778
O Ζοζέ Μουρίνιο απογοητευμένος μετά τον... πρόωρο αποκλεισμό των Μπέμπηδων από τη συνέχεια του Champions League | Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Οι ιδέες του Μουρίνιο δεν κερδίζουν, πια

Sportscaster Sportscaster 14 Μαρτίου 2018, 10:16
O Ζοζέ Μουρίνιο απογοητευμένος μετά τον... πρόωρο αποκλεισμό των Μπέμπηδων από τη συνέχεια του Champions League
|Action Images via Reuters/Jason Cairnduff

Οι ιδέες του Μουρίνιο δεν κερδίζουν, πια

Sportscaster Sportscaster 14 Μαρτίου 2018, 10:16

Το πρώτο ματς, στη Σεβίλλη, είχε λήξει 0-0. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Ζοσέ Μουρίνιο για την ισοπαλία που πήρε από την πέμπτη ομάδα της La Liga (η οποία βρίσκεται 27 βαθμούς μακριά από την κορυφή), σε ένα ματς που θα το είχε χάσει εάν ο ντε Χέα δεν πραγματοποιούσε τέσσερις εκπληκτικές αποκρούσεις, είχαν κάνει πολύ κακή εντύπωση στους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τουλάχιστον, με αυτό το αποτέλεσμα η ομάδα τους γινόταν φαβορί για την πρόκριση στους «8» του Champions League.

Το βράδυ της Τρίτης φόρεσαν τα κασκόλ τους και γέμισαν το «Θέατρο των Ονείρων» με τη βεβαιότητα μιας εμφατικής νίκης. Η βραδιά, όμως, εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Ιδίως για τον διάσημο πορτογάλο τεχνικό, που έχασε πανηγυρικά στη σκακιέρα του ματς από τον -πρωτάρη στο Champions League- Βιτσέντσο Μοντέλα. Η Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε από τους προημιτελικούς για τέταρτη διαδοχική χρονιά. Η Σεβίλλη προκρίθηκε για πρώτη φορά μετά την παρθενική της ευρωπαϊκή παρουσία (τη σεζόν 1957-1958), εδώ και 60 χρόνια.

2018-03-13T212235Z_1417375199_RC13B4F2F500_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MUN-SEV
O Αλέξις Σάντσες βίωσε ακόμα μία απογοήτευση. Αυτή τη φορά στο Μάντσεστερ

Αυτή τη δεύτερη φορά τη χρωστάει στον γαλλο-τυνήσιο επιθετικό Μπεν Γεντέρ, τη «χρυσή αλλαγή» του Μοντέλα. Πέρασε στον αγώνα στο 72′ και πέτυχε δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά (74′ και 78′). Εφτασε τα οκτώ γκολ στην εφετινή διοργάνωση και είναι δεύτερος σκόρερ, πίσω από τον Κριστιάνο Ρονάλντο (12). Την οφείλει, όμως, και στην εντελώς ακατανόητη ηττοπάθεια του Μουρίνιο, που παρέταξε μια φουλ αμυντική Γιουνάιτεντ, αφήνοντας στον πάγκο τον Πογκμπά, τον Μάτα και τον Μαρσιάλ (τους οποίους, αργότερα, έβαλε στο παιχνίδι). Ηταν η έμπρακτη παραδοχή του λάθους του.

Αλλά, το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα. Είναι η φιλοσοφία του «Special One», που έχει πάψει από καιρό να είναι «Special». Τι να φοβήθηκε, άραγε, και «ταμπούρωσε» την ομάδα του απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει δεχθεί «πεντάρες» από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπέτις και την Εϊμπαρ, και το περασμένο Σάββατο έχασε (0-2) από τη Βαλένθια στο «Σάντσεθ Πιθχουάν»; Και, μάλιστα, ενώ χρειαζόταν γκολ για να προκριθεί; Είναι αδιανόητο: η Σεβίλλη κατέγραψε 20 τελικές προσπάθειες στο ματς, κάτι που αυτή τη δεκαετία δεν είχε καταφέρει καμία άλλη ομάδα στο γήπεδο της Γιουνάιτεντ, είτε σε εγχώριο αγώνα είτε σε ευρωπαϊκό.

