θεού».

HOLLYWOOD, CA - MARCH 04: Musicians Common (L) and Andra Day perform onstage during the 90th Annual Academy Awards at the Dolby Theatre at Hollywood & Highland Center on March 4, 2018 in Hollywood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
O Common Freestyle και η Aντρα Ντέι επί σκηνής (Kevin Winter/Getty Images)

O Common αναφέρθηκε στο Πάρκλαντ, τόπο της πρόσφατης σφαγής στην Φλόριντα, αλλά και στην Αφρική, την Αϊτή και το Πουέρτο Ρίκο. Και τελείωσε λέγοντας «Αυτές τις μέρες χορεύουμε ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος. Ένας πρόεδρος που εκλέχτηκε με το μίσος. Δεν ελέγχει τη μοίρα μας. Επειδή ο Θεός είναι μεγάλος. Όταν πέφτουν χαμηλά εμείς μένουμε στα ύψη. Υποστηρίζω την ειρήνη, την αγάπη και τα δικαιώματα των γυναικών».

Στη σκηνή μαζί με τον Common Freestyle και την Άντρα Ντέι, που ερμήνευσαν το «Stand Up for Something», ανέβηκαν και δέκα 10 ακτιβιστές που εκπροσωπούσαν κινήματα όπως τα #GirlsLikeUs, Planned Parenthood, Standing Rock Youth Council, Black Lives Matter και Sandy Hook Promise.

Η μετανάστευση και η διαφορετικότητα, όμως, ήταν το κοινό θέμα στο οποίο αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους και άλλοι σταρ, όπως οι Λι Άνκριχ, Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, Λουπίτα Νιόνγκο και Κουμάιλ Ναντζιάνι.

«Ευχαριστώ για το τζετ σκι»

Ο οικοδεσπότης Τζίμι Κίμελ  πρόσφερε ένα βραβείο –ένα τζετ σκι!- σε όποιον θα έβγαζε το συντομότερο λόγο της βραδιάς, πράγμα που προκάλεσε μια διασκεδαστική διαφωνία σχετικά με το μήκος ομιλιών. Και δεν ήταν λίγα τα ποστ που εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλώντας κάποιον νικητή να δηλώσει απλά «Ευχαριστώ για το τζετ σκι» και να κατέβει από τη σκηνή.

Το τζετ σκι εμφανίστηκε και το παρέλαβε, τελικά, η υπέροχη Ντέιμ Έλεν Μίρεν, αφού ο Τζόρνταν Πιλ «διαμαρτυρήθηκε», προηγουμένως για τα θερμά χειροκροτήματα που του επεφύλαξε το κοινό, όταν παρέλαβε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου: «Θα μου χαλάσετε το τζετ σκι μου», είπε αστειευόμενος για να σοβαρευτεί στη συνέχεια.

Μια βραδιά για εκείνους που έγραψαν ιστορία

Ο Τζόρνταν Πιλ, που ήταν υποψήφιος και για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του «Τρέξε!», είναι ο πρώτος Αφρομερικανός στην ιστορία των Οσκαρ που κερδίζει ένα βραβείο γραφής.

Και ο Τζέιμς Άιβορι, στην ηλικία των 89 ετών έγινε ο γηραιότερος αποδέκτης Όσκαρ, με το βραβείο του καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για το «Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου». Μάλιστα, τίμησε τον νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας φορώντας ένα πουκάμισο με τη στάμπα του προσώπου του Τιμοτέ Σαλαμέ.

2018-03-05T035405Z_974500571_HP1EE350AU51A_RTRMADP_3_AWARDS-OSCARS
Ο Τζέιμς Άιβορι ποζάρει με το βραβείο Οσκαρ καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (REUTERS/Mike Blake)

Τέλος με την 14η προσπάθειά του, ο Ρότζερ Ντίκινς κέρδισε, τελικά, το πρώτο του Όσκαρ.

Η Τζόντι Φόστερ «κατηγόρησε» την Μέριλ Στριπ

Όταν η Τζένιφερ Λόρενς και η Τζόντι Φόστερ ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν το βραβείο καλύτερου ηθοποιού, η Φόστερ κρατούσε πατερίτσες. Και όταν η Λόρενς τη ρώτησε τι της είχε συμβεί, η Φόστερ προκάλεσε τα τρελά γέλια του κοινού λέγοντας ότι η Μέριλ Στριπ την είχε «εγωτονιάσει».

