742
Τζέιν Φόντα και Ρόμπερτ Ρέντφορντ ξανά μαζί στο «Oι ψυχές μας τη νύχτα» | Netflix

Οι ηλικιωμένοι Λέοντες της Γαληνοτάτης

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 19:45
Τζέιν Φόντα και Ρόμπερτ Ρέντφορντ ξανά μαζί στο «Oι ψυχές μας τη νύχτα»
|Netflix

Οι ηλικιωμένοι Λέοντες της Γαληνοτάτης

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2017, 19:45

Φαίνεται πως ο παγκόσμιος κινηματογράφος δίνει τόπο όχι μόνον στα νιάτα αλλά και στα γηρατειά. Ή μάλλον στα τρομερά ζευγάρια αστέρων του κινηματογράφου που πλέον διανύουν την όγδοη ή και την ένατη δεκαετία της ζωής τους. Παρόλο που οι γηραιότεροι από τους θεατές ενδεχομένως να προτιμούν να περάσουν δύο ώρες από τη ζωή τους συνεπαρμένοι από τη φρεσκάδα ενός Ράιαν Γκόσλινγκ και μιας Εμμα Στόον, παρακολουθώντας το «La la Land».

Ακόμα και οι υπερήλικες μεγάλοι σκηνοθέτες στρέφουν το βλέμμα τους προς τα πίσω λίγο πριν το τέλος. Ο αεικίνητος Πορτογάλος Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, για παράδειγμα, στην ηλικία των 102 ετών, πέντε χρόνια πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια (το 2015) γύρισε την «Παράξενη Υπόθεση της Αντζέλικα», μια ταινία για μια νεαρή νεκρή κόρη που ζωντανεύει μέσα από τον φακό του ανθρώπου που θα την φωτογραφίσει για τελευταία φορά. Ταινία μεταφορική, με σουρεαλιστικά και ποιητικά στοιχεία, πάνω στην αγάπη, τα νιάτα αλλά και τη φθορά.

Μια ταινία πάνω στη φθορά και το αναπόφευκτο των γηρατειών και όλων όσα αυτά συνεπάγονται χάρισε πριν από μερικές ημέρες στον κατά πολύ νεαρότερο, ηλικίας μόλις 50 ετών, Ουάνγκ Μπινγκ τη Χρυσή Λεοπάρδαλη: ο κινέζος σκηνοθέτης έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση στο 70ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία παρουσιάζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τις τελευταίες ημέρες της Mrs. Fang, μιας γυναίκας που πάσχει από Αλτσχάιμερ.

Τα νιάτα (αλλά και τα γηρατειά) είχε στο μυαλό του κατά πάσα πιθανότητα και ο Πάολο Σορεντίνο όταν το 2015 γύρισε τη «Νιότη», φέρνοντας μαζί στη σκηνή τρεις διάσημους και ζάπλουτους γηραιούς ανθρώπους, αποφασισμένους να αντισταθούν, δίχως επιτυχία, στην επέλαση του χρόνου: τον Μάικλ Κέιν, τον Χάρβεϊ Καϊτέλ και την Τζέιν Φόντα, 82, 76 και 78 ετών, τότε, αντίστοιχα.

1206fonda02_hi
Τζέιν Φόντα και Χάρβεϊ Καϊτέλ στη «Νιότη» του Σορεντίνο: 154 χρόνια στην ίδια σκηνή (Indigo Film)

Αύριο, ωστόσο, τρίτη μέρα του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που ξεκίνησε την Τετάρτη (30 Αυγούστου) και θα ολοκληρωθεί την 9η Σεπτεμβρίου, η «αειθαλής» Φόντα, ηλικίας 80 ετών, πρόκειται να βραβευτεί για το σύνολο του έργου της και την προσφορά της στον κινηματογράφο μαζί με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερό της Ρόμπερτ Ρέντφορντ.

Οι παλαιότεροι σίγουρα θα τους θυμούνται στο «Ξυπόλυτοι στο Πάρκο» του 1967 ενώ οι νεότεροι θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τους δύο θρυλικούς αμερικανούς ηθοποιούς να συμπρωταγωνιστούν (και να ερωτεύονται ξανά) μετά από 50 χρόνια σε ένα έργο αφιερωμένο (για λόγους προφανείς) στην τρίτη ηλικία: «Oι ψυχές μας τη νύχτα» («Our Souls at Night») φέρουν την υπογραφή του ινδού σκηνοθέτη Ριτές Μπάτρα ενώ η ταινία -η οποία προβάλλεται την Παρασκευή (1η Σεπτεμβρίου στη Μόστρα εκτός διαγωνιστικού προγράμματος- αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του αμερικανού συγγραφέα Κεντ Χαρούφ.

netflix3
Μισό αιώνα μετά το «Ξυπόλητοι στο Πάρκο», ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ αγκαλιάζει ξανά την Τζέιν Φόντα στο «Our Souls at Night» (Netflix)

Στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα της περίφημης Μόστρας της Γαληνοτάτης θα συμμετάσχει, όμως, το «Ella & John – The Leisure Seeker», η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του Ιταλού Πάολο Βιρτζί. Ο σκηνοθέτης του «Ανθρώπινου κεφαλαίου» (2013) και της «Τρελής χαράς» (2016) ακολουθεί ένα άλλο ηλικιωμένο ζευγάρι σ’ ένα road trip που πραγματοποιούν από τη Βοστώνη έως τη Φλόριντα με στόχο ν’ ανακαλύψουν – λίγο πριν το τέλος τους και όντας άρρωστοι – το πάθος για τη ζωή.

The-Leisure-Seeker-2018-Film
Ντόναλντ Σάδερλαντ και Ελεν Μίρεν στο «The Leisure Seeker» που θα κάνει πρεμιέρα στη Βενετία την Κυριακή

Στην ταινία εμφανίζονται ξανά μαζί σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά το «Bethune: The Making of a Hero» (1990) o 82χρονος Ντόναλντ Σάδερλαντ και κατά δέκα χρόνια νεότερη Ελεν Μίρεν ενώ το σενάριο αποτελεί διασκευή του ομότιτλου βιβλίου του Μάικλ Ζαντούριαν «Leisure Seeker» – από τη μάρκα του τροχόσπιτου που χρησιμοποιεί το ζευγάρι για το ταξίδι του.

Τον Χρυσό Λέοντα διεκδικεί και ο 35χρονος Αντρέα Παλαόρο με την «Hannah», ταινία στην οποία η 71χρονη Σαρλότ Ράμπλινγκ, μια γυναίκα κουρασμένη και γερασμένη, ο άντρας της οποίας βρίσκεται στη φυλακή, πέφτει σε κατάθλιψη.

Το παρών στη Βενετία θα δώσει και μια άλλη λαμπρή και ακάματη και γεμάτη πάθος για ζωή εκπρόσωπος της 7ης Τέχνης που επίσης διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής της, η 82χρονη Τζούντι Ντεντς, πρωταγωνίστρια της νέας δραματικής κομεντί του Στίβεν Φρίαρς «Βικτώρια και Αμπντούλ» (εκτός διαγωνισμού), που αφηγείται την αναπάντεχη σχέση της βασίλισσας με τον Αμπντούλ Καρίμ, έναν νεαρό ινδό υπηρέτη, τον οποίο υποδύεται ο Αλί Φαζάλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...