2018-03-13T211629Z_1276363194_RC1236E66170_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MUN-SEV2018-03-13T212123Z_837548739_RC13A1A1D030_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MUN-SEV

Ο κόκκινος τομέας του Μάντσεστερ «βράζει», από χθες βράδυ, για τον τρόπο με τον οποίο ο Μουρίνιο αλλοιώνει το dna των «Κόκκινων Διαβόλων». Αυτή η φύσει επιθετική ομάδα -τουλάχιστον από την εποχή του Αλεξ Φέργκιουσον- έχει πετύχει, εφέτος, στο αγγλικό πρωτάθλημα 27 γκολ λιγότερα από τη Σίτι και 10 από την τέταρτη της βαθμολογίας, Λίβερπουλ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το «Ολντ Τράφορντ» παρακολούθησε, σχεδόν βουβό, το παθητικό αντιποδόσφαιρο καταστροφής που διέταξε ο Πορτογάλος. Αλλά, κανένας από τους θεατές δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η δέκα φορές πλουσιότερη ομάδα του θα έφτανε στο σημείο να κάνει την πρώτη της τελική προσπάθεια στην εστία της Σεβίλλης λίγα λεπτά προτού τελειώσει το ημίχρονο (στο 38′, με τον Φελαϊνί).

2018-03-13T213804Z_1969474135_RC1C7DD7EB30_RTRMADP_3_SOCCER-CHAMPIONS-MUN-SEV
O Μουρίνιο με τον Βιτσέντσο Μοντέλα της Σεβίλλης (Action Images via Reuters/Jason Cairnduff)

Την τελευταία διετία ο Μουρίνιο ξόδεψε περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ για να χτίσει μία ανταγωνιστική ομάδα, όπως την ονειρεύονταν οι οπαδοί της. Σήμερα, η Γιουνάιτεντ βρίσκεται 16 βαθμούς πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι, και η αγαπημένη δικαιολογία του «Mou» γι’ αυτήν την τεράστια διαφορά είναι πως η Σίτι έχει πραγματοποιήσει ακριβότερες μετεγγραφές. Εντάξει. Αλλά, τι έχει να πει τώρα για το χθεσινό «κάζο»; Με τη δική του λογική, του μπάτζετ, η Γιουνάιτεντ θα έπρεπε να έχει συντρίψει την αντίπαλό της, όμως ταπεινώθηκε μέσα στο ίδιο της το «σπίτι».

Δεν μπόρεσε να βρει κάποια πειστική εξήγηση. Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τον αγώνα, προτίμησε να… πουλήσει πνεύμα: «Είμαστε απογοητευμένοι. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Το περιμέναμε ότι με το 0-0 (του πρώτου αγώνα) η Σεβίλλη θα ερχόταν για να κάνει αυτό που είδαμε. Είχαν την τύχη να σκοράρουν και τα έκαναν όλα καλά. Τους εύχομαι καλή συνέχεια. Οταν κερδίζεις, έχουν κερδίσει όλοι. Οταν χάνεις, έχει χάσει ο προπονητής, και αυτό συμβαίνει παντού. Γι’ αυτό, ας πούμε ότι σήμερα έκανα λάθη και χάσαμε».

Ούτε ο Ντε Χέα κατάφερε, χθες, να γλιτώσει τον Μουρίνιο από αυτή τη μεγάλη μουτζούρα στο βιογραφικό του. Μάλιστα, ο ισπανός τερματοφύλακας φέρει ευθύνη για το δεύτερο γκολ της Σεβίλλης. Η μείωση του σκορ από τον Λουκάκου (1-2 στο 84′) ουδόλως παρηγόρησε τους φίλους της Γιουνάιτεντ. Αποχώρησαν από το γήπεδο με την παραδοχή ότι η ομάδα τους δεν άξιζε την πρόκριση, με βάση την εικόνα και των δύο αναμετρήσεων. Και με τη φρικτή υποψία ότι οι τακτικές του Μουρίνιο έχουν ξεπεραστεί, πια. Ή, δεν ταιριάζουν με το θέαμα που εκείνοι θέλουν να βλέπουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...