2018-03-05T043035Z_1644511141_HP1EE350CIZ7A_RTRMADP_3_AWARDS-OSCARS-SHOW
Τζόντι Φόστερ και Τζένιφερ Λόρενς στη σκηνή για να παρουσιάσουν το βραβείο Α΄Γυναικείου ρόλου (REUTERS/Lucas Jackson)

Ήταν ένα λογοπαίγνιο με τον τίτλο της ταινίας «Εγώ, η Τόνια» για την πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Τονια Χάρντινγκ (με δύο συμμετοχές στους Ολυμπιακούς Αγώνες) που το όνομά της συνδέθηκε με τον τραυματισμό της αντιπάλου της Νάνσι Κέριγκαν. «Φαίνεται πάντα τόσο καλή στα γεύματα», είπε η Λόρενς για τη Στριπ και η Φόστερ απάντησε: «Το παίζει»…

Παρουσιάζοντας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, οι δύο σταρ έκαναν επίσης μια σοβαρή αναφορά στις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο σεξουαλικής παρενόχλησης στο Χόλιγουντ, επαινώντας τις γυναίκες που είχαν βραβευτεί παλιότερα, όχι μόνο για τις ερμηνείες τους στην οθόνη αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν πίσω από την οθόνη μέχρι να φτάσουν εκεί.

Επιστροφή παρά το φιάσκο

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου απέδειξε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον αυτοσαρκασμό. Έτσι λοιπόν ο παρουσιαστής της βραδιάς Τζίμι Κίμελ δεν δίστασε να κάνει μια χιουμοριστική αναφορά στο φιάσκο του 2017: «Φέτος, αν ακούσετε το όνομά σας, μην σηκωθείτε αμέσως», είπε, «Δώστε μας ένα λεπτό».

2018-03-05T044351Z_1253944924_HP1EE350D5390_RTRMADP_3_AWARDS-OSCARS-SHOW
Φέι Νταναγουέι και Γουόρεν Μπίτι επιστρέφουν στον «τόπο του εγκλήματος» (REUTERS/Lucas Jackson)

Και λίγο αργότερα, προς μεγάλη έκπληξη του κοινού, η Φέι Νταναγουέι και ο Γουόρεν Μπίτι, οι οποίοι πέρσι βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες γκάφες στην ιστορία των Όσκαρ όταν ανακοίνωσαν (κατά λάθος) ότι «το Όσκαρ πάει στο “La La Land”», ανέβηκαν στη σκηνή για να παρουσιάσουν και πάλι το ίδιο Όσκαρ, που αυτή τη φορά πήγε σωστά με την πρώτη στον Γκιγιέρμο ντελ Τόρο για το «Σχήμα του Νερού».

Και ένα σφηνάκι, μόνο ένα, στο κόκκινο χαλί

Λοιπόν, εντάξει, ήταν μόνο ένα, αλλά τεκίλα. Λίγο πριν μπει στην αίθουσα για την τελετή των Όσκαρ, η Έλεν Μίρεν δήλωσε στο ABC News: «Απλά κάποιος μου το έδωσε, φανταστικό, ένα ωραίο σφηνάκι με τεκίλα για τα νεύρα».

DXfBKVaUMAAsYms
Η Ελεν Μίρεν απολαμβάνοντας ένα σφηνάκι τεκίλα (Twitter)
Δώρο και ένα σπρέι πιπεριού

Τέλος, μπορεί μόνο λίγοι και εκλεκτοί να γυρίζουν κάθε χρόνο στο σπίτι τους με το χρυσό αγαλματίδιο, όμως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι των Όσκαρ δεν φεύγουν από την τελετή με άδεια χέρια. Εδώ και 16 χρόνια είθισται να προσφέρεται σε όλους μια τσάντα («Everyone Wins Nominee Gift Bags») με δώρα χορηγών αξίας περίπου 100.000 δολαρίων.

Η δωροτσάντα είναι πάντα γεμάτη με vouchers για υπέρ-πολυτελή ταξίδια και ακριβά αντικείμενα που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων από δονητές και καλλυντικά μέχρι διαμαντένια κοσμήματα.

pepper-spray
Ένα πολυτελές φυαλίδιο με σπρέι πιπεριού περιλαμβάνεται ανάμεσα στα δώρα των φετινών υποψηφίων για Όσκαρ

Φέτος το περιεχόμενό της συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής, στην οποία έχει πλέον εισέλθει η βιομηχανία του κινηματογράφου. Έτσι εκτός από κουπόνια για 12ήμερες διακοπές στην Τανζανία για δύο αξίας άνω των 40.000 δολαρίων και άλλα ανάλογα φέτος προσφέρθηκε και ένα κομψό σπρέι πιπεριού, για την αντιμετώπιση επίδοξων βιαστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...