364
Καλλιτεχνική απεικόνιση του «πλανήτη 9». Η ύπαρξή του ως σήμερα στηρίζεται μόνο σε θεωρητικά αστρονομικά μοντέλα | NASA

Οι κυνηγοί του «ένατου πλανήτη»

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 07:54
Καλλιτεχνική απεικόνιση του «πλανήτη 9». Η ύπαρξή του ως σήμερα στηρίζεται μόνο σε θεωρητικά αστρονομικά μοντέλα
|NASA

Οι κυνηγοί του «ένατου πλανήτη»

Protagon Team Protagon Team 6 Απριλίου 2017, 07:54

Ο υποβιβασμός του Πλούτωνα από την κατηγορία του πλανήτη σε εκείνη του πλανήτη-νάνου άφησε το ηλιακό σύστημα με οκτώ πλανήτες. Εδώ και καιρό επιστήμονες από όλον τον κόσμο αναφέρονται στο ενδεχόμενο οι πλανήτες να ξαναγίνουν εννέα. Αυτό γιατί πολλά επιστημονικά μοντέλα έδειξαν ότι στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, πέρα από τον Ποσειδώνα, πιθανόν κοντά στη Ζώνη των αστεροειδών (Ζώνη του Κάιπερ) ίσως κρύβεται ένας πλανήτης που περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Και τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν τέσσερις «υποψήφιοι» για να διεκδικήσουν τον τίτλο που άλλοτε κατείχε ο Πλούτωνας.

Ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν ήταν εκείνος που ανέπτυξε τη θεωρία περί ύπαρξης ενός ένατου πλανήτη βασιζόμενος σε τροχιακές και βαρυτικές ανωμαλίες άλλων σωμάτων. To μεγάλο κυνήγι ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας στο προσωπικό του οποίου ανήκει ο Μπράουν ανακοίνωσε ότι παρατήρησε αντικείμενα πέρα από τον Πλούτωνα με περίεργες τροχιές.

Η εξήγηση που δόθηκε τότε ήταν ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο σώμα, ένας μεγάλος πλανήτης ο οποίος κρατά σταθερή την τροχιά αυτών των σωμάτων. Και για να βρουν αυτόν τον μυστηριώδη πλανήτη οι επιστήμονες ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού. Περίπου από 60.000 εθελοντές εξέτασαν τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες και εντόπισαν τέσσερις πιθανούς υποψηφίους ανακοίνωσε το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας όπως αναφέρει το Scientific American.

Η υπόθεση

Ο υποθετικός «πλανήτης 9» εκτιμάται ότι έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα και η μάζα του είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη της Γης. Η απόστασή του από τον Ηλιο εκτιμάται ότι είναι ως και είκοσι φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ποσειδώνα, ενώ θα χρειάζεται από 10.000 ως 20.000 χρόνια για να διαγράψει μία πλήρη τροχιά γύρω από τον Ηλιο. Μέσω του προγράμματος «Planet 9 Search» δόθηκαν σε χιλιάδες ερασιτέχνες αστρονόμους φωτογραφίες που έλαβε το τηλεσκόπιο SkyMapper. Εργο τους ήταν να εντοπίσουν οτιδήποτε φαίνεται να κινείται στο φαινομενικά ακίνητο φόντο μακρινών άστρων.

Οι εθελοντές μέσα σε τρεις ημέρες κατέγραψαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντικείμενα. Τα τέσσερα σώματα που ξεχώρισαν θα τα μελετήσουν τώρα οι επιστήμονες. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ούτε την απόσταση ούτε διαστάσεις τους. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για πλανήτες νάνους ή αστεροειδείς. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες κρίνουν ιδιαίτερα σημαντικό το αποτέλεσμα της έρευνας καθώς θα προσφέρει νέα στοιχεία για το ηλιακό σύστημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...