338
Οι λύκοι έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στη δυτική Ευρώπη μετά από αιώνες καταδίωξης | Daniel Jolivet/Flickr

Οι λύκοι επιστρέφουν στη Δανία – και όχι μόνο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 07:01
Οι λύκοι έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται στη δυτική Ευρώπη μετά από αιώνες καταδίωξης | Daniel Jolivet/Flickr

Οι λύκοι επιστρέφουν στη Δανία – και όχι μόνο

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2017, 07:01

Θετικές ενδείξεις ότι οι λύκοι στη Δανία όχι μόνο έχουν επιστρέψει αλλά και ότι μάλλον θα αρχίσουν να αναπαράγονται ξανά, έχουν επιστήμονες στη χώρα που επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά την παρουσία τουλάχιστον ενός θηλυκού.

Αρσενικοί λύκοι είχαν εντοπιστεί στη Δανία από 2012, τώρα όμως φαίνεται ότι στη χώρα υπάρχει και μια θηλυκή, η οποία πιστεύεται ότι θα γεννήσει τα μικρά της αυτήν την άνοιξη ή του χρόνου.

Δείγματα DNA που ελήφθησαν από το κόπρανα των ζώων έδειξαν ότι τα ζώα προέρχονταν από αγέλη από την περιοχή νότια του Βερολίνου. Διένυσαν με άλλα λόγια από την περασμένη άνοιξη γύρω στα 500 χιλιόμετρα πριν εντοπιστούν στη βορειοδυτική Δανία.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες που εντοπίζεται μια αγέλη στη Δανία και μάλιστα σε αγροτικές περιοχές ή περιοχές που είναι σχετικά κοντά σε κατοικημένες ζώνες. Πριν από τη σύγχρονη εποχή, ο τελευταίος λύκος είχε θανατωθεί στη Δανία το 1813.

Οι λύκοι, ωστόσο, επιστρέφουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επειτα από δεκαετίες καταδίωξης, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ξανά -αλλά και να εγκαθίστανται- στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ μεμονωμένα άτομα έχουν εντοπιστεί στην Ολλανδία, ακόμη και το Λουξεμβούργο, γράφει ο Guardian.

Από τη Γερμανία φαίνεται να έρχονται πολλοί από τους λύκους που μεταναστεύουν σε γειτονικές χώρες. Στη χώρα οι πληθυσμοί μεγαλώνουν με ρυθμό 25-30% τον χρόνο, πιέζοντας πολλά νεαρά ζώα να ξεκόψουν από τις αγέλες τους για να μετακινηθούν  αλλού.

Καθόλου περίεργο, λένε οι επιστήμονες. Πρόκειται για ζώα που προσαρμόζονται εύκολα και που μετακινούνται εξίσου εύκολα (μπορούν να διανύσουν ως και 50 χιλιόμετρα σε μια μέρα), θυμίζοντας σε αυτό τις αλεπούδες, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λονδίνου.

«Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι παραδοσιακά σκοτώναμε τους λύκους», σημειώνουν. «Οσο δεν τους πειράζουμε θα τα πάνε καλά ακόμα και σε περιβάλλοντα με πολλούς ανθρώπους», προσθέτουν.

Κάτι πρέπει να φάνε όμως και «όταν θα αντιληφθούν ότι τα δανέζικα πρόβατα είναι νόστιμα», θα υπάρξει πρόβλημα. Για την ώρα επιτίθενται κυρίως σε ελάφια, αλλά το πώς θα πάει η αναγκαστική συμβίωση με τους ανθρώπους και τα ζώα τους μένει να φανεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...