433
Ο προσωρινός πρόεδρος του PSOE Χαβιέρ Φερνάντεθ | REUTERS/Andrea Comas

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές κλοτσούν το τενεκεδάκι της κρίσης τους

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2016, 10:27
Ο προσωρινός πρόεδρος του PSOE Χαβιέρ Φερνάντεθ
|REUTERS/Andrea Comas

Οι ισπανοί Σοσιαλιστές κλοτσούν το τενεκεδάκι της κρίσης τους

Protagon Team Protagon Team 24 Οκτωβρίου 2016, 10:27

Επειτα από δέκα μήνες ακυβερνησίας και δύο αναμετρήσεις, η Ισπανία φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή θα αποφύγει και μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες.

Η απόφαση των Σοσιαλιστών να απόσχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή και κατ’ ουσία να στηρίξουν μια κυβέρνηση ανοχής υπό τον Μαριάνο Ραχόι του δεξιού Λαϊκού Κόμματος ελήφθη έπειτα από ένα εσωτερικό πολιτικό δράμα εβδομάδων και την παραίτηση του αρχηγού Πέδρο Σάντσεθ. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών στη Βουλή ως το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι εκλογές πρακτικά απομακρύνονται από τον (άμεσο) ορίζοντα.

Ωστόσο, όπως γράφουν οι Financial Times, οι Σοσιαλιστές (PSOE) είχαν την Κυριακή να απαντήσουν σε ένα πιεστικό δίλημμα: εκλογική καταστροφή τώρα (οι εκλογές θα γίνονταν ως το τέλος του έτους) ή σε μερικά χρόνια, όταν θα ξαναστηθούν κάλπες;

Δεν είναι έκπληξη ότι τα 237 μέλη της ομοσπονδιακής επιτροπής του κόμματος επέλεξαν να αναβάλουν την «ημέρα της κρίσης», εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Ούτε είναι έκπληξη και το ότι το αποτέλεσμα (139 υπέρ της αποχής, 96 κατά) καταδεικνύει βαθιές διαφορές στο εσωτερικό.

Πρώτο μέλημα για το κόμμα είναι να υπάρξει μια στοιχειώδης κομματική πειθαρχία, κάτι που από τώρα φαίνεται δύσκολο: οι Καταλανοί βουλευτές δηλώνουν ότι δεν θα απόσχουν και θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Ραχόι.

Το πώς θα εκλάβουν οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών την απόφαση επίσης είναι ερώτημα καθώς μάλλον δεν πρόκειται να δουν θετικά το ότι η παράταξή τους ανοίγει τον δρόμο για μια δεξιά κυβέρνηση. Οπως το εξέφρασε η Φρανσίνα Αρμενγκόλ, επικεφαλής του κόμματος στις Βαλεαρίδες: «Παραδώσαμε την κυβέρνηση στον Ραχόι και την αντιπολίτευση στους Podemos». Είναι πιθανόν ότι οι ψηφοφόροι θα αρχίσουν να κοιτούν προς τους Podemos, οι οποίοι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να ανεβάσουν τους τόνους της κριτικής τους απέναντι στο PSOE.

Ωστόσο, ακόμα και αν το PSOE αποφάσιζε τελικά να τορπιλίσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεν θα είχε να περιμένει θεαματικά αποτελέσματα. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι θα ξανακέρδιζε με άνεση, αλλά οι Podemos θα περνούσαν δεύτεροι και το PSOE για πρώτη φορά στην ιστορία του τρίτο σύμφωνα με δημοσκόπηση για την El Pais που δίνει 38%, 22% και 18% αντίστοιχα.

Κερδισμένος της ψηφοφορίας την Κυριακή είναι όμως ο ίδιος ο Ραχόι, εκτιμούν οι Financial Times, τον οποίο «πολλοί βιάστηκαν να ξεγράψουν τόσο καιρό».

Μπορεί μεν να παραμένει στην πρωθυπουργία την οποία ασκούσε υπηρεσιακά για τόσους μήνες, αλλά πρέπει πλέον να αναζητά -και βέβαια να εξασφαλίζει- την στήριξη της αντιπολίτευσης για κάθε νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή, καθώς το κόμμα του δεν έχει επαρκή πλειοψηφία.

Πρώτο και δύσκολο τεστ για την κυβέρνηση και τη Βουλή είναι ο προϋπολογισμός του 2017 για μια χώρα, που παρότι πρακτικά ακυβέρνητη, αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,2% για το 